Achiziția unei case la licitație: Ce obstacole ai de trecut când ieși la „vânătoare de chilipiruri”

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Cumpărători
Publicat pe: 27 Noiembrie 2013, Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

casacumaruntis

Dacă procedura de cumpărare a unei proprietăți executate silit ți se pare complicată, poți apela la ajutorul unui consultant specializat în domeniu.

Principalul avantaj al participării la o licitație (imobiliară) constă în posibilitatea de a face o achiziție la un preț (uneori mult) sub nivelul pieței. Acesta este motivul pentru care acest segment este tot mai atractiv pentru potențialii cumpărători de locuințe. “În ultima vreme, pe fondul climatului economic dificil, s-a constatat un interes din ce în ce mai mare față de achiziționarea imobilelor executate silit. Motivul unui astfel de interes este unul foarte simplu: prețul de achiziție al unei astfel de proprietăți, mai puțin accesibil în alte condiții, dar foarte avantajos în acest caz”, spune Adrian Lisaniuc, reprezentantul departamentului de executări silite al Regatta Real Estate.

Deși sună bine, încheierea unei astfel de tranzacții nu este tocmai o operațiune ușoară; pentru a obține prețul avantajos pe care ți-l dorești, ai de trecut câteva „obstacole”:

1. Slaba popularizare a ofertelor de acest gen:

Potrivit lui Adrian Lisaniuc, anunțurile de proprietăți executate silit sunt mai greu de găsit, ele nefiind la fel de popularizate precum ofertele obișnuite de vânzare. Pentru a identifica oferta potrivită, ar trebui să consulți o multitudine de surse, precum site-urile de profil, site-urile băncilor, site-ul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) sau birourile executorilor judecătorești. Poți apela însă și la consultanță specializată în domeniu. „Constatând această oportunitate care i-ar putea ajuta pe oameni să-și achiziționeze o proprietate dezirabilă la un preț avantajos pentru ei, am creat în cadrul companiei Regatta departamentul de imobile executate silit, departament prin care venim în întâmpinarea clienților noștri, atât prin identificarea celor mai bune oferte de preț apărute pe acest segment al pieței, cât și prin consultanță în materie, pentru a le ușura și a le face mai accesibil întreg procesul de achiziție al unui imobil executat silit”, subliniază reprezentantul Regatta.

2. Procedura complicată:

Un alt factor ce poate descuraja un potențial cumpărător de imobile executate silit ține de birocrația procedurii de achiziție. „Deși la prima vedere procedura ar putea părea complicată pentru unii, în realitate, ea nu presupune mai mult efort decât căutarea îndelungată și anevoioasă a unei proprietăți în condiții normale, prin numeroase vizionări, deplasări sau întâlniri cu diverși proprietari și agenți imobiliari. Mai mult, în acest caz, existența unor oferte clare, «a priori», și selectarea lor de către specialiștii în domeniu, facilitează considerabil procedura. Odată stabilit interesul pentru o anumită proprietate, restul procesului nu mai reprezintă, practic, decât o procedură legală ce trebuie urmată în conformitate cu regulile obișnuite”, explică Andrei Lisaniuc.

3. Nu poți vedea locuința înainte de achiziție:

Din cauza reticenței proprietarilor, imobilele executate silit nu pot fi, de regulă, vizionate, iar, din același motiv, ofertele de acest gen sunt arareori ilustrate; astfel, încheierea unei tranzacții trebuie să se facă, practic, „pe nevăzute”. Deși există riscul ca astfel de locuințe să fie vandalizate, lucrul acesta se întâmplă destul de rar. Chiar și așa, în cazul apartamentelor spre exemplu, eventualele stricăciuni pot fi remediate cu ajutorul unor lucrări de renovare pe care cei mai mulți potențiali cumpărători le au oricum în plan.

4. Poți întâmpina dificultăți în procesul de evacuare a fostului proprietar:

Odată încheiată tranzacția și obținut titlul de proprietate asupra imobilului, ai dreptul de a intra în posesia acestuia. Există însă posibilitatea apariției unui conflict cu fostul proprietar, care poate refuza să părăsească locuința. Ideal este să ajungi la o înțelegere amiabilă cu acesta, chiar în schimbul unei sume de bani, pentru a evita soluționarea problemelor în instanță.

Părerile cititorilor
14 păreri
  • Ana Andreina

    Poţi câştiga un imobil la licitaţie, prin adjudecare ( adjudecarea reprezentând de altfel un titlu executor) de Dv şi totuşi nu veţi putea vreodatăsă intra în posesia lui , dacă proprietarul “executat silit ” contestă la termen executarea silită ( art 450, 718-719 NCPC) precum şi licitaţia , adjudecarea sau punerea în posesie . De aceea , sfatul meu, NICIODATĂ SĂ NU LICITAŢI PENTRU UN IMOBIL LOCUIT !

  • Burta Florin

    Sunt doua tipuri de licitatii la care se pot achizitiona imobile, una este cea organizata de executor si cea de a doua organizata de lichidator, mai putin cunoscute.
    Licitatiile de la executor implica un risc si anume de contastatie a licitatiei ce poate ajunge in instanta si poate dura pana la 2 ani pana se intra in posesia proprietatii.
    In cazul licitatiilor de la lichidator nu exista acest risc, imobilele pot fi vazute inainte de achizitionare, ele fiind libere, si la fel ca in cazul executarii ele se vind libere de sarcini. Dezavantajul lichidarilor este numarul mic de astfel de proprietati pe piata imobiliara, si diversitatea proprietatilor ce au apartinut unor firme in faliment.

  • Rusu Sanziana

    Buna ziua, nu mi se pare corect sa se scoata la licitatie un apartament atata timp cat este locuit! De ce nu este eliberat mai intai apartamentul,de ce nu sunt evacuati propietarii si dupa aceea sa fie scos imobilul la licitatie!

  • Mariana

    Am si eu o intrebare, daca cumpar o casa de la executare silita si decizia este definitiva di irevocabila ce sanse sunt ca fostul proprietar sa ma dea in judecata si imi ia locuinta??

  • Tanase costina

    Buna de casa este propretate. De ce judecatoria poate sa o scoata la licitatie?

  • Marian

    Am cumpărat prin licitație apartament și după ce am plătit prețul 100% și am intrat în posesia actului de adjudecare, l-am intabulat. Mi-a fost pus sechestru penal. Proprietarul avea un proces pe rol pentru infracțiuni de corupție, iar eu de 2 ani am sechestrul notat, am pierdut procesul și nu știu momentan ce variante am. Banca avea ipoteca de rang 1 notată din 2007 în cartea funciara, au cerut executarea, si-au primit banii…Sechestrul nu îmi aparține și totodată nu se mai justifica. Zeci de mii de euro blocați de aproape 3 ani.

  • gigel

    Nu cumparati imobile executate.
    Lasati-i pe altii sa le ia, voi le luati apoi la pret mai “bun” apoi de la ei.

  • elena

    Nu va bucurati de amaraciunea celui evacuat, nu se stire CE va ofera si voua viata.
    Eu nu as cumpara niciodata o casa de la executari.

  • batrinul

    La cita mafie e, mai fine te abtii

  • jianu daniel

    Eu am achizitionat un apartament la liacitati si am avut probleme ptr ca executoru nu a avut procedura completa,asa ca actu meu de adjudecare este nul,eu ca, cumparator de buna credinta eu nu am nici o vina,eu cum pot sami recuperez taxa pe tranzactie si celelalte cheltueli,legea este facuta gresit in romania,ptr ca cumparatoru sa fie protejat ,luati exemple de alte state,unde un bun executat cine il cumpara nu are probleme,si logoc banca trebue sati vanda locuinta goala,nu cu propietatari ,ca doar nui cumparam si pe ei,ca cine e rau platnic ramane rau platnic ,de unde sa stiu eu daca banca sau executoru au procedura completa,ce intrebari trebue sa le pun cand ma prezint la licitatie,sau ce raspundere au ei fata de mine,daca si executoru ne pacaleste in cine sa avem incredere,cel mai bine sa modificati legea,si cine greseste sa raspunda,ca asa plimbam bani prin banca sa ne aflam in treaba,si as mai dori sa intreb ceva,contestataru ce termen are de a ataca prcesul verbal,,

  • Doru Nicolae

    Nu neaparat trebuie sa cautati un imobil executat silit pentru a obtine un pret bun.Eu as urmari orice tip de licitatie.Este posibil sa cumperi direct la “prima mana” un imobil ieftinn pentru ca asa decide proprietarul sa-l vanda.Dar nu-l va vinde ieftin prin negociere directa,va cauta sa asigure un minim de concurenta in ideea de a obtine un pret superior celui solicitat initial.Avantajul unor astfel de achizitii este acela ca se depaseste obstacolul eventualelor “bete in roate” bagate de proprietarul ce urmeaza a fi evacuat.Mai mult,pretul de pornire poate fi mai scazut decat in cazul executarilor silite ce au la baza formarii pretului o evaluare relativ ridicata fata de nivelul din piata.Se pot castiga bani si deopotriva timp.Pacat ca nu sunt mai multe site-uri care anunta licitatii si pacat ca siteurile de acest gen nu sunt suficient promovate
    Poate aici ar fi binevenit un ajutor-sa stim care sunt siteurile specializate si cum putem accesa ofertele

  • alex

    Desi pretul scazut poate parea un chilipir, este de verificat daca mai exista si alti creditori, in afara de cel publicat, care pot emite cereri in privinta apartamentului, si apoi trebuiesc luate in calcul 2 chestiuni: daca debitorul a contestat/contesta/castigat in instanta executarea silita, ati achizionat un bun si ramaneti fara el, iar daca debitorul locuieste inca si nu a fost evacuat, va trebui sa va pregatiti pt o actiune in instanta pt a va putea bucura de bunul achizitionat. In rest cele spuse anterior sunt perfect valabile. Verificarile pe care vi le am mentionat va trebui sa le faceti dvs (la cadastru / notar etc), intrucat nu cred ca vreun executor judecatoresc / banca va vrea sa va expuna realitatea in ceea ce priveste bunul scos la vanzare (scopul lor este sa il vanda cat mai rapid, sa ascunda toate defectele posibile, in special pt ca nu vezi ceea ce cumperi si apoi restul sa ramana in sarcina cumparatorului).

    In concluzie ca orice lucru ieftin, sau investitie minimala, comporta niste riscuri asociate. Daca aveti un apetit ridicat pt risc, iar achizitia are ca scop investitia atunci poate fi ok, daca insa doriti sa achizitionati, sa va mutati si sa va bucurati de achizitia facuta, este bine sa cantariti riscurile pe care vi le am expus mai sus, sunt reale si le puteti verifica.

    In rest numai bine, sanatate si success la cumparaturi.

  • bumb

    doresc sa cumpar

  • costin

    Este foarte interesanta ideea achizitionarii unui imobil (apartament sau casa), executata silit.Am gasit pe un sait imobiliar , o casa la un pret cu mult sub pretul pietii , in Ploiesti.Pentru ca nu cunosc prea bine aceasta procedura de achizitie , nu am salvat anuntul. As dori mai multe detalii cu privire la pasii pe care ii am de facut eu , in calitate de potential cumparator al unui astfel de imobil. Va multumesc anticipat.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe