Chirie vs. rata la credit

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 23 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2009

Pentru prima data in ultimii ani, statul in chirie este mai ieftin decat o rata la banca in Capitala. Pentru ca bancherii cer in continuare dobanzi mari la creditele ipotecare, daca le aproba, si din ce in ce mai multe apartamente nevandute sunt scoase la inchiriat, chiriile din Bucuresti au ajuns sa fie cu pana la 25% mai mici decat rata lunara la banci.

Analistii imobiliari sustin ca, de regula, pe o piata imobiliara matura, chiriile ar trebui sa fie de cele mai multe ori mai mici decat rata la banca. Daca in ultimii ani insa, chiria pentru o locuinta depasea cu brio rata care trebuia platita la banca, si erau numerosi clienti care au preferat achizitia unui apartament in locul chiriei, acum fenomenul s-a inversat.

“In timp de criza, cand nu sunt finantari, proprietarii scot la inchiriere locuintele, ceea ce face ca oferta sa creasca, iar chiriile sa scada.

Totusi, Romania nu este o tara a chiriilor, cu exceptia oraselor mari, unde vorbim de studenti care au nevoie de o locuinta. Nu merita sa inchiriezi, dar nu ai ce face. Dezvoltatorii stau cu apartamentele goale in brate si prefera sa le inchirieze, daca nu le cumpara nimeni”, a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian.

Preturile apartamentelor vechi s-au redus semnificativ in ultimul an, astfel ca, spre exemplu, pentru cine doreste sa cumpere prin credit ipotecar un apartament de doua camere cu o valoare de 60.000 de euro intr-o zona buna a Capitalei, pe o perioada de rambursare de 30 de ani, rata lunara la banca variaza de la 340 la peste 400 de euro.

Chiriile insa sunt mai mici. Spre exemplu, un apartament cu doua camere intr-o zona precum Vitan, cand anul trecut chiria medie a fost de 463 de euro, acum valoarea este de 285.

La fel se intampla si in cazul locuintelor din Drumul Taberei: anul trecut, chiria medie a fost de 445 de euro, iar acum a ajuns la valori de 305 euro. Nu doar chiriile apartamentelor cu doua camere au suferit modificari, ci si cele pentru garsoniere.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe