Orice decizie de a te muta trebuie precedată de o analiză realistă asupra posibilităților tale financiare.
După apatia din timpul iernii, în luna martie piața chiriilor începe să se „dezmorțească”. Dacă, dintr-un motiv sau altul, ești nemulțumit de locul unde stai acum, venirea primăverii poate fi un moment potrivit pentru a găsi o ofertă mai bună. Imobiliare.ro îți prezintă o listă de situații ce pot motiva decizia de a te muta:
1. Nu-ți mai permiți să plătești cât cere proprietarul:
Faptul că în ultima vreme plata cheltuielilor legate de casă te-a pus în dificultate financiară – și nu o dată! – este un semn clar că e nevoie de o schimbare. Înainte de a-ți face bagajele însă, poți încerca niște soluții alternative, cum ar fi să inițiezi o renegociere a chiriei până la un nivel pe care îl consideri acceptabil sau să-ți găsești un coleg de cameră sau de apartament (dacă nu ai deja unul). În cazul în care aceste încercări de a-ți reduce cheltuielile rămân fără rezultat, nu-ți rămâne decât să găsești o ofertă mai accesibilă.
Citește și: Sezonul rece, perfect pentru renegocierea chiriei! 3 sfaturi de urmat
2. Locuința actuală a devenit neîncăpătoare:
Atunci când locuiești în chirie cu familia, este normal ca venirea unui copil să impună anumite schimbări. Dacă pentru un cuplu și o garsonieră poate fi suficientă, pe măsură ce copilul va crește va avea tot mai mult nevoie de un spațiu al lui. În astfel de situații, trecerea la un apartament cu o cameră în plus este o decizie firească, mai ales în condițiile în care o asemenea mutare se poate face și cu o sumă de 50 de euro pe lună – sau chiar mai puțin.
3. Ți-ai schimbat locul de muncă:
Mai ales atunci când locuiești într-un oraș mare, schimbarea locului de muncă poate fi un impuls serios pentru a te muta în apropierea noului sediu. Deși poate părea o „toană”, avantajul de a ajunge mai repede și mai ușor la serviciu nu este deloc de neglijat, iar rezultatele sale se vor vedea în timp. Nu te teme să faci o asemenea schimbare, mai ales dacă în apropiere de noul loc de muncă poți găsi chirii la fel de bune sau chiar mai atractive decât cea pe care o plătești acum.
4. Ai vrea să locuiești într-o altă zonă a orașului:
Un alt motiv cât se poate de pertinent pentru a-ți căuta o altă chirie ține de preferința pentru o anumită zonă a orașului – în măsura în care îți și permiți să locuiești acolo, bineînțeles. Poate că te-ai mutat în grabă, fără să-ți pese prea mult unde; poate că visezi să stai într-o zonă mai aerisită, liniștită, cu multe spații verzi; poate că pur și simplu vrei să fii mai aproape de punctele tale de interes. Oricare ar fi motivul, decizia de a te muta poate fi potrivită pentru tine, însă trebuie precedată de o analiză realistă asupra posibilităților tale financiare.
Citește și: Un cartier „aerisit”, cu parc, spații verzi și mai multe stații de metrou. Ce chirii cer proprietarii
5. Îți poți permite o chirie mai bună:
Și o schimbare pozitivă în situația ta financiară poate constitui un motiv bun pentru a te muta. Faptul că acum îți permiți să plătești o chirie ceva mai mare îți deschide o plajă mai largă de posibilități. Poți căuta oferte similare, dar situate într-un cartier mai bun al orașului sau poți rămâne în aceeași zonă, optând însă pentru o locuință mai spațioasă și/sau mai bine mobilată.
6. Nu te mai înțelegi cu proprietarul:
Nu în ultimul rând, dacă simți că relația cu proprietarul este o sursă continuă de tensiune, poate fi o idee bună să-ți găsești o altă chirie. Asta nu înseamnă că trebuie să-ți faci bagajele la primul semn de dezacord, dar nici să ignori conflictele. Atât cât depinde de tine, încearcă să rezolvi orice neînțelegeri într-un mod amiabil, indiferent că te vei muta sau nu.
Citește și: Te-ai săturat să te muți din chirie în chirie? 4 reguli pentru o relație bună cu proprietarul