Pentru vânzător: „Avocatul” tău într-o tranzacție de succes!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 6 Noiembrie 2014, Ultima actualizare: 07 Noiembrie 2014

Un consultant care lucrează doar pentru tine își dorește să vândă, însă nu oricum, ci cât mai aproape de condițiile tale.

De câțiva ani încoace, pe segmentul vânzărilor de locuințe se dă o luptă „de culise” – semn al unei piețe în curs de maturizare. Vechiul sistem este „atacat” de tot mai mulți susținători ai unui model relativ nou de lucru – cel puțin pentru țara noastră.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-you-can-buy-house-close-up-male-hand-holding-key-chain-foreground-image32194596

Potrivit lui Răzvan Cuc, directorul rețelei de francize imobiliare RE/MAX România, în cei aproximativ 23 de ani de existență, piața imobiliară autohtonă a funcționat pe modelul intermedierii. După cum o arată și numele, acesta presupune că, într-o tranzacție, agentul imobiliar este, practic, un simplu mijlocitor între vânzător și cumpărător (sau proprietar și chiriaș). Spre comparație, punctează Răzvan Cuc, într-o piață dezvoltată, cum este cea din Statele Unite ale Americii, este stabilit prin lege că un agent nu are dreptul să reprezinte ambele părți implicate în tranzacție – cu excepția cazului în care ele își exprimă acordul în scris pentru aceasta.

Același om nu poate apăra interese divergente
„Reversul medaliei” este ca agentul imobiliar să lucreze fie pentru cumpărător, fie pentru vânzător – adică în reprezentare. Urmând exemplul pieței americane, Răzvan Cuc precizează că reprezentarea (exclusivă) este un mod de lucru prioritar în cadrul rețelei Re/Max România. „Ambele părți implicate într-o tranzacție au nevoie de un consultant care să le apere interesele. Cum interesele celor două părți sunt în mod clar divergente – în privința prețului, dar nu numai – este clar că acestea nu pot fi reprezentate (în mod eficient, n.red.) de același agent, după cum un avocat nu poate reprezenta cele două părți implicate într-un proces.”, motivează acesta. În opinia sa, piața autohtonă are în mod clar nevoie de servicii de calitate, care să sprijine încheierea tranzacțiilor într-un mod cât mai eficient. Reprezentantul Re/Max oferă, din nou, exemplul pieței nord-americane și canadiene, unde, potrivit statisticilor oficiale, circa 96% din tranzacțiile imobiliare sunt încheiate cu ajutorul agenților. „Motivul pentru care aproape fiecare american care vinde o casă apelează la un agent este că primește servicii foarte bune”, notează Cuc.

De la mijlocire la consultanță
Ce face în plus un agent imobiliar care lucrează doar pentru vânzător, față de un intermediar? În primul rând, cel dintâi va avea în vedere mai multe obiective decât încheierea (cât mai rapidă) a tranzacției. Un broker care te reprezintă doar pe tine va oferi, practic, servicii de consultanță în ceea ce privește poziționarea prețului și diferitele aspecte implicate într-o tranzacție (juridice, dar nu numai); în plus, acesta se va ocupa într-un mod dedicat de promovarea proprietății, de filtrarea clienților și, în cele din urmă, de negocierea prețului (dar nu numai). Scopul final rămâne, evident, vânzarea, însă nu oricum, ci în condiții cât mai favorabile pentru tine.

„Piața imobiliară e în relansare, începe să «fiarbă»”
RE/MAX și-a anunțat săptămâna aceasta reluarea expansiunii pe piața locală, după schimbarea conducerii rețelei, în urmă cu aproximativ un an. „Suntem într-o perioadă propice din punct de vedere economic, deja pe unii poli se simt creșteri – atât de preț, cât și, mai ales, de interes. Piața imobiliară a atins «fundul gropii» și e în relansare, începe să «fiarbă»”, motivează actualul manager pe România al rețelei americane. În momentul de față, pe piaţa locală există șapte birouri RE/MAX, urmând ca, până la finele anului, numărul acestora să ajungă la 12. Master-franciza RE/MAX România se află la Cluj-Napoca, dar sub acest brand operează agenții şi în Bucureşti, Bistriţa, Arad şi Braşov.

Anul viitor, rețeaua ar trebui să ajungă la 27 de sucursale la nivel național. „În primă fază, vizăm oraşele mari din România, cu peste 150.000 de locuitori, iar în zece ani estimăm că vom ajunge la 110 birouri francizate şi peste 1.000 de agenţi imobiliari în întreaga ţară. Este, cu siguranţă, o mare provocare, însă credem că toate atuurile brandului RE/MAX – competenţa, trainingurile oferite, expertiza şi experienţa – vor face diferenţa pe piaţa imobiliară locală”, subliniază Răzvan Cuc.

Părerile cititorilor
8 păreri
  • tomescu

    da imi place …si as fi interesata intr-o colaborare. am un teren in zona pipera , pe care doresc sa-l vind. nu locuiesc in permanenta in tara ,din acest motiv imi este cam greu sa fiu prezenta cind am vreun client. daca sunteti interesati , va rog sa-mi da-ti un raspuns. va multumesc .

  • Geoge

    Raspuns pentru Petre Vasilescu:
    -intelegand faptul ca doar PIATA este cea care “dicteaza” nivelul de pret care poate fi obtinut; NICI vanzatorul, NICI cumparatorul, NICI agentul;
    -odata ce ai acceptat aceasta realitate, trebuie sa stii care este nivelul de piata la momentul la care doresti vanzarea, ca sa te asiguri ca nu vinzi la un pret mai mic decat maximul pe care l-ai putea obtine (aici te poate ajuta un agent PROFESIONIST – care stie care sunt preturile obtinute intr-un interval recent pentru locuinte asemanatoare cu a ta, in zona in care detii locuinta; de preferat e sa te asiguri ca acel agent te reprezinta DOAR pe tine -nu (te) “lucreaza” pentru cumparator, ca este competent, ca poti avea incredere in el, ca dispune de tehnologie imobiliara moderna, detine -cu adevarat, informatii reale de piata); multi “priceputi”reusesc sa vanda singuri, bucurosi ca au “economisit” un comision. Daca ar sti ca ar fi putut ramane cu mai multi bani – chiar daca ar fi platit niste servicii de calitate catre un agent PROFESIONIST, multi dintre acestia “si-ar da palme”…
    -trebuie sa ai informatii despre “concurenta” (ce se incearca a se vinde langa locuinta ta?; ce alte optiuni asemanatoare ar avea un cumparator care isi doreste o locinta ca a ta?; ce preturi sunt solicitate pentru locuintele asemanatoare din zona ta?); trebuie sa stii si cum sa folosesti aceste informatii…
    -trebuie sa ai grija de starea locuintei tale atunci cand un posibil cumparator doreste sa-i fie prezentata;
    -trebuie sa stii cum sa atragi cumparatorii catre locuinta ta (sa stii cum sa-ti “expui marfa pe taraba”); si altii vor sa vanda, asa ca trebuie sa-l faci pe cumparator sa “uite” de celelalte locuinte la vanzare, chiar daca sunt mai ieftine…

    Ehe, toate acestea inseamna timp, stiinta, experienta…
    Iata de ce unii reusesc sa vanda in perioada in care doresc (si sa si obtina nu neaparat cat vor, ci doar cel mult valoarea de piata), iar altii chiar daca reusesc sa vanda dupa o perioada indelungata, obtin mai putin decat ar fi putut obtine imediat dupa ce au scos casa la vanzare; in aceste situatii, frustrarea e tripla: se aleg cu mai putini bani; stau stresati mai mult timp (de multe ori, timpul costa dobanzi, pierderi financiare,etc); in timp banii se devalorizeaza si, obtinuti fiind mai tarziu, pierderea financiara e si mai pronuntata…
    Pana la urma, e o diferenta intre dorinta si putinta.
    Cei care ignora “putinta” raman doar cu “dorinta”. Iar “putinta” trebuie inteleasa si acceptata -ca sa fie indeplinita “dorinta”.

  • marian pircalabescu

    buna ziua!as fi interesat de o colaborare.lucrez in domeniu de aproape 15 ani si totusi ar trebui sa schimb ceva referitor la ce se intampla in piata.locatia agentiei este in pitesti,arges.as dori care sunt posibilitatile pt.o colaborare?cu sima marian pircalabescu.tel.0744280181/0729266750

  • Popescu

    si eu as dori sa vand o casa din caramida fixata in Centrul Timisoarei, insa problema este ca este la curte comuna. ce pot sa fac sa vand cat mai repde?

  • STANESCU

    da,foarte interesant;am putea incerca o colaborare pe consiliere vanzri/inchirieri imobiliare;
    cu stima,
    Iulian Stanescu,
    0722243426
    [email protected]

  • bucsa cornel

    Cred ca e un lucru foarte bun,iar daca piata imobiliara cit si preturile vor mai creste spre normalul valorii atunci inseamna un progres.
    Cred ca e intradevar un lucru foarte bun aceste birouri de remax.

  • Serdean Maria

    Buna Ziua ,
    Am de vanzare o Casa de vacanta in Delta Dunarii , pe bratul Chilia , mai exact , sat Tatanir , comuna Chilia Veche , judetul Tulcea . Intrebarea este : cum ma ajuta RE/MAX ( cunosc brandul din Canada ) pe mine cu aceasta vanzare ?

  • Petre Vasilescu

    Si totusi, cum pot vinde proprietatea postata de peste doi ani de zile, inclusiv pe imobiliare.ro…?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
5 lucruri la care să fii atent dacă vrei o amenajare (ca) de designer!

Dincolo de schema cromatică și piesele de mobilier alese, există o serie de detalii subtile ce pot face o diferență majoră într-un ambient. La modul ideal, oricine și-ar dori...

citește mai departe
Copiii de la groapa de gunoi din Cluj visează la „acasă”

Artistul Dan Perjovschi i-a ajutat să-și transpună visele pe hârtie, iar din acestea a ieșit o carte de colorat pusă în vânzare pentru strângerea de fonduri. Cluj-Napoca poate fi...

citește mai departe
Românii și mallurile: de la shopping la destinație de timp liber!

Deși în Occident scad în popularitate, marile centre comerciale conntinuă să fie atractive pentru consumatorii locali. România este una dintre țările unde conceptul de „mall” a prins foarte bine,...

citește mai departe
3 (posibile) probleme ale oricărei case – și cum să le tratezi!

Cu aceste provocări te poți confrunta indiferent că stai într-un bloc nou sau într-unul vechi. Atât unitățile locative proaspăt finalizate, cât și cele vechi pot întâmpina o serie de...

citește mai departe
Ajutor de la stat pentru plata chiriei

Măsura propusă de PSD se află în lucru în momentul de față. Dacă te afli în căutarea unui job și ești dispus să te muți într-un alt oraș pentru...

citește mai departe