În țări occidentale precum Statele Unite ale Americii sau Germania, a sta în chirie este o soluție cât se poate de practică și populară.
Spre deosebire de România, unde cea mai mare parte a populației (peste 90%, potrivit datelor Eurostat – Biroul de Statistică al Uniunii Europene) preferă să dețină propria locuință, în țări precum Statele Unite ale Americii sau Germania, varianta închirierii este extrem de populară. Aceasta din urmă are, desigur, o serie de avantaje semnificative, însă vine „la pachet” și cu câteva dezavantaje.
Imobiliare.ro prezintă, în cele de mai jos, câteva argumente pro și contra închirierii unei locuințe:
Avantaje:
1. Ești liber să te muți oricând:
În timp ce un proprietar este, într-o oarecare măsură cel puțin, „legat” de casa în care locuiește, un chiriaș poate decide oricând să se mute – rapid și fără (prea multe) bătăi de cap. Spre exemplu, dacă ți se oferă un loc de muncă mai bun în alt oraș al țării, poți porni la drum și în câteva zile, cu toate bagajele făcute. De asemenea, atunci când stai în chirie te poți adapta cu ușurință la evoluția situației tale materiale sau familiale, optând pentru o locuință mai mare sau mai mică sau pentru una situată într-un alt cartier.
2. Scapi de presiunea ratei la bancă:
Chiar dacă suma pe care trebuie să o plătești lunar pe chirie poate fi perfect comparabilă cu rata la un credit ipotecar, presiunea psihologică resimțită de un proprietar de locuință este mult mai mare decât cea a unui locatar temporar. Asta pentru că, în caz de imposibilitate de plată, cel dintâi poate ajunge să piardă casa în care a investit ani de zile, în vreme ce chiriașul nu pierde, practic, nimic.
3. Nu ai responsabilitățile deținerii unei proprietăți:
În țările occidentale, unul dintre avantajele majore ale statului în chirie constă în faptul că ești „scutit” de plata taxelor pe proprietate – ce pot ajunge la valori considerabile. Și în România, acesta este un punct forte demn de luat în seamă, chiar dacă aceste cheltuieli nu sunt atât de mari. În plus, un chiriaș nu va trebui să se preocupe nici de lucrările de reparație sau renovare a locuinței, de uzura sa în timp sau a dotărilor acesteia.
Dezavantaje:
1. Banii pe care îi plătești lunar pe chirie sunt „pierduți”:
Poate că dezavantajul resimțit cel mai acut de chiriași este senzația că banii pe care îi plătesc în fiecare lună proprietarului sunt „pierduți”. Asta reiese, cel puțin, din comparația cu varianta contractării unui credit ipotecar, caz în care rata lunară achitată către bancă se „adună” în contul prețului plătit pentru propria locuință (chiar dacă, în urma dobânzilor și comisioanelor, aceasta ajunge să coste de două sau chiar de trei ori mai mult decât valoarea sa efectivă de achiziție). Speranța că, după 10, 20 sau 30 de ani de efort financiar, vei „rămâne cu ceva” este una ce cântărește greu în ochii proprietarului.
2. Nu te poți stabili într-un loc:
Flexibilitatea caracteristică vieții în chirie este doar o fațetă a monedei – reversul său este însă instabilitatea. Față de alte țări „cu tradiție” în domeniu, acest dezavantaj este resimțit mult mai acut în România, unde închirierile pe termen lung (de peste doi ani) sunt destul de rare. Mai ales pentru familiile cu copii, a te muta din loc în loc este o provocare serioasă.
3. Ești constrâns în ceea ce privește amenajarea casei:
Pentru cei care tind să se stabilească într-un loc și să-l transforme în „acasă”, statul în chirie poate deveni o problemă. Există, desigur, varianta de a închiria un apartament nemobilat, pentru a-l amenaja după propriile gusturi, însă oferta pe acest segment nu este foarte consistentă. În plus, a te muta în mod repetat cu tot ce ai prin casă (mobilă, aragaz, frigider, mașină de spălat etc.) este o perspectivă ce complică mult viața de chiriaș.
Citește și: Tu cât îți permiți să dai pe chirie: 3 sfaturi utile la stabilirea unui buget
Petre mihaela
Sincer e de preferat sa stai in chirie avand in vedere ca serviciile nu sunt stabile in Romania astfel daca tu ai fi proprietar dar de fapt chiriasul . Bancii si nu ai mai avea servici cum vei mai plati ratele. Nu cred ca ti ar conveni sa platesti rate si sa ti ia banca casa si tu sa fii din nou chirias dar sa platesti si la banca pentru fosta casa!!!!!!!!!??????
Claudiu
Hello,
Sfaturi generaliste care seamana mai mult a stereotipii. Doua minute de logica ar fi fost necesare sa ajungeti la argumentul obiectiv primit in 23.04.2014.
O zi buna!
Claudiu
ue
Sfat prostesc. Salariul minim in Germania,Franta,Anglia,este 1400 Euro….Salariul minim in Romania este 185 Euro. De ce nu luati in calcul variantele asa:Chiria minima in tarile enuerate mai sus,incepe de la 200 Euro,(15% din salariu).Chiria minia in Romania incepe de la 200Euro,(un salariu mini pe economie).Daca la noi chiria minia pe luna ar incepe de la 30 Euro,ia sa vezi tu cati chiriasi vom avea si cati proprietari vor mai fi ?