Ce s-a întâmplat cu prețurile pe timp de vară și cât cer proprietarii față de acum un an

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 8 Septembrie 2014, Ultima actualizare: 12 Septembrie 2014

În primele opt luni din 2014 au fost consemnate oscilații atât în plus, cât și în minus.

După un recul de 1,8% consemnat în prima lună de vară, în restul sezonului estival prețurile locuințelor s-au înscris pe o traiectorie ușor ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național a ajuns, la finele lui august, la 907 euro pe metru pătrat util – față de 904 și 906 euro pe metru pătrat la sfârșitul lui iunie și, respectiv, iulie. Majorările consemnate în primele luni din 2014 au fost compensate de scăderi (în aprilie și iunie), astfel încât nivelul actual de preț este foarte apropiat de cel din ianuarie (903 euro pe metru pătrat) și, totodată, de cel atins în perioada similară din 2013 (910 euro pe metru pătrat). În ciuda tendinței de stabilizare resimțite per ansamblu la nivel național, în unele dintre marile orașe pretențiile vânzătorilor sunt ceva mai ridicate la finalul acestei veri decât decât în urmă cu un an, relevă o analiză realizată de Imobiliare.ro.

http://www.dreamstime.com/stock-images-urban-landscape-image24932194

București:
În Capitală, suma medie cerută pentru apartamentele noi și vechi a ajuns, la sfârșitul lui august, la 1.076 de euro pe metru pătrat util (de la 1.075 de euro pe metru pătrat în iulie). Nivelul actual de preț este cu 2,1% mai mare față de cel atins în perioada similară a anului trecut. Apartamentele vechi sunt cu 1,3% mai scumpe, având o valoare medie de listare de 1.013 euro pe metru pătrat (față de 1.000 de euro pe metru pătrat, în august 2013). Unitățile locative din blocurile noi costă acum, în medie, 1.178 de euro pe metru pătrat, cu 0,4% mai mult decât suma de 1.173 de euro valabilă anul trecut.
 
Brașov:
După ce a crescut cu 1,1% în ultima lună – de la 806 la 815 euro pe metru pătrat util –, prețul mediu cerut în orașul de la poalele Tâmpei este aproape identic cu cel consemnat în urmă cu 12 luni, respectiv 814 euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi sunt cu 1,3% mai scumpe decât în 2013 – ele costă acum 810 euro pe metru pătrat, față de 800 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte însă, unitățile locative nou-construite s-au depreciat cu 4,9% în ultimele 12 luni, de la 896 la 852 de euro pe metru pătrat.
 
Cluj-Napoca:
Orașul de pe Someș e singurul în care prețurile apartamentelor au înregistrat scăderi pe parcursul lunii august. Astfel, pretențiile proprietarilor din Cluj-Napoca au scăzut cu 0,4%, de la 927 la 923 de euro pe metru pătrat. Chiar și așa, prețul actual este cu 2,1% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut, respectiv 904 euro pe metru pătrat. Apartamentele vechi costă acum, în medie, 985 de euro pe metru pătrat, față de 983 de euro pe metru pătrat în 2013. Apartamentele noi s-au apreciat însă cu 1,6%, de la 830 la 843 de euro pe metru pătrat.
 
Constanța:
În orașul de la malul mării, Indicelui Imobiliare.ro s-a menținut la un nivel relativ constant în ultima lună de vară, la 854 de euro pe metru pătrat (față de 853 de euro pe metru pătrat, la sfârșitul lui iulie). Constanța este singurul dintre marile centre regionale analizate în care nivelul actual de preț este mai mic decât în urmă cu 12 luni, la o diferență de 1,7% față de cel atins în 2013 (869 de euro pe metru pătrat util). Tendința de scădere a fost dictată în mod exclusiv de apartamentele din blocurile vechi, care s-au ieftinit cu 2,9%, de la 865 la 840 de euro pe metru pătrat util. În același interval, unitățile locative nou-construite s-au scumpit cu 2,3%, de la 883 la 903 euro pe metru pătrat.
 
Timișoara:
După un avans de 1,2% în luna august – de la 811 la 821 de euro pe metru pătrat –, prețul mediu cerut de vânzătorii din orașul din vestul țării este cu 2,4% mai ridicat decât cel din perioada similară a anului trecut (respectiv 802 euro pe metru pătrat). Apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,9%, de la 791 la 814 euro pe metru pătrat, în vreme ce locuințele noi au consemnat un avans de 1,1%, de la 879 la 889 de euro pe metru pătrat.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe