Perioada interbelică a fost una deosebit de fertilă din punct de vedere arhitectural.
Pentru un privitor atent, o plimbare pe străzile Bucureștiului poate scoate la iveală adevărate comori – imobiliare, dar, mai ales, arhitectonice. În această categorie se înscrie și proprietatea din imagini, listată pe Imobiliare.ro (aici poți găsi mai multe detalii despre ofertă):
Această vilă, pe care proprietarul cere un preț de 4,5 milioane de euro, este situată în centrul Capitalei, în zona Dacia, în apropiere de Grădina Icoanei. Imobilul a fost construit în anul 1926, pe structura S+D+P+E+M+Pod. Proprietatea scoasă la vânzare este compusă, de fapt, din două corpuri de clădire: cel principal, cu o suprafață utilă de circa 1.600 de metri pătrați, și cel destinat personalului administrativ, cu o suprafață de circa 200 de metri pătrați. Per total, cele două corpuri numără 35 de camere, patru bucătării, 10 băi, patru balcoane, două terase, seră proprie. Curtea imobilului se întinde pe o suprafață de 1.532 de metri pătrați și dispune de o capacitate de parcare de 15 locuri, pe lângă garaj.
Din punct de vedere arhitectural, vila urmează coordonatele stilul neoromânesc (sau brâncovenesc) ce s-a afirmat în perioada interbelică; acestuia i se suprapun însă și influențe specific baroce. Încă de la prima vedere, construcția masivă, a cărei fațadă este parțial placată cu piatră, evocă imaginea unui impunător castel medieval. Coloanele nu foarte înalte, capitelurile minuțios lucrate, arcada amplă, ușa mare de intrare, toate acestea dau casei un aer grandios. Ornamentațiile bogate ale capitelurilor relevă încercarea – specifică arhitecturii baroce – de a crea emoție, de a surprinde privitorul – iese în evidență aici motivul porumbelului, simbol al speranței, folosit pentru decorarea coloanelor de la intrare.
Clădirea a fost complet renovată și restaurată în anul 2008, ea funcționând, pentru o perioadă, ca sediu al Centrului Cultural American. Interioarele înalte, cu arcade rotunjite și arcade zvelte, completează perfect aerul impunător al clădirii. Combinarea acestor detalii cu prezența lemnului masiv (scara interioară, parchetul original din unele camere, grinzile aparente etc.) dă proprietății o notă rustică.
Citește și: Un “palat” pentru cei fără sânge albastru: vilă veche, cu detalii ce amintesc de castelul Pelișor
Jay
Update ca a fost inchiriata.