Experiența închirierii poate fi una plăcută și poate dura mult mai mult de câteva luni sau cel mult un an de zile.
(Mai ales) dacă stai de ceva vreme în chirie, probabil că de fiecare dată când te muți speri să fi găsit, în sfârșit, un loc cât de cât stabil, pe care să-l poți numi „acasă” pentru mai mult de un an de zile. Deși în unele cazuri acordurile de închiriere sunt încheiate din motive obiective (cum ar fi faptul că proprietarul decide să vândă casa), adevărul e că, de multe ori, ești nevoit să-ți faci din nou bagajul din cauza neînțelegerilor apărute în relația cu proprietarul.
Dacă vrei să eviți astfel de situații și să faci din experiența închirierii una cât mai îndelungată și, de ce nu, cât mai plăcută, Imobiliare.ro îți prezintă, în cele de mai jos, câteva sfaturi… de bun-simț:
1. Fii sincer – de la început!
Pentru a face o bună impresie în fața proprietarului sau pentru a evita eventualele conflicte, mulți chiriași sunt tentați să ascundă anumite lucruri de aceștia. O asemenea alegere este însă cât se poate de neinspirată, pentru că adevărul iese cumva întotdeauna la iveală, iar daunele provocate de minciună sunt greu de reparat, mai ales într-o relație mai degrabă formală. Așadar, dacă în noul apartament plănuiești să nu stai singur, ci să împarți chiria cu un prieten, fii sincer cu proprietarul încă de la început. Nu te apuca să „țeși” scenarii lacrimogene doar ca să obții o chirie mai mică. Crezi sau nu, sinceritatea are beneficiile ei: dacă proprietarul are încredere în tine, vei fi surprins poate să vezi că e dispus să te păsuiască cu plata chiriei când te vei afla într-o situație dificilă.
2. Respectă-i cerințele/regulile:
Fiecare casă este diferită și, la fel, fiecare proprietar. Unii vor fi mai relaxați, în vreme ce alții vor avea reguli ceva mai stricte. Indiferent că ai fost de acord cu acestea încă de la început sau de-abia pe parcurs, a face tot posibilul să le urmezi este un semn de respect pentru proprietarul tău. Așadar, dacă ați convenit, spre exemplu, că nu vei avea animale de casă, ține-te de cuvânt. Dacă pe parcursul șederii tale îți dai seama că ai vrea totuși un papagal sau o pisică, nu te apuca să faci lucrul acesta pe ascuns. Inițiază o discuție cu proprietarul, fii sincer cu dorințele tale și poate veți ajunge la o soluție de compromis. În caz că nu veți reuși, iar tu nu ești dispus să renunți la dorința ta, nimic nu te oprește să-ți cauți o altă chirie – dar măcar te vei „despărți” de actualul proprietar în termeni amiabili.
3. Plătește-ți chiria la timp:
În mod firesc, un alt punct deosebit de important în ochii unui proprietar constă în plata la timp a chiriei. Dacă ați stabilit pentru asta o anumită dată a lunii, fă tot posibilul să îți aduci aminte de ea și să o respecți. În cazul în care, din motive obiective, te găsești la un moment dat în situația de a întârzia cu plata, nu te face că ai uitat, din dorința de a evita o situație neplăcută. Sună-l mai bine pe proprietar (de preferat înainte de data-limită), fii deschis legat de situația ta și roagă-l să te mai aștepte, în măsura în care este posibil.
4. Îngrijește casa ca și cum ar fi a ta:
Acest sfat este derivat din așa-numita „regulă de aur”: „Tratează-i pe alții așa cum ai vrea să te trateze ei pe tine”. Orice proprietar ar fi impresionat să vadă că în casa pe care ți-a pus-o la dispoziție este ordine și curățenie (pe cât posibil), că lucrurile sunt la locul lor și se regăsesc într-o stare normală de funcționare sau că ai adus chiar mici îmbunătățiri. Asta nu înseamnă că totul trebuie să fie perfect întotdeauna, că nu pot apărea defecțiuni, dar o grijă reală pentru locuință va fi ușor de observat.
Dana
Buna ziua,
Foarte utile si perfect adevarate aceste reguli. Va spun aceasta din propria experienta, de 5 ani de chirie in Bucuresti. Am avut parte doar de proprietari de “nota 10”. Iar faptul ca a trebuit sa ne mutam a fost doar datorita problemelor financiare si nu de alta natura.
Daca esti serios in viata nu cred ca te poti schimba sa fii altfel in relatia cu o terta persoana. Ideea este ca, in general, orice proprietar cauta seriozitate si buna crestere la persoanele pe care le primeste in casa. Ar trebui ca fiecare din cei care cauta sa inchirieze o locuinta sa incerce, virtual, sa se puna in pielea proprietarului. Si mai discutam dupa aceea. E bun de luat in calcul proverbul “Ce tie nu-ti place, altuia nu face”.
O zi buna!