Îmbinarea mai multor stiluri era obișnuită în rândul arhitecților din secolul trecut.
Deși nu puține dintre imobilele cu valoare istorică ale Bucureștiului se află într-un stadiu avansat de degradare, există și excepții. Acesta este cazul proprietății de mai jos, listată pe Imobiliare.ro (aici poți găsi mai multe detalii despre ofertă), în care pasionații de arhitectură și case vechi pot găsi un adevărat „deliciu cultural”:
Situată în apropiere de centrul Capitalei, în zona Pache Protopopescu, vila din imagini se numără printre cele mai scumpe disponibile spre închiriere în București, cu un preț cerut de 20.000 de euro. Imobilul este compus din 15 camere (distribuite pe trei nivele – demisol, parter și etaj), dispune de o suprafață utilă de circa 850 de metri pătrați și de un teren de aproximativ 1.100 de metri pătrați. Proprietatea este dotată cu sistem de alarmă și se închiriază nemobilată.
Vila a fost construită după cel de-al doilea război mondial, între anii 1945 și 1948, și a aparținut unuia dintre avocații familiei regale, spune Victor Zaharia, managing partner al companiei Move Real Estate. În anul 2008, imobilul a fost complet renovat și restaurat. Din punct de vedere arhitectural, precizează Zaharia, construcția ilustrează o îmbinare de stiluri, cele mai evidente fiind art nouveau, alături de cel maur; potrivit consultantului imobiliar, puține dintre vilele vechi ale Capitalei sunt tributare unui stil „pur” la acest capitol. Motivele florale ce împodobesc cu gust interiorul (balustrada, șemineul, coloanele și arcadele etc.), alături de preferința pentru utilizarea sticlei în combinație cu ornamente din fier forjat, acestea sunt doar două dintre elementele ce țin de „farmecul istoric” al acestei proprietăți.
Datorită localizării într-o zonă de ambasade – în apropiere de reprezentanța Danemarcei și a Croației -, această vilă poate îndeplini cu ușurință un scop similar, însă poate funcționa și ca sediu de companie cu prestanță sau, pur și simplu, ca reședință deosebită. În trecut, imobilul a găzduit, pe rând, consulatul Germaniei, ambasada Israelului, dar și sediul companiei internaționale de consultanță Roland Berger.