Spre deosebire de 2013, anul acesta nu s-au mai consemnat ieftiniri spectaculoase de segmentul apartamentelor.
În contextul unor prețuri în stabilizare pe segmentul rezidențial, poate că te numeri printre cei care se întreabă dacă acum este momentul potrivit pentru a vinde – dacă nu cumva, așteptând câteva luni (sau poate chiar un an), ar putea obține o sumă mai… rotundă pentru locuința pe care o au.
O piață a nevoii, nu una speculativă
Daniel Balica, partener asociat în cadrul agenției Zone Real Estate, este de părere că, în general vorbind (dar cu atât mai mult acum), cel mai potrivit moment pentru vânzarea unei proprietăți este dictat de nevoia pe care o ai. „E o piață a nevoii, nu mai e o piață speculativă”, subliniază acesta, precizând că la ora actuală nu mai au loc fluctuații spectaculoase de preț. Ca vânzător, îți poți face așadar o estimare realistă asupra sumei pe care o poți obține pentru o proprietate pentru o perioadă de până la un an. „Nu poți spune că pierzi sau câștigi ceva dacă vinzi acum sau peste trei-șase luni de zile”, spune Balica.
Citește și: Piața rezidențială, în căutarea pragului de jos (al prețurilor)?
Toamna, anotimpul perfect pentru tranzacții
Din punctul de vedere al sezonalității, continuă reprezentantul Zone Real Estate, cel mai bun moment pentru a vinde o locuință este toamna, când numărul potențialilor cumpărători care sunt activi în piață crește sensibil. Datorită acestui lucru, ai șanse la o negociere mai strânsă și poți obține, în final, un preț ceva mai mare decât în perioada anterioară (nu te aștepta însă la diferențe procentuale spectaculoase, de ordinul a două cifre!).
Adio, creșteri explozive!
În cele din urmă, raportat la ciclicitatea pieței imobiliare, momentul oportun pentru încheierea unei tranzacții de vânzare este, după cum mulți au învățat din experiența boom-ului, atunci când prețurile sunt pe o traiectorie ascendentă. În condițiile în care piața autohtonă de-abia își revine din recesiune, un asemenea scenariu este încă îndepărtat. „Toată lumea așteaptă «plusul», dar din punctul meu de vedere nu va mai fi prea curând”, notează consultantul imobiliar.
Acesta precizează că, pe termen mediu și lung, locuințele situate în anumite zone vor putea înregistra, desigur, și majorări de prețuri mai notabile (dar nu explozive!), ca urmare a unor investiții în infrastructură – construcția de noi drumuri, de linii de metrou, de magazine și centre comerciale, de școli, grădinițe etc. „Lucrurile de genul acesta pot crește valoarea unei proprietăți cu 10-15% în următorii ani”, explică Balica. Este de așteptat ca, peste 10 ani, o casă situată acum la marginea Bucureștiului să aibă o valoare mai mare datorită investițiilor în infrastructură, ce vor fi „transformat” zona respectivă. Va fi vorba însă de o creștere organică, ce va avea loc în timp.
Gabriel
Noi suntem atipici in tot Vom vedea ce va fi Nu mai cred in experienta,logica democratiilor stabile Ferice de cine nu are nevoie de vandut sau cumparat
iulia
preturile la imobiliare sunt in bula , Romania e tara cu cele mai mari preturi la imobilare din lume, raportat la venit. Posibilitati de crestere a salariilor nu exista, ca n-avem economie, deci de unde cumparatori bogati, sau cu venit mare si stabil, care sa-si permita sa ramburseze credite cu dobanda de 10% ??? https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_property_bubble
radu ionut
imi pare rau dar ma simt nevoit sa va contrazic,in primul rand de o luna de zile am observat aparitia bacnotelor de 100 lei in masa noi pe piata(asta ce inseamna?)inflatiee……….preturile ap au inceput sa creasca simtitor…..toata lumea vrea sa se intoarca la boom si sunt ajutati de agentiile imobiliare