Ce „viitor” mai au apartamentele din blocurile vechi?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 29 Aprilie 2014, Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

Evoluția segmentului de apartamente vechi pe viitor este strâns legată de apariția unei oferte competitive de construcții noi.

După o criză care a „secerat” fără milă multe dintre promisiunile boomului imobiliar, piața rezidențială autohtonă nu se prezintă foarte diferit față de acum zece ani. Blocurile construite înainte de 1990, pe zi ce trece mai „gri” (dincolo de „veșmintele” multicolore pe care le-au căpătat, poate, între timp), domină încă sfidător peisajul citadin al țării, începând cu Bucureștiul.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-apartment-building-renovated-blocks-flats-boulevard-pantelimon-bucharest-romania-image32160493

În acest context, se poate spune că, pentru blocurile construite înainte de Revoluție, „viitorul sună bine”. Cel puțin deocamdată. „Singura piață certă pe care o avem este cea a apartamentelor vechi”, subliniază Ion Cătuțoiu, managing partner al companiei de consultanță Real Time. Asta pentru că, în ultimii 25 de ani, în România s-a construit foarte puțin, iar potențialii cumpărători nu au o ofertă comparativă pe segmentul locuințelor noi. De-abia acum, după șase ani de criză, această piață dă, în sfârșit, semne de maturizare, în sensul apariției tot mai multor dezvoltatori care încearcă să se adapteze la nevoile reale ale clientului – în materie de preț în primul rând, dar și în ceea ce privește accesul la utilități, la mijloace de transport în comun etc.

Blocurile de după 1980 vor rămâne „în tendințe”

Mihai Stroe, associated broker în cadrul companiei Coldwell Banker, este de părere că unitățile locative din blocurile ridicate înainte de Revoluție vor fi căutate în continuare – mai ales ce s-a construit după anul 1980. Asta pentru că acest gen de locuințe întrunesc anumite criterii ce cântăresc greu în ochii clienților: localizarea favorabilă (inclusiv în centrul orașului) și prețul bun comparativ cu ofertele de locuințe noi din aceeași zonă, apoi suprafețele și compartimentarea eficientă, precum și varietatea ofertei.

Ceva mai diferit stau lucrurile în ceea ce privește apartamentele construite înainte de cutremurul din 1977. În opinia lui Stroe, proprietarii acestora vor fi nevoiți să lase în continuare din preț pentru a le putea vinde. O tendință deja vizibilă pe piață, dat fiind că asemenea locuințe sunt disponibile spre vânzare la prețuri vizibil mai scăzute comparativ cu cele practicate pentru apartamentele din blocurile de după cutremur.

Pe termen lung, cumpărătorii se vor orienta tot mai mult spre nou

Faptul că, în momentul de față, cumpărătorii nu au la dispoziție o ofertă comparativă pe segmentul rezidențial nou nu înseamnă că evoluția pieței second-hand este lipsită de semne de întrebare. „Problema cu apartamentele vechi este că devin din ce în ce mai vechi”, subliniază Cătuțoiu – și este de așteptat ca, odată cu trecerea timpului, acestea să aibă din ce în ce mai multe probleme.

Iulian Niculae, directorul agenției Victoria Consult, anticipează că, pe termen mediu și lung – 15-20 de ani – anumite blocuri vechi vor putea fi cumpărate și demolate pentru a se construi altceva în loc. Niculae consideră că, în momentul în care piața rezidențială își va reveni, iar oamenii vor avea o situație financiară mai bună, aceștia vor avea și pretenții mai mari și se vor orienta mai mult spre unități locative noi, ceea ce va duce la scăderea prețurilor pe segmentul vechi.

Părerile cititorilor
11 păreri
  • gabriela ionescu

    Pentru cei care isi doresc sa achizitioneze un apartament intr-o zona ultracentrala, aproape de parcul Cismigiu, de Sala Palatului si de alte zone de interes (scoli, Opera, mij. de transport, metrou, piata), va indrum spre cele mai frumoase apartamente, construite intre 1990 si 1994, sigure, frumoase cu vecini de calitate si anume in micul cartier Stirbei Voda. Va urez sa faceti o plimbare in zona.

  • tache cornelia

    De doua luni caut un apartament in Bucuresti, zona centrala. Cele noi sunt inaccesibile bugetului meu, 90000 euro, cele vechi au risc seismic. Daca aveti un sfat, va rog …multumesc!
    Nu sunt din Bucuresti.

  • liv

    Blocurile vechi devin si mai vechi…peste 30 de ani o sa locuiti in blocuri vechi de 60 de ani cu cine stie ce culoare de bulina de risc seismic o sa aibe pe atunci, cand majoritatea va terminati creditele.Si blocurile comuniste,chiar daca au fost reguli stricte dupa cutremurul din 77, unele sufera deoarece au fost facute toate rapid si posibil ca betonul sa nu corespunda anumitor standarde.Ele au deja o uzura,mai ales ca unii vecini si-au facut open living-uri din pereti de rezistenta.In blocul in care stau nu il mai cred chiar atat de sigur dupa ce am auzit timp de 20 de ani ciocane retopercutoare de dimineata pana seara,de vibrau peretii si podeaua din cauza vecinilor cu 2-3 etaje mai jos. Vreau sa achizitionez un apartament intr-un bloc nou ca scap si de detectivii scarilor a.k.a. babele de se uita zilnic pe vizoare si sunt la curent cu toate barfele.Intr-un fel, prefer sa risc si sa sper sa stau fara griji stiind ca totul e nou in bloc si ca s-au aplicat cele mai noi reglementari din domeniul constructiilor.Au evoluat si materialele de constructii si cu toate ca stiu ca unii dezvoltatori sunt neseriosi,prefer sa risc si sa achizitionez un apartament nou

  • oana

    Nu cumparati apartamente in blocuri noi construite de familia Mihai. Construieste in zona de sud, Brancoveanu Berceni.
    Familia Mihai nu e de incredere, numai minciuni peste minciuni. Nu isi respecta intelegerile, nu termina la timp proiectele, probleme mari cu muncitorii nu lucreaza bine, gresie fainta pusa prost, parchet pus prost, se apuca de constructii fara autorizatie.
    Nu faceti aceeasi greseala ca mine. Analizati bine inainte de a cumpara

  • Cristi

    Diferenta dintre blocurile vechi si constructiile noi se va vedea la un cutremur mai mare. Inainte exista simtul raspunrerii, acum este simtul imbogatirii.

  • Prisching Laurentiu

    Subscriu la cele scrise de Rabin, total si perfect de acord cu dansul!
    Desi “suna periculos”, eu as avea chiar curajul de a ma muta intr-un bloc interbelic proiectat si construit de ilustrul Ing. Emil Prager. Imi plac mie mult cele interbelice, au un rafinament aparte. Ramane insa o problema spinoasa rezistenta lor: din pacate, majoritatea sunt afectate de trecerea anilor, cele 2 mari cutremure: 1940 si 1977, modificarile facute de proprietari si/sau “meseriasi”, infiltratiile apei, neintretinearea si neingrijirea lor,…
    La cele noi, sincer, as avea deplina incredere in ansamblul Doamna Ghica Plaza, sunt 9 blocuri: 4 cu 4 etaje, 4 cu 16 etaje si unul cu 24 etaje, asezate toate pe o infrastructura cu fundatie pe piloti, radier general, 2 subsoluri. Acolo am vazut proiectul si santierul – s-a lucrat foarte bine.
    Insa, din pacate, nu-mi permit achizitionarea unui apartament la Et. 24…

  • Rabin

    Blocuri noi…vremuri…noi. Majoritatea sunt in mijlocul campului fara asfalt, fara utilitati, fara magazine, scoli, gradinitie samd…Nu mai vorbim de un teatru sau cinematograf. “Luxul” tipator gen inox si granit este asezonat cu VIP-uri gen Bianca Dragusanu, posete, tocuri, silicoane, si toata lumea buna a tranzitiei post-decembriste. Va dorim achizitie placuta. PS…la cutremur s-ar putea sa vedeti ca nu sunt proiectate de un Prager ci de un ilustru amator iar unii din “dezvoltatorii” de succes niste baieti cu “scoala multa”…

  • Mimi

    Daca dupa atitea cutremure din ultimii 2ani, blocurile vechi nici măcar nu s-au fisurat , înseamnă ca sint construite bine.la un cutremur de peste 7 grade nici un bloc de locuințe vechi sau noi, nu vor mai sta in picioare .

  • cristiana

    Eu am de vanzare un apartament superb intr-o vila veche,doua etaje si mansarda in centrul Bucurestiului,perfect conservata,fara risc seismic ce prezinta mai multa siguranta decat un apartament intr-un bloc nou.Merita vazut macar de dragul comparatiei!

  • Cristina ,

    Asa am crezut si eu dar dupa multe cautari am decis sa cumparam la un pret bun in blocul din fata Lidl , Bld Mihai Viteazu ,,, totul este ok si aproate de tot ce am dorit .

  • marin cristian

    în sibiu caut locuinta de mai bine de două luni si credeti- ma ca nu am gasit nimic interesant in blocurile nou construite deoarece desi sunt mari si frumoase, sunt departe de centru, iar pentru mine care am un copil, distanta de centru si de şcoli este foarte importantă. Ar mai fi faptul ca in blocurile vechi deja exista asociatie de proprietari.
    Si mai cred ca la blocurile vechi deja se cunosc eventualele probleme ale constructiei, in timp ce la cele noi, uneori construite in graba si cu gandul la profit, acceste probleme nu se cunosc, nu se stiu si cred ca pot fi foarte neplacute!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe