Acolo unde au avut loc majorări, acestea au fost susţinute deopotrivă de segmentul nou şi de cel vechi.
După o lună în care apartamentele din întreaga ţară s-au scumpit, în medie, cu 0,5%, în martie preţurile au revenit pe o traiectorie descendentă. Indicele naţional calculat de www.imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 958 de euro pe metru pătrat util, cu 1,5% mai puţin decât în februarie (973 de euro pe metru pătrat) şi cu 4,5% mai puţin decât în martie 2012 (1.003 euro pe metru pătrat). La nivelul marilor oraşe ale ţării însă, evoluţia preţurilor apartamentelor noi şi vechi din ultima lună nu a fost una liniară. Trei centre regionale s-au menţinut pe plus, în vreme ce alte două au fost marcate de scăderi.
Cluj-Napoca este oraşul unde preţurile au crescut cel mai mult în martie. Indicele www.imobiliare.ro a ajuns aici la 930 de euro pe metru pătrat, valoare cu 2,8% mai mare decât cea consemnată în februarie 2013 (905 euro pe metru pătrat) şi cu 1,1% mai mică decât cea din martie 2012 (940 de euro pe metru pătrat). În oraşul din vestul ţării, preţurile cerute pentru locuinţele din blocurile vechi s-au majorat în ultima lună cu 1,3%, de la 970 la 983 de euro pe metru pătrat. Tot pe un trend ascendent s-au situat şi unităţile locative nou-construite: acestea au consemnat un avans de 3%, de la 854 la 880 de euro pe metru pătrat.
Bucureştiul se înscrie de asemenea pe lista oraşelor în care apartamentele s-au scumpit în ultima lună. Preţul mediu cerut în Capitală pentru locuinţele noi şi vechi a ajuns la 1.108 euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,8% faţă de nivelul atins în februarie (1.099 de euro pe metru pătrat). Valoarea actuală este cu 3,2% mai mică decât cea consemnată în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 1.145 de euro pe metru pătrat. Interesant este că apartamentele noi şi vechi s-au scumpit faţă de februarie 2013 în egală măsură, mai exact cu 0,9%: preţurile cerute pentru cele două categorii de apartamente se ridică la 1.251 de euro pe metru pătrat (faţă de 1.240 de euro pe metru pătrat în luna precedentă) şi, respectiv, 1.029 de euro pe metru pătrat (faţă de 1.020 de euro pe metru pătrat).
Timişoara este cel de-al treilea mare oraş al ţării în care pretenţiile vânzătorilor s-au majorat în martie; creşterea a fost de 0,6%, de la 787 la 792 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, preţurile actuale sunt 2,6% mai mici decât în urmă cu 12 luni. Şi în oraşul de pe Bega tendinţa de scumpire a locuinţelor a fost susţinută de segmentul nou şi de cel vechi deopotrivă. În cel dintâi caz a fost consemnată o majorare de 1,8% a preţului mediu cerut, de la 827 la 842 de euro pe metru pătrat. În cel de-al doilea, avansul a fost ceva mai redus, respectiv 0,5%, de la 777 la 781 de euro pe metru pătrat util.
În Constanţa, pe de altă parte, a avut loc cel mai mare declin în ultima lună, respectiv 1%. Totodată, în oraşul de la malul mării se înregistrează cea mai mare diferenţă de preţ la 12 luni, respectiv 5,5%. Vânzătorii din Constanţa cer acum, în medie, 865 de euro pe metru pătrat util, în scădere de la 874 de euro pe metru pătrat. Cel mai mult – cu 1,2% – s-au depreciat locuinţele din blocurile vechi, de la 866 la 856 de euro pe metru pătrat. Preţurile apartamentelor noi au scăzut cu 0,8%, de la 904 la 897 de euro pe metru pătrat.
În Braşov, Indicele www.imobiliare.ro indică o scădere de 0,9%, de la 862 la 854 de euro pe metru pătrat util; diferenţa faţă de acum 12 luni este egală cu cea consemnată la 31 de zile, respectiv 0,9%. În oraşul de la poalele Tâmpei, cel mai mult s-au ieftinit locuinţele noi; preţul cerut pentru acestea este de 921 de euro pe metru pătrat, cu 1% mai puţin faţă de valoarea atinsă în februarie (930 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, scăderea consemnată de apartamentele vechi a fost una extrem de redusă – 0,1%; preţul mediu cerut pe acest segment este de 847 de euro pe metru pătrat, în scădere de la 848 de euro pe metru pătrat.
Marcel Popa
Asa dupa cum cred ca bine cunoasteti exista o ciclicitate a pietei imobiliare care se manifesta pe termene lungi dar si legat de sezonalitatea tranzactiilor. Graficele pe care chiar dvs. le puneti la dispozitie arata ca in fiecare primavara si toamna tarzie exista o reactie si un raspuns o ofertantilor si cumparatorilor care fac sa “tresalte” previzibil piata imobiliara. Chiar si pe o tendinta general crescatoare sau descrescatoare acesti mici dinti de fierastrau se pastreeaza. In consecinta nimic nou sub soare in aceasta evolutie, piata imobiliara de tip rezidential isi va continua evolutia determinata si bazata de fluxurile de capital si influentele economice in sfera sociala.