Acest tip de proprietăţi sunt „vânate” de regulă de investitori.
Deşi recesiunea a „muşcat” din plin din piaţa imobiliară, există pieţe care nu par să ţină cont de criză. Pieţe unde proprietăţile high-end, vânate de regulă de investitori, au afişate preţuri exorbitante pentru cumpărătorii de rând. Potrivit studiului The Wealth Report 2013 publicat de compania de consultanţă Knight Frank, în cele mai „scumpe” pieţe rezidenţiale din lume, o locuinţă de lux poate fi achiziţionată la un preţ pe metru pătrat comparabil cu cel al unei garsoniere în Bucureşti.
1. Monaco:
Ca şi în 2011, locul întâi în clasamentul celor mai „scumpe” pieţe rezidenţiale din lume este ocupat de principatul Monaco. Aici, o locuinţă de lux poate fi achiziţionată, în medie, cu un preţ de aproximativ 43.400-48.000 de euro pe metru pătrat, după cum se arată în raportul realizat de Knight Frank. Astfel, un apartament cu trei camere (două dormitoare şi un living) cu vedere la ocean poate fi achiziţionat cu 3,6 milioane de euro, potrivit site-ului companiei.
2. Hong-Kong:
Spre deosebire de anul precedent, când se situa pe poziţia a patra în top, Hong Kong-ul a urcat pe locul al doilea. Potrivit Indicelul Internaţional al proprietăţilor de Lux (Prime International Residential Index – PIRI) calculat de Knight Frank, o astfel de locuinţă costă, în medie, 37.100-41.000 de euro pe metru pătrat. Un apartament de patru camere (trei dormitoare şi living) cu vedere la mare şi zonă verde are un preţ de 3,264 milioane de euro. Locuinţa are o suprafaţă utilă de 152 de metri pătraţi utili şi face parte dintr-un bloc finalizat în 2003.
3. Londra:
La fel ca în 2011, Londra îşi păstrează locul al treilea în clasamentul celor mai scumpe destinaţii rezidenţiale din lume, cu un preţ mediu pe metru pătrat de 31.600-34.900 de euro. În capitala Marii Britanii, un apartament cu patru camere situat în portul Chelsea, cu vedere la râul Tamisa, este scos la vânzare la un preţ de circa patru milioane de euro. Apartamentul de tip penthouse are o suprafaţă de 271 de metri pătraţi şi este amplasat într-o clădire construită în ultima parte a anilor 1980.
4. Geneva:
Pe locul al patrulea în clasamentul realizat de compania internaţională de consultanţă se situează oraşul Geneva, din Elveţia, nou intrat în top 5. Aici, preţul mediu de achiziţie pentru o proprietate de lux variază între 22.100 şi 24.400 de euro pe metru pătrat. Astfel, un apartament cu patru camere (două dormitoare şi două livinguri) cu asupra lacului Geneva şi asupra Alpilor are un preţ cerut de 4,45 milioane de euro. Locuinţa dispune de o suprafaţă de 166 de metri pătraţi este şi este situată la etajul al cincilea al unei clădiri istorice.
5. Paris:
Ca şi Geneva, nou intrată în top 5 este şi capitala Franţei, care a urcat pe parcursul lui 2012 nu mai puţin de şase poziţii, de pe locul al 11-lea ocupat în 2011. Aici, o proprietate de lux poate fi achiziţionată la un preţ mediu de 19.100-21.100 de euro pe metru pătrat. Potrivit ofertelor listate pe site-ul companiei, un apartament format din trei dormitoare şi living, cu vedere asupra Parisului şi asupra turnului Eifel, are un preţ cerut de cinci milioane de euro. Locuinţa are o suprafaţă de 225 de metri pătraţi şi este situată în arondismentul 16.
Sursă foto: Knight Frank