În şapte instituţii de învăţământ din Capitală elevii de clasa a IV-a pot participa la cursul „De-a arhitectura în oraşul meu”, în cadrul unui program educaţional-pilot.
Asociaţia De-a arhitectura, în colaborare cu Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), a început o serie de conferinţe pentru copii, cu titlul „De-a arhitectura povestită”, în cadrul săptămânii activităţilor extracurriculare (Săptămâna Şcoala Altfel) iniţiate de Ministerul Educaţiei Naţionale. 675 de copii şi 64 de profesori şi părinţi vor participa la prelegerile ţinute de arhitecţi renumiţi, ce se vor ţine în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I. “Ne dorim să contribuim la modul în care va arăta România peste 20 de ani, când aceşti copii vor creşte şi vor fi în postura de a lua decizii, pentru ei sau pentru comunitate. Sper ca, peste un timp, această prelegere, care pentru cei mai mulţi dintre ei este prima conferinţă, va trezi amintiri plăcute sau poate chiar emoţii” explică arh. Eliza Yokina, cofondator De-a Arhitectura.
Calitatea mediului construit de mâine depinde de copiii de azi
Fondată de şase arhitecţi români, asociaţia De-a Arhitectura îşi propune dezvoltarea şi promovarea educaţiei în domeniul arhitecturii şi mediului construit, prin introducerea acestei discipline ca materie de afterschool sau curs opţional, în şcoli private şi de stat. În prezent, în şapte şcoli din Bucureşti se desfăşoară un program educaţional numit „De-a arhitectura în oraşul meu” – un curs de arhitectură şi mediu construit pentru clasa a IV-a, ce poate fi utilizat pentru materia opţională. “Deseori arhitecţii au fost acuzaţi de starea actuală a oraşelor din România, însă schimbarea nu depinde numai de noi, ci de comunităţi întregi pe care încercăm, iată, să le facem atente, să le informăm, să le educăm. Casa, şcoala, cartierul, oraşul şi comunitatea lor îi formează pe aceşti viitori cetăţeni, le dau un mesaj despre locul lor în lume şi afectează calităţile fizice şi psihologice ale vieţilor lor. Calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine depinde de ei”, subliniază arh. Mina Sava, cofondator De-a arhitectura.