În ultima perioadă a crescut numărul achizițiilor cu bani gheață, în detrimentul celor prin credit ipotecar (în special Prima Casă).
Potrivit unui studiu realizat recent de compania de consultanță CBRE, anul acesta achizițiile de locuințe noi s-au înscris pe un trend ascendent comparativ cu 2012. “Pentru Adama, anul 2013 este un an de evoluție în privința vânzărilor. Avem un nivel în creștere pe acest segment, cu un ritm bun și susținut în fiecare dintre cele nouă luni. Sunt semne clare care ne fac să credem într-o revenire a pieței rezidențiale”, confirmă Alina Necula, director de marketing și vânzări în cadrul Adama. Dezvoltatorii intervievați de CBRE au raportat totodată o creștere a numărului de tranzacții încheiate cu bani gheață (în detrimentul celor prin credit ipotecar, în special Prima Casă). Motivul? Clienții care au amânat achiziția unei locuințe în ultimii ani au decis că 2013 este un moment bun pentru o investiție familială.
Ieftiniri galopante în primele opt luni
Cum se explică decizia miilor de cumpărători de a trece la acțiune? Cel puțin în parte, aceasta poate fi justificată prin scăderea semnificativă a prețurilor consemnată anul acesta. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în primele opt luni din 2013 prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară a scăzut cu aproape 7% (față de ianuarie) – în contextul în care în 2012 și 2013 declinul anual s-a ridicat la 1,3% și, respectiv, 4%.
Citește și: În 8 luni, locuințele s-au ieftinit de 5 ori mai mult decât în 2012. Vezi cât cer acum vânzătorii
Impactul negativ al creditării în lei, doar temporar?
„Mutarea” creditării prin Prima Casă exclusiv pe moneda națională a fost o mișcare neașteptată pentru piață și o lovitură grea pentru mulți cumpărători, din cauza dobânzilor sensibil mai mari pe acest segment. Această schimbare a avut un impact negativ asupra vânzărilor de locuințe, recunosc dezvoltatorii. „Noile măsuri s-au resimțit deja în piață, a scăzut numărul clienților care cumpără cu Prima Casă. Din fericire, prețurile noastre sunt pe un palier care permite și achiziția cu alte tipuri de credite ipotecare sau cu cash și nu ne-a afectat decât într-o măsură destul de mică. Nu știm care este situația la nivelul întregii piețe, urmărim cu atenție să vedem cum se va resimți în lunile următoare”, spune Radu Teleman, director de marketing în cadrul Militari Residence.
Cu toate acestea, arată raportul CBRE, majoritatea dezvoltatorilor rămân optimiști cu privire la rezultatele de final de an, sperând chiar la creșteri de două cifre la capitolul vânzări. “Cererea a reapărut în piață – nu la același nivel ca în anii pre-criză, dar această ieșire a clienților în piață și decizia lor de a nu mai aștepta înseamnă că prețurile au ajuns la un nivel corect. Nivelul interacțiunilor cu clienții ne face să credem că piața se înscrie treptat pe o pantă ascendentă din punctul de vedere al cererii”, subliniază Alina Necula. Optimismul dezvoltatorilor pare a fi susținut de existența premiselor necesare pentru impulsionarea creditării în lei. În ultimele luni, dobânzile la creditele Prima Casă în moneda națională au scăzut vizibil, acestea apropiindu-se de cele ale produselor ipotecare standard, atât în lei, cât și în euro.
În ciuda schimbărilor la Prima Casă, datele pe 2013 acest an indică o evoluție bună a vânzărilor prin acest program. Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), în prima jumătate a lunii octombrie numărul garanțiilor acordate de către stat ajunsese la peste 102.000, la un volum total de 3,948 miliarde de euro. Acest nivel echivalează cu un număr de circa 21.000 de garanții acordate în 2013, cu un volum total de 768 de milioane de euro. Rămâne de văzut dacă, în contextul strategiei de creditare exclusiv în lei,volumul finanțărilor co-garantate de către stat va atinge pragul de un miliard de euro, cum s-a întâmplat în 2012.
Navroschi Liviu Corneliu
V-am trimis un comentariu .astept raspuns.
Navroschi Liviu Corneliu
Buna seara.Eu nu vreau sa fac un comentariu la acest articol.eu v-am rugat sa -mi evaluati o tranzactie(vanzare sau inchiriere)pentru o garsoniera in statiunea Vatra Dornei.Rugamintea mea este sa ma informati care este cea mai buna solutie;sa vand? sa inchiriez?sa fac imbunatatiri(ptr.ca sant de facut anumite lucruri)din punctul meu de vedere pot sa va dau mai multe date care va sant necesare.doresc sa-mi precizati un pret.astept raspuns.va multumesc.