O companie de dezvoltări imobiliare își propune să testeze piața autohtonă cu un concept popular în străinătate, dar nevalorificat până acum în România.
La modul teoretic, oricine și-ar dori o casă de vacanță. Pentru majoritatea românilor însă, achiziția locuinței principale reprezintă un efort financiar la care se angajează pentru o bună parte din viață, astfel că o a doua proprietate rămâne doar la statutul de vis.
Iată însă că o companie de dezvoltări imobiliare își propune să testeze piața autohtonă cu un concept popular în străinătate, dar nevalorificat până acum în România. Este vorba despre așa-numita proprietate periodică, un concept introdus prin intermediul Noului Cod Civil (art. 687-692), intrat în vigoare în toamna anului 2011. Compania Blaxy Premium Resort & Hotel a anunțat recent demararea lucrărilor de construcție la un ansamblu rezidențial situat pe litoralul Mării Negre (foto), destinat achiziției de locuințe de vacanță în regim pe proprietate periodică.
“Blaxy Resort oferă viitorilor proprietari oportunitatea unei investiții de viitor. O practică des întâlnită în alte părți ale lumii, proprietatea periodică garantează concedii pe viață în săptămâna aleasă, în propria casă de vacanță, pentru totdeauna, și constă în împărțirea proprietății către mai mulți proprietari. Această partajare oferă cel puțin trei avantaje majore: reducerea costurilor de cumpărare și de întreținere a casei de vacanță, folosirea la maximum a potențialului proprietății și degrevarea proprietarilor de obligațiile administrative și birocratice.”
Elena Klaici, acționar în cadrul SC Blaxy Premium Resort & Hotel SA
Proprietar cu drepturi depline, dar într-o anumită perioadă
Astfel, cei care își doresc să beneficieze de confortul propriei locuințe de vacanță, dar nu dispun de bugetul necesar pentru o achiziție „tradițională” pot deveni proprietari cu drepturi depline pentru o perioadă determinată în fiecare an (de minimum o săptămână, dar și mai mult). Prețul de lansare al unei astfel de proprietăți variază, pentru o săptămână în sezonul de vară, între 3.750 și 4.250 de euro (pentru unitățile cu vedere la mare și piscină). „Este o perioadă în care majoritatea românilor și-au recăpătat apetitul pentru investiții, dar, în același timp, au învățat să fie atenți la modul în care își plasează banii. Conceptul «va prinde» la români, deoarece aceștia își doresc servicii de calitate, la anumite standarde și la ei acasa, nu doar atunci când aleg o destinație din afara țării”, explică, pentru Imobiliare.ro, reprezentanții companiei dezvoltatoare.
Acces privilegiat la toate facilitățile complexului
Clădirile rezidențiale vor fi compuse din apartamente cu suprafețe de 32 de metri pătrați (cu o capacitate de cazare de doi adulți și doi copii) sau de 64 de metri pătrați (cu o capacitate de patru adulți și doi copii). Odată cu încheierea unui contract în avans, cumpărătorul va obține și statutul de membru Blaxy Resort, care îi va oferi acces privilegiat și o serie de reduceri la toate resursele și serviciile resortului (restaurante, baruri, cluburi, SPA, centru de sănătate, clubul copiilor, magazine etc.), precum și acces gratuit la plaja privată și la toate piscinele din complex. „Practic, un proprietar va avea acces la concedii pe viață într-o casă de vacanță care îi va aparține în fiecare an, timp de o săptămână, având, conform legislației actuale, aceleași drepturi depline asupra casei de vacanță ca în cazul proprietății tradiționale, cu posibilitatea de a o închiria, vinde sau lăsa moștenire. Blaxy Resort va fi deschis pentru vacanțele membrilor săi, care pot achiziționa una sau mai multe perioade, timp de 36 de săptămâni pe an, celelalte 16 săptămâni fiind dedicate îmbunătățirii și administrării serviciilor oferite de resort și hotel”, detaliază reprezentanții companiei dezvoltatoare.
Ansamblul Blaxy Premium Resort & Hotel va fi amplasat pe un teren de 35.000 de metri pătrați, la o distanță de un kilometru nord față de stațiunea Olimp, în locul unde Marea Neagră se întâlnește, la margine de pădure, cu lacul Tătlăgeac.Valoarea investiției se va încadra în 100 de milioane de euro, din fonduri proprii și surse atrase (credite bancare și investiții).
Proiectul prevede ridicarea a șapte clădiri rezidențiale (cu nouă și zece etaje), ce vor dispune de facilități precum piscine exterioare pentru adulţi şi copii, restaurante, baruri, cluburi, discoteci sau terenuri sportive. Toate acestea vor fi finalizate, potrivit estimărilor oficiale, până în vara anului viitor, astfel încât primii proprietari să-și poată petrece vacanța aici în lunile iulie-august 2015. A doua fază a ansamblului, programată spre finalizare pentru iunie 2016, vizează construcția unui hotel cu până la 400 de camere de cinci stele, dotat cu Business Center, Health Club, Spa, piscină acoperită. „Un teatru de vară de tip amfiteatru, o plajă privată în suprafaţă de aproximativ 9.000 de metri pătrați și o parcare privată amplasată pe un teren de 13.000 de metri pătrați vor deservi atât complexul rezidențial, cât și hotelul”, notează oficialii companiei.
Florin
Buna ziua
Eu am cumpărat in vara anului 2015 in luna August de care m-am si bucurat,
SINT in construcție cu intârziere dar consider normal cu ritmul de munca mare in Rominia, este un proiect promițător care va uimi pe toți acei care din start se gândesc.mca va fi o teapa. Trebuie sa se schimbe mentalitatea,totul are un risc,dar doar cei care risca f des au norocul de a cistiga.
Emi
Eu am achizitionat un astfel de apartament dar din motive personale doresc sa il vand.
Daca e cineva interesat, puteti cauta anuntul meu pe imobiliare.ro. Pretul este de 6.500 euro pt. saptamana 30 (sfarsitul lunii iulie), etaj 4, tronson E, vedere la mare. Pretul dezvoltatorului pt. acest tip de apartament este de 8.250 euro.
teo
Cititi cu atentie ce a a scris dl Victorius, stie ce spune…eu stiu multi ce au luat teapa in perioada 1995-2000. Pana la concretizare nu ai nici o acoperire in cf….si poti ramane cu buza umflata.Apropo, cei din zona …..evolueaza dezvoltarea conform promisiunilor??? sau sunt deja in intarziere ca toate constructiile din romania????
daniela
bine-bine, si cand se lanseaza ? ca deocamdata nu au nici drum de acces (poate doar daca vii cu basculanta), constructia e pe o zecime ridicata si o douazecime finisata … cine a cumparat in iulie 2015, cred ca a cam luat teapa 🙂 … de fapt, cred ca toti cei care si-au luat saptamanile in 2015 si-au cam luat teapa …
popescu silvia
doresc detalii pentru a investi
mul’umesc
bolivar
Dar despre impactul asupra pietei imobiliare din micuta localitate 23 August nu comentam ?
Daca investitia se va face, in maximum 3 ani de zile prevad o crestere explozibila a preturilor la teren in zona de cca 300%. Iar asta nu ar fi o noutate, oriunde in lumea asta intra bani multi pentru o constructie imobiliara, automat cresc toate preturile din jur.
Interesant este ca preturile pentru un teren de cca 500mp in zona nu depasesc 20E/mp, desi esti la doi pasi de mare, plaja, padure si lac.
Noni
scepticismul specific romanesc…hai sa le dam totusi o sansa! Si mie imi place de ei si mai ales de ce si-au propus sa faca:)
Dorina Schapira
Este extraordinar sant gata sa cumpăr .Pot primi detalii?
Anca
La cat tine vara pe litoralul romanesc nu mi se pare o afacere. Toti proprietarii or sa vrea la mare-n august!!!!!!
gabriel ionescu
Sa facem un calcul simplu:
vara are cam 3 luni(13.5 saptamani)
deci:13.5 x4000 eur=54,000 eur/an.Deci apartamntul este platiti in inca si inca odata la fiecare 2 ani.Afacerea credeeti ca este buna ?
raspuns:pentru desvoltator sigur DA!
victorius
Este tipul de proprietate gen Time-Share experimentat de cetatenii romani inca de la inceputul anilor ’90.Am avut prieteni cu care impreuna am cumparat o asemenea proprietate in Spania in Pueblo-Evita si eram mandri ca puteam sa avem un coltisor odata pe saptamana, anual, in strainatate, numai al nostru.Erau vremurile cand se deschideau orizonturi de neimaginat romanilor.Astfel am devenit membri unui club ce administra acele proprietati asa cum scrie si mai sus .Compania romaneasca a disparut cu timpul si am crezut o perioada ca am luat teapa dar am fost preluati de catre o societate din Birmingham -Anglia.Toate sunt frumoase insa trebuie tinut cont ca se percepe anual un comision de administrare pe care daca nu o platesti o sa pierzi proprietatea (sigur va fi clauza contractuala)Mai este si aspectul ca daca inca nu este finalizat obiectivul e posibil ca platind in avans cineva sa-o stearga cu banii (Traditie Romaneasca) si daca astepti pana se finalizeaza complet, risti sa nu mai prinzi perioada buna .Era foarte important o garantie guvernamentala pentru asemenea investitii ce sunt foarte bine venite populatiei dar pot genera fraude imense finaciare(exemplu 400 camere x 4000E x 36 saptamani sunt 57 miliona euro) care daca ar fi incasate in avans, cine stie prin ce inginerie financiara ar putea sa dispara si proprietarii legal constituiti pe proprietatile periodice – conform conceptului introdus prin intermediul Noului Cod Civil (art. 687-692)- ar trebui sa se cazeze in corturi.Important este ca daca locatia va intra intr-un circuit international va fi posibil sa solicitati anual sa facei schimb de locatie – adica sa va duceti in Spania sau Tenerife si altul sa vina in locul vostru in Romania.Conceptul este super dar atentie la contract si la detalii.
PIRONTEA RODICA
mi se pare interesant,dar as vrea detalii.
Bancheru Gloria
Este o afacere promitatoare si binevenita pentru romani,deoarece exista destui care nu stiu sa vorbesca limba engleza si nu se simt in largul lor in strainatate,pentru petrecerea concediului.Acest articol mi-a adus in suflet bucurie.Super!