Procesul de reconstrucție și renovare a avut ca scop respectarea modelului arhitectural clasic.
Dacă te numeri printre cei care oftează nostalgic privind la creațiile arhitecturale de odinioară, o vizită – fie ea și virtuală – la conacul din imagini poate fi exact ce ai nevoie într-o zi călduroasă de vară. Cu mai bine de un secol în urmă, această proprietate, ce includea pe atunci un teren de 10 hectare, se număra printre locurile preferate ale aristocrației din Timișoara pentru petreceri și relaxare.
Conacul, prezentat pe Imobiliare.ro, este situat în zona Take Ionescu din Timișoara. Imobilul a fost construit în anul 1840, pe coordonatele stilului clasicist maghiar. Desfășurat pe subsol și parter, acesta are o suprafață utilă de 505 metri pătrați și dispune în prezent de o curte de 1.581 de metri pătrați. “Este o clădire unicat, având o istorie şi o valoare de neegalat în peisajul architectural din Timişoara. Timp de un secol şi jumătate, conacul a evoluat constant, adaptându-se schimbărilor economice, devenind martor tăcut la decizii şi schimbări politice, ocrotind o familie, primind oaspeţi de seamă şi rămânând totuşi neschimbat, în ceea ce poate de la început i se destinase: o eleganţă simplă, naturală, aerul romantic al grădinii, un sentiment de libertate, moderată de bun gust, care-i face pe cei care-i trec pragul să îl simtă familiar, intim, în ciuda istoriei sale, care impune un respect cald şi amintirea vremurilor apuse”, povestește proprietarul imobilului.
În anul 2003 a început un amplu proces de renovare și reconstrucție a clădirii. Primul pas a constat în fotografierea, filmarea şi desenarea tuturor detaliilor arhitecturale, pentru conservarea a cât mai multe dintre acestea (gratiile din fier forjat dintre geamurile duble, ancadramentul ferestrelor, ornamentele de pe faţadă, bolţile, coloanele de la intrările principale etc.). S-a trecut apoi la demolarea şi la reconstrucţia conacului, pe porţiuni de clădire. „Toate lucrările au fost realizate cu materiale atent selecţionate, care au permis respectarea modelului arhitectural clasic, a patinei şi a personalităţii conacului”, explică proprietarul.
În prezent, conacul dispune de o pivniţă de 150 de metri pătrați, cu tavan în formă de boltă, amenajată pentru a adăposti un club şi cramă. În curte se găsește un miniteren de sport cu panou de baschet, un colţ de relaxare cu hamac, rondouri cu trandafiri, o suprafaţă compactă de 400 de metri pătrați de pajişte, precum și o fântână arteziană. În prețul proprietății este inclusă și o casă de circa 75 de metri pătrați (formată din living, bucătărie, baie si hol), situată în apropierea conacului, ce poate îndeplini destinaţii multiple. Prețul cerut de proprietar se ridică la 900.000 de euro, dar cel final se va stabili în urma negocierilor cu potențialii cumpărători. „Această clădire îl aşteaptă pe iubitorul de arhitectură clasică, care nu îşi poate imagina viaţa într-o vilă cu aspect modern”, spune vânzătorul.
Citește și: Acasă la Cosmopolis: Viața ca într-o stațiune de vacanță!