Dezvoltatorii încep să construiască și proiecte noi cu o amplasare comparabilă cu cea a blocurilor vechi.
În ultimii ani ai perioadei de recesiune, dezvoltatorii care au ales să inițieze noi proiecte rezidențiale s-au orientat, de regulă, spre periferia Capitalei, unde prețurile mai mici ale terenurilor făceau o astfel de investiție mai rentabilă. Încet-încet însă, pe harta Bucureștiului încep să apară noi blocuri de locuințe cu o amplasare mai favorabilă, comparabilă cu a celor ridicate în perioada comunistă.
Din portofoliul companiei de consultanță Real Time fac parte două astfel de proiecte rezidențiale. Cel dintâi este un bloc cu patru etaje situat în zona Unirii, pe strada Lt. Dumitru Papazoglu. Dezvoltat de un român (persoană fizică), imobilul va necesita o investiție de 1,2 milioane de euro și va fi finalizat în luna septembrie a acestui an. Cel de-al doilea proiect este un bloc de nouă etaje (foto) situat în zona Obor (pe strada Aleea Avrig), cu termen de predare tot în septembrie 2013. Dezvoltatorul este un italian, iar investiția totală se va ridica la trei milioane de euro.
Dezvoltările mici, mai sigure
Tiparul noilor ansambluri este cel consacrat în perioada de criză: blocuri de câteva zeci de apartamente, ce prezintă avantajul unei finanțări relativ modeste și presupune, totodată, și riscuri mai reduse pentru dezvoltator. Astfel, blocul din Unirii va cuprinde la finalizare 20 de unități locative, iar cel din Obor va avea 45 de apartamente. „Investiția în proiecte de mici dimensiuni, care se pot finaliza și preda într-un termen de mai puțin de un an, cu accent pe calitatea construcției și eficiența compartimentărilor, este recomandarea RealTime pentru cerințele actuale de piață”, notează reprezentanții companiei de consultanță.
Clienții cumpără, chiar și la prețuri peste Prima Casă
Amplasamentul favorabil al celor două proiecte are însă un cuvânt important de spus asupra prețurilor – acestea se situează peste pragul standard de 60.000 de euro pentru o locuință bicamerală. În blocul din Unirii, prețurile apartamentelor scoase la vânzare pornesc de la 74.000 de euro (la care se adaugă TVA) pentru două camere (la o suprafață de 51 de metri pătrați utili), în vreme ce, la garsoniere, prețul minim este de 60.000 de euro – plus TVA (pentru 34 de metri pătrați utili). În proiectul din Obor, dezvoltatorul cere 71.400 de euro (plus TVA) pentru două camere (50 de metri pătrați utili) și 47.250 de euro (plus TVA) pentru garsoniere (33 de metri pătrați utili). În ciuda prețurilor mai ridicate comparativ cu apartamentele vechi din aceeași zonă sau cu locuințele noi de la periferia Capitalei, astfel de ansambluri rezidențiale reușesc să atragă cumpărători, chiar din faza de construcție. Astfel, nouă unități locative din blocul din Unirii au fost deja contractate, în vreme ce blocul din Obor este vândut în proporție de 30%.