Cele mai multe astfel de proiecte rezidenţiale pot fi găsite în Capitală, dar există opţiuni şi pentru locuitorii altor centre urbane.
Dacă te afli în căutarea locuinţei „ideale”, iar printre criteriile tale de achiziţie se numără şi un consum redus de energie, ai motive de bucurie: dezvoltatorii şi constructorii prezenţi pe piaţa românească au început să vină cu tot mai multe soluţii în această direcţie. Potrivit unui raport realizat de Romania Green Building Council (RoGBC), pe lista celor mai „verzi” construcţii din ţară se înscriu aproximativ 25 de ansambluri rezidenţiale, cu certificat energetic de clasa A sau B. Dintre acestea, cele mai multe proiecte se află în Bucureşti, restul fiind localizate în alte mari oraşe ale ţării.
La nivelul Capitalei, reprezentanţii RoGBC includ în raportul citat un număr de 16 ansambluri rezidenţiale: Avalon Residence, Residenz Cartierul German, Cubic Residence, Domenii Park, Ertec Residence, Evocasa Armonia, Evocasa Optima (bloc A), Evocasa Selecta (bloc A), Greenfield Residence, Green Vista Residence, Cosmopolis, Ilion Residences, Militari Residence, Neofort Rezidenţial 1 şi Neofort Rezidenţial 3, Nordia Residence şi Red House. Deşi unele dintre aceste proiecte au la bază tehnologii inovatoare de construcţie (Avalon Residence, spre exemplu, foloseşte panouri structurale izolante), cele mai multe dintre ele sunt construcţii tradiţionale (din BCA sau cărămidă tip porotherm) ce beneficiază de un grad ridicat de izolare termică (polistiren şi/sau vată minerală).
În Timişoara, în categoria construcţiilor „verzi” se înscrie Nora Residence, un bloc cu 12 apartamente cu două şi trei camere. Performanţa energetică ridicată (clasa A) a proiectului se datorează zidurilor din cărămidă porotherm cu o grosime de 30 de centimetri, precum şi utilizării unui sistem termoizolant adiţional, tâmplăriei cu profile pentacamerale şi centralelor termice cu termostat.
În Cluj-Napoca, Studium Green Campus este un complex rezidenţial de clasa energetică A, format din 190 de apartamente cu una sau două camere. Proiectul este dotat cu panouri fotovoltaice şi panouri solare, iar sistemul de iluminat utilizează tehnologia LED. În zonele publice şi în balcoanele apartementelor au fost folosite materiale naturale şi reciclate, iar faţadele principale au fost tratate astfel încât să permită creşterea de plante căţărătoare.
În Târgovişte, un ansamblu rezidenţial de clasa energetică A este Class Park. Complexul beneficiază de izolaţie exterioară, ferestre low-E cu transfer de căldură minim, acoperiş izolat cu mai multe straturi de vată minerală ignifugă şi contorizare individuală pentru apă, gaz şi energie electrică în fiecare apartament.
În Oradea, există două ansambluri rezidenţiale incluse pe lista celor mai verzi clădiri din România. Cartierul Prima cuprinde peste 700 de apartamente, cu una, două sau trei camere. Blocurile sunt coonstruite din cărămidă tip porotherm şi sunt izolate cu polistiren la exterior şi între etaje. Tot în Oradea, ansamblul Luceafărul Rezidenţial este proiectat să cuprindă, la finalizare, circa 4.000 de unităţi locative, împărţite între două terenuri din zona centrală. Fiecare bloc este dotat cu o centrală termică automatizată pe gaz; în corelaţie cu izolaţia termică exterioară a clădirilor, aceasta asigură un consum redus de energie.
În Iaşi, ansamblul Copou Bellevue este alcătuit din patru clădiri cu un total de 169 de apartamente. Performanţa energetică (clasa A) a fost obţinută prin folosirea materialelor de construcţii cu un coeficient redus de transfer de căldură, sistemul de izolaţie termică, prin dotarea fiecărui apartament cu sistem de încălzire şi prin contorizarea individuală pentru apă, gaz şi energie electrică.
În Braşov, există două complexuri rezidenţiale încadrate în clasa energetică A. Complexul Tâmpa Gardens cuprinde în prezent trei blocuri cu 407 apartamente finalizate, iar Evocasa Viva este format din două clădiri de zece etaje, cu un total de 148 de unităţi locative.