Topul orașelor cu cele mai mari ieftiniri la apartamente în ultimele 12 luni

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 13 Iunie 2013, Ultima actualizare: 05 Iulie 2013

În luna mai, prețul mediu cerut la nivel național pentru unitățile locative noi și vechi a crescut ușor.

După ce în aprilie prețurile cerute pentru apartamentele din întreaga țară s-au depreciat puternic – cu 2,4%, de la 953 la 935 de euro pe metru pătrat -, luna mai a fost caracterizată de o oarecare stabilitate pentru piața rezidențială. Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel naţional a consemnat o apreciere ușoară, de 0,3%, până la valoarea de 938 de euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, cu două excepții, tendința generală în marile orașe ale țării a fost una de scădere. Imobiliare.ro prezintă un clasament al marilor orașe în funcție de ieftinirile consemnate pe segmentul rezidențial în decurs de 12 luni.

http://www.dreamstime.com/-image10586888Constanța:
Primul loc în topul reducerilor este ocupat de apartamentele scoase la vânzare în Constanța – cu o scădere de 4,2% față de mai 2012, de la 906 la 868 de euro pe metru pătrat. Orațul de la malul mării este, totodată, unul dintre cele două care au făcut excepție de la tendinţa generală de scădere a preţurilor din ultimele treizeci de zile: aici, prețurile cerute de proprietari și dezvoltatori au crescut ușor față de aprilie, cu 0,2%. Tendința de scumpire a fost resimțită însă doar pe segmentul apartamentelor vechi, care au consemnat un avans de 0,6%, de la 859 la 864 de euro pe metru pătrat. Apartamentele noi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 0,4%, de la 890 la 886 de euro pe metru pătrat.

Ploiești:
La egalitate cu orașul-port se situează și Ploieștiul, cu un minus de 4,2% înregistrat de Indicele Imobiliare.ro la 12 luni, de la 836 la 801 euro pe metru pătrat. În luna mai, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Ploiești s-a diminuat cu 1,6% față de aprilie, de la 814 euro pe metru pătrat.

București:
Pe locul al doilea în clasamentul ieftinirilor se înscrie Capitala, unde pretențiile proprietarilor și dezvoltatorilor s-au redus cu 3,9% în ultimele 12 luni. În prezent, prețul mediu solicitat pentru apartamentele aflate la vânzare în București este de 1.096 de euro pe metru pătrat, față de 1.140 de euro pe metru pătrat în aceeași perioadă a anului trecut. Față de luna aprilie, locuințele din principalul oraș al țării s-au ieftinit ușor, cu 0,4%. Apartamentele vechi au consemnat un declin de 0,8%, de la 1.038 la 1.030 de euro pe metru pătrat, iar cele noi s-au ieftinit cu 0,6%, de la 1.222 la 1.215 euro pe metru pătrat.

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, prețurile solicitate la ora actuală de către vânzători și intermediari sunt cu 1,8% mai mici comparativ cu sfârșitul lunii mai din 2012. Indicele Imobiliare.ro se situează la o valoare de 833 de euro pe metru pătrat, față de 848 de euro pe metru pătrat anul trecut. În ultimele 31 de zile, apartamentele scoase la vânzare în Brașov s-au ieftinit cu 1,2%. Cele dintâi au consemnat o scădere ușoară, de 0,6%, de la 833 la 828 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte însă, unitățile locative noi din oraș s-au ieftinit substanțial, cu 5,6%, de la 921 la 869 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:
Prețurile apartamentelor aflate la vânzare în Timișoara s-au menținut relativ stabile în ultimele 12 luni, cu o marjă de scădere de doar 1%, de la 794 la 786 de euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este cu 0,6% mai redusă față de finalul lunii aprilie 2013. În ultima lună, declinul a fost mai abrupt pe segmentul locuințelor vechi din orașul depe Bega: acestea s-au ieftinit cu 0,6%, de la 786 la 781 de euro pe metru pătrat. Prețurile solicitate pentru unitățile locative noi, pe de altă parte, s-au diminuat insesizabil – cu 0,1% -, de la 828 la 827 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:
Capitala Transilvaniei este singurul oraș dintre cele analizate unde prețurile solicitate în prezent sunt mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut – chiar dacă diferența este una redusă, de 0,3%. Indicele Imobiliare.ro indică acum o valoare de 940 de euro pe metru pătrat (față de 937 de euro pe metru pătrat în mai 2012) pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca. Această diferență se datorează și avansului de 1,4% consemnat în ultimele 31 de zile, de la 927 de euro pe metru pătrat. Interesant este că tendința de creștere a fost dictată exclusiv de segmentul apartamentelor noi, care s-au apreciat cu 2,4%, ajungând la o valoare de 894 de euro pe metru pătrat. Prețul mediu cerut pentru apartamentele vechi, de pe altă parte, a rămas constant, la nivelul de 982 de euro pe metru pătrat consemnat la sfârșitul lunii aprilie.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Ardelle Tijerina

    This can be a really good read for me personally, Have to acknowledge that you’ll be among the best blog writers We previously observed. Thanks regarding putting up this informative article.

  • gogu

    Iulian, pe parlamentari nu-i intereseaza aspectele astea evidente. Ei au bani si interese in imobiliare si e normal (pt ei) sa sprijine bancile prin programul Prima Casa. Chiar daca vor mai fi doar 50 de oameni in fiecare luna care vor cumpara apartamente, ei tot vor mentine programul, la acelasi plafon. Bineinteles, cu insistentele de rigoare din partea bancilor, pt a nu ramane si fara ultimul client doritor de “chilipiruri” la 55.000E.
    Iar cum PC-ul in opinia majoritatii e foarte benefic, nici nu exista o presiune din partea cuiva impotriva stoparii acestui program.
    Asta e Romania, cu oameni prosti si/sau resemnati care nu protesteaza, ci accepta toate mizeriile prezentate intr-un ambalaj frumos, chipurile de natura social, pentru ca romanul sa duca o viata mai buna. Si culmea, majoritatea mai si voteaza…

  • Iulian

    Eu am convingerea ca vor mai scadea un pic metrul patrat si in vara aceasta.
    Motivele ar fi:
    Natalitate mica, mortalitate mare, cresterea costului vietii, intretineri din ce in ce mai mari de la iarna la iarna, restantieri la intretinere din ce in ce mai multi, exod de populatie tanara in tarile dezvoltate, etc. In plus daca se termina Prima Casa, e clar ca scaderea va fi si mai mare.
    Ma gandesc ca daca Rabla abia mai poate fi sustinuta, proiectele mari de infrastructura s-au oprit, anveloparile, somaj mare, etc, nu are cum sa mai tina mult pretul asa de sus ca in prezent.
    Astept si alte pareri.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe