Unele centre regionale au făcut abstracție de la tendința națională de scădere, consemnând majorări ale sumelor solicitate de proprietari.
Spre deosebire de anul trecut, care a fost caracterizat, per total, de o evidentă tendință de stabilizare a prețurilor la apartamente, 2013 se conturează a fi un an de scăderi mai abrupte. Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel național (pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare) relevă un declin de aproape 4,5% în primele șase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru pătrat util, valabilă la începutul lui ianuarie, până la nivelul de 934 de euro pe metru pătrat util, consemnat la sfârșitul lunii iunie. Spre comparație, în intervalul similar din 2012, prețurile s-au diminuat cu doar 0,4%, în timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Față de iunie 2012, prețurile actuale sunt cu 5,4% mai mici.
Interesant este că unele mari orașe ale țării au avut un comportament deosebit față de trendul resimțit pe plan național, înregistrând chiar scumpiri în primul semestru al anului. Alte centre regionale s-au conformat tendinței generale, însă cu ieftiniri mai mici decât media la nivel de țară.
Top scumpiri:
Cluj-Napoca:
Trei dintre cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări de prețuri în prima parte a acestui an, capitala Transilvaniei fiind prima pe listă. Apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca costă acum cu 3,8% mai mult, de la o medie de 896 de euro pe metru pătrat, la începutul lui ianuarie, până la un prag de 930 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie. Valoarea actuală este cu 2,6% mai mică decât cea din aceeași perioadă a anului trecut. Avansul consemnat în primele șase luni din 2013 a fost generat în cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit în perioada menționată cu 7,4%, de la 825 la 886 de euro pe metru pătrat. Marja de creștere pentru apartamentele vechi a fost mult mai temperată, respectiv 1,1%, de la 966 la 977 de euro pe metru pătrat.
Timișoara:
În orașul de pe Bega, Indicele Imobiliare.ro indică o scumpire de 1,5% a locuințelor vechi și noi în prima jumătate a anului, pornind de la o valoare de 785 de euro pe metru pătrat. Prețul cerut în prezent pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Timișoara – 797 de euro pe metru pătrat – este cu 0,1% mai mare decât cel consemnat la finele lui iunie 2012. Avansul din primele șase luni ale anului a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi – aceștia și-au majorat pretențiile cu 3,1%, de la 769 la 793 de euro pe metru pătrat util. La polul opus, apartamentele noi s-au ieftinit cu 4,6%, de la 879 la 838 de euro pe metru pătrat util.
Constanța:
Și orașul de la malul mării se numără printre cele cu o evoluție pozitivă a prețurilor în prima jumătate a anului. Majorarea consemnată de apartamentele aflate la vânzare în Constanța este însă vizibil mai redusă: 0,3%, de la 856 la 859 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 3,9% mai mică decât cea consemnată la mijlocul anului trecut. Trendul ascendent din prima parte a anului a fost susținut de evoluția prețurilor la apartamentele noi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în momentul de față, prețul cerut pentru apartamentele vechi este același ca la începutul anului, respectiv 854 de euro pe metru pătrat.
Top ieftiniri:
București:
Capitala se situează pe primul loc în clasamentul reducerilor de prețuri. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 de euro pe metru pătrat. Față de începutul lui iulie 2012, prețul mediu cerut la ora actuală pentru apartamentele scoase la vânzare în București, fie ele vechi sau noi, este cu 3,4% mai mic. În ultimele șase luni, cele mai afectate de scădere au fost locuințele noi: acestea s-au ieftinit cu 4,4% în perioada menționată, de la 1.278 la 1.222 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de apartamente vechi din București și-au diminuat pretențiile cu 2,7% în acest răstimp, de la 1.046 la 1.018 euro pe metru pătrat.
Ploiești:
Pe locul al doilea în topul ieftinirilor se situează orașul aurului negru, cu un minus de 3,8% la șase luni, de la 816 la 785 de euro pe metru pătrat. O bună parte din acest declin a fost consemnat chiar în luna iunie, când prețurile apartamentelor scoase la vânzare în Ploiești s-au diminuat cu 2%, de la nivelul de 801 euro pe metru pătrat atins în mai. Față de jumătatea anului trecut, valoarea actuală este cu 5,1% mai mică.
Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro arată o valoare de 835 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,6% față de nivelul de 857 de euro pe metru pătrat valabil la începutul acestui an. Față de acum 12 luni, prețul mediu cerut în prezent pentru apartamentele aflate la vânzare în Brașov este cu 2,1% mai mic. Și aici, în prima parte din 2013 declinul a fost vizibil mai accentuat pe segmentul apartamentelor noi – acestea s-au ieftinit cu 3,2%, de la 923 la 893 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, apartamentele din blocurile vechi au consemnat o corecție de 2%, de la 844 la 827 de euro pe metru pătrat.
nae
Luati in calcul si orasul Bistrita unde Preturile SFIDEAZA CRIZA. ajungind de cele mai multe ori la Preturi PROHIBITE, unde se CERE 500-600 Euro/mp, pe locuinte VECHI din Iepoca de aur. La banii acestia, poti cumpara la fel intr-un oras mare Cluj, Brasov, Valea Prahovei si chiar Bucuresti, ceva NOU. Exemplu concret:
Bucuresti, cartier Militari sau DR, Taberei-Prelungirea Ghencea, locuinte noi, la pretul mai sus mentionat. Idem si in alte Locatii, amintite mai sus.
Este Orasul care ar trebiu trecut in TOPUL imobiliar, chiar pe primul loc.
p.s. cind mai faceti SONDAJE de acest gen, NU UITATI si orasul Bistrita.
gogu
E “normal” ca preturile sa fie in continuare cantonate la 50-60000E pt un apartament relicva de 2 camere, atat timp cat exista Prima Casa. Si din pacate nu da semne ca se va opri prea curand. Politicienii n-au nici un interes sa opreasca programul, din moment ce foarte multi dintre ei au banii bagati in imobiliare, in timp ce bancile se bucura si insista pt continuarea programului, pentru a atrage cat mai multi clienti care n-au bani nici de avans, dar care nu-si fac nici o grija in a lua un credit de 55000E.
Adriana Lefter
Buna ziua!
Indicele Imobiliare.ro ia în calcul prețurile pe metru pătrat util.
Mihai
Si o sa mai scada mult.
Stati sa dispara prima casa(ma rog .. sa se transforme in NOUA casa) si sa vedeti atunci scadere.
Prea au tinut apartamnetele vechi de 2 camere la 50-60.000
un apartament de 2 camere o sa fie max 40-45000 in zona centrala/semicentrala, renovat, cu metrou in apropiere si construcite dupa 80.
PAM
Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca preturile medii sunt calculate pe metru patrat util sau metru patrat construit.
Multumesc