Circa 40% dintre ofertele de apartamente cu două camere se încadrează în pragul de preț de 300 de euro pe lună.
Imobiliare.ro continuă să „ia pulsul” chiriilor din marile centre universitare, iar oprirea noastră de săptămâna aceasta este Cluj-Napoca. Potrivit căutărilor efectuate de vizitatorii portalului, cele mai populare zone în rândul chiriașilor sunt Zorilor, Florești, Mănăștur, Mărăști și Gheorgheni.
Citește și: Pulsul chiriilor în orașul tău: Brașov
Mai puține oferte accesibile pentru studenți
O analiză realizată recent de Imobiliare.ro relevă că, în orașul de pe Someș, proprietarii au pretenții ceva mai mari comparativ cu alte centre universitare. Astfel, prețurile de pornire pentru garsoniere sunt 180 de euro pe lună în Mănăștur, 190 de euro în cartierele Zorilor și Gheorgheni și 200 de euro pe lună în Mărăști. Pentru un apartament bicameral, chiriile încep de la 230 de euro pe lună în Mănăștur, de la 250 de euro pe lună în zonele Zorilor și Gheorgheni și de la 270 de euro pe lună în Mărăști. La trei camere, prețurile minime sunt 270 de euro pe lună în Mănăștur, 290 de euro pe lună în Zorilor, 320 de euro pe lună în Gheorgheni și 350 de euro pe lună în Mărăști.
Citește și: Harta chiriilor din România: tu în ce cartier ai vrea să stai?
Potrivit datelor Imobiliare.ro, la începutul lunii septembrie, dintre cinci mari centre universitare (în afară de Capitală), Cluj-Napoca avea cea mai mică pondere a chiriilor considerate accesibile pentru studenți. Astfel, doar 23% dintre garsoniere aveau un preț de până la 200 de euro pe lună; pe segmentul locuințelor cu două camere, doar 41% se încadrau în pragul de 300 de euro pe lună, iar 55% dintre apartamentele cu trei camere ajungeau până la un maximum de 400 de euro pe lună.
Citește și: Chirii accesibile pentru tineri și studenți! Topul marilor orașe
După septembrie, prețurile revin la „normal”
Per ansamblu, nivelul ridicat al prețurilor solicitate pentru apartamentele de închiriat din Cluj-Napoca poate fi explicat prin dezvoltarea economică a orașului. În perioada de toamnă însă, o influență o are, desigur, și creșterea cererii pe acest segment, ca urmare a (re)venirii studenților în oraș. „Ca în fiecare an, spre începutul anului universitar, chiriile cresc sensibil, cu circa 10%, dar doar în anumite zone, iar oferta se restrânge”, spune Carmen Miron, consilier imobiliar în cadrul agenției clujene Edil. Zonele afectate de aprecierile de prețuri sunt cele situate în apropiere de campusurile universitare – centrul orașului, căutat îndeosebi de studenții străini, dar și cartierul Mărăști; în celelalte cartiere, precum Grigorescu sau Mănăștur, prețurile nu suferă modificări majore.
Potrivit reprezentantei Edil, cererea de apartamente de închiriat se situează la aproximativ același nivel ca anul trecut, Clujul beneficiind și de un influx important de studenți de diferite naționalități – francezi, italieni, greci etc. Majoritatea studenților și-au închiriat deja locuințe, încă din iulie-august. „Puțini sunt cei care se lasă pe ultima sută de metri”, notează Carmen Miron.
Aceasta precizează că, după începerea anului universitar, chiriile revin, în mare, la nivelul anterior; se poate spune așadar că, făcând abstracție de puseul de creștere din august-septembrie, prețurile rămân, per ansamblu, relativ constante pe parcursul anului.