Înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, e recomandat să verifici cu atenția casa pe care ți-o dorești.
Achiziția unei locuințe nou-construite este o situație ce ridică adesea mai multe suspiciuni decât cea a unui un apartament vechi. Dacă te numeri printre cei care își doresc o casă nouă, Imobiliare.ro îți prezintă câteva lucruri de care ar trebui să ții seama înainte de a încheia o astfel de tranzacție:
1. Solicită ajutorul unui specialist:
Pentru construcțiile noi, spune Răzvan Golopena, inginer structurist și managerul firmei R.G Raal Prod Serv SRL, e foarte important să faci o verificare a tot ce înseamnă instalații: circuite electrice, instalații sanitare, țevi de apă, centrală, radiatoare etc. De asemenea, trebuie verificat sistemul sistemul de jgheaburi și burlane: scurgerile mari de apă care ajung la structura de rezistență pot afecta puternic zidurile și chiar fundația casei sau a blocului.
2. Vaporii de apă trebuie eliminați:
Ferestrele termoizolante ar trebui să aibă aerisiri (găuri făcute în camera profilului, ce permit mediului interior să „respire”). Dacă acestea sunt acoperite de tencuială, ele trebuie curățate; altfel, apare condensul și, apoi, mucegaiul. În mod normal, igrasia nu ar trebui să apară decât dacă există scurgeri de apă, condens sau dacă au fost grăbite etapele de construcție, spune Dragoș Nohai, director de marketing și vânzări în cadrul firmei Aced Constructor & Developer. Într-o casă nouă nu ar trebui să te muți mai devreme de o lună, întrucât materialele pe bază de siliciu, cum este betonul, încă generează pierderi de apă, completează Golopena. Pentru a evita astfel de probleme, locuința trebuie bine aerisită, chiar și după ce te-ai mutat. De asemenea, evită să acoperi pereții cu tapet în primul an, pentru că, dacă aceștia au încă un grad ridicat de umiditate, vor dezvolta mucegai.
3. Asigură-te de calitatea construcției:
Un imobil nou nu ar trebui achiziționat fără Cartea Construcției (document ce include toate etapele procesului de construcție, informații cu privire la materialele folosite etc.) și fără garanție, recomandă Dragoș Nohai. Garanția de bună execuție pentru instalații, finisaje etc. trebuie precizată în contractul de vânzare-cumpărare. Pe de altă parte, prin lege, constructorul trebuie să asigure o garanție a structurii de rezistență timp de 50 de ani, adaugă reprezentantul R.G Raal Prod Serv SRL.
4. Fisurile sunt normale la început:
Timp de un an de zile, orice construcție nouă încă „lucrează”, spun specialiștii în domeniu. În acest răstimp, este normal să apară fisuri în pereți. Acestea nu ar trebui să fie mai mari de un milimetru, iar în cazul în care depășesc această grosime, trebuie contactat costructorul, spune Golopena.
5. Verificări periodice:
Pentru întreținerea optimă pe termen lung, învelitorile casei sau ale blocului trebuie verificate periodic, o dată la câțiva ani, pentru a evita apariția scurgerilor. De asemenea, părțile din lemn trebuie recondiționate, vopsite, pentru a preveni degradarea.