Cea mai „fierbinte” piață rezidențială a lumii este Hong Kong-ul: în decurs de 12 luni, proprietățile de aici s-au scumpit, în medie, cu 28%.
La nivel global, Europa continuă să fie singura regiune în care prețurile locuințelor se situează încă pe un trend descendent. Potrivit Indicelui Global al Prețurilor (Global House Price Index) calculat de compania de consultanță Knight Frank, proprietățile rezidențiale de pe „Bătrânul Continent” au consemnat un declin mediu de 0,3% în perioada aprilie 2012-martie 2013. În rest, tendința generală a locuințelor din întreaga lume este de scumpire. Astfel, 35 dintre cele 55 de piețe analizate s-au înscris pe o traiectorie ascendentă a prețurilor. Orientul Mijlociu se numără printre regiunile cu cele mai bune performanțe la acest capitol, cu un avans mediu anual de 10,6%. Statele Unite ale Americii (SUA) au avut de asemenea o evoluție foarte bună, marcând 12 luni consecutive de creșteri. Avansul anual consemnat în perioada menționată – 10,2% – este cel mai mare din 2006 încoace.
Irlanda se stabilizează
Pe fondul tendinței general descendente resimțite pe piața rezidențială europeană, România se numără printre țările cu cele mai mici marje de scădere. Țara noastră ocupă locul al doilea în clasamentul piețelor cu cele mai mici ieftiniri, cu un declin de 1,3% (procent valabil la finalul anului 2012). Pe primul loc se situează Luxemburg, cu un declin de 0,9%. Scăderea consemnată de locuințele românești este mai mică decât a celor din Franța (1,4%), Bulgaria (1,9%), Germania (1,9%), Polonia (3%) sau Italia (4,1%). Cele mai mari scăderi de prețuri au fost consemnate în Grecia (11,8%), Ungaria (9%), Olanda (8,3%), Spania (7,9%) și Portugalia (6,9%). „Există totuși vești bune și în Europa. Irlanda a scăpat de scăderile de două cifre. Într-un an, prețurile au scăzut cu 3% până în martie, față de 16% în urmă cu un an. Piața britanică dă de asemenea semne de îmbunătățire. Aici, prețurile au crescut cu 0,2% și se situează cu 8,9% peste nivelul minim atins în primul trimestru din 2009”, subliniază reprezentanții Knight Frank.
Piețele asiatice, în topul majorărilor
La nivel global, prețurile locuințelor au consemnat o creștere anuală de 6,6%, potrivit indicelui calculat de Knight Frank. Nivelul actual este cu 14,7% mai ridicat decât în punctul minim al pieței, atins în primul trimestru din 2009. Avansul a fost susținut de piețele „fierbinți” ale lumii, în care prețurile au crescut într-un ritm surprinzător pentru o perioadă de criză. Pe primul loc în clasamentul scumpirilor la locuințe se situează Hong Kong-ul, cu o majorare de 28%. Acesta este urmat de China, cu un plus de 23,8%, apoi de Dubai, cu 21,1%, de Columbia, cu 16,6% și de Brazilia și Taiwan, fiecare cu 12,2%.
Citește și: Topul orașelor cu cele mai mari ieftiniri la apartamente în 2012