Un nou „boom” imobiliar? Unde se ridică mii de locuinţe la preţuri de criză

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii
Publicat pe: 6 Martie 2013, Ultima actualizare: 06 Martie 2013

În această zonă, cumpărătorii nu se dau în lături de la a cumpăra apartamente chiar şi din stadiul de construcţie.

Dacă te numeri printre aspiranţii la programul Prima Casă şi visezi la o locuinţă nouă în Capitală, zona de sud se va înscrie probabil pe lista ta de priorităţi. În ultimii doi-trei ani (da, chiar pe timp de criză), aceasta a cunoscut o dezvoltare fulminantă. La un „tur” orientativ al cartierului Berceni şi al zonelor limitrofe (ieşirea spre Popeşti Leordeni şi comuna Berceni), probabil că vei pierde numărul blocurilor şi bloculeţelor pe care le vei vizita, aflate în diferite stadii de execuţie (unele la roşu, altele la gri, altele complet finalizate). Vei observa cu stupoare poate că la unele dintre ele s-a lucrat intens chiar şi în sezonul rece, constructorii profitând de vremea blândă. Dacă perspectiva de a locui la periferie nu reprezintă un impediment major pentru tine, probabil că vei şi găsi o locuinţă pe gustul tău – din punctul de vedere al preţului, suprafeţei şi compartimentării. Vei putea chiar să-ţi alegi finisajele dorite, o bună parte dintre dezvoltatorii din această zonă oferind această opţiune cumpărătorilor.

Sudul a atras aproape jumătate din livrările pe Bucureşti-Ilfov
Conform datelor publicate de Institutul Naţional Statistică (INS), anul trecut au fost finalizate în regiunea Bucureşti-judeţul Ilfov un număr de 4.527 de unităţi locative, în scădere cu 418 unităţi faţă de volumul de 4.945 de locuinţe predate în 2011. Această zonă s-a situat pe locul al cincilea din opt la capitolul livrări, înregistrând performanţe mai bune decât regiuni mult mai extinse, precum Sud-Vest Oltenia, Vest sau Centru. Interesant este însă că, la nivelul Capitalei şi judeţului Ilfov, sudul a atras cea mai mare parte din activitatea de construcţii. „Potrivit estimărilor noastre, numărul de apartamente executate în 2012 în zona de sud s-a situat în jurul a 2.000 de unităţi. Cu siguranţă aceasta a fost cea mai dinamică zonă din Bucureşti-Ilfov în ceea ce priveşte construcţiile noi. Practic, aici au fost livrate aproape jumătate din numărul total de locuinţe noi”, spune Gabriel Constantin, manager B2B al companiei producătoare de materiale de construcţii Duraziv, ce are sediul în Popeşti Leordeni. (Compania a livrat materiale către mai multe ansambluri rezidenţiale, printre care Corvaris Residence 1 şi 2 (foto – mijloc jos), Metropolitan Residence (foto – colţ dreapta sus), Gama Residence (foto – colţ stânga jos), Viva Residence, Brown Residence 1, 2 şi 3 sau Studio Plus Residence.)

Încă 3.000 de locuinţe pentru 2013?
Potrivit lui Cătălin Grigore, general managerul agenţiei Sud Rezidenţial, anul trecut s-au aflat în diverse stadii de construcţie (inclusiv autorizare) în zona de sud circa 5.000 de unităţi locative, având ca termen de predare anul 2012 sau 2013. Practic, asta ar însemna că în 2013 ar trebui să fie finalizate încă 3.000 de unităţi locative. „Ilfovul, zona de sud, deţine în mod clar supremaţia la construcţia de locuinţe în momentul ăsta”, spune şi Grigore. În opinia sa, în 2013 activitatea de construcţie va fi şi mai intensă decât anul trecut. „Sudul Bucureştiului promite să se dezvolte şi în următorii ani, mai ales dacă ne uităm şi la toate proiectele de investiţii în infrastructură sau retail din această regiune. În continuare sunt multe terenuri achiziţionate în această regiune. Urmează doar ca aceşti dezvoltatori să construiască noi blocuri imediat ce vor dispune de finanţele necesare”, subliniază şi Constantin.

De la vile la blocuri cu regim redus de înălţime
Atractiv iniţial îndeosebi pentru vile, sudul Capitalei a atras în ultimii doi ani tot mai multe investiţii în blocuri de apartamente cu regim redus de înălţime. „Nu au existat proiecte de mari dimensiuni. Dezvoltatorii s-au axat pe proiecte mici, pentru mai multă siguranţă, şi au mizat pe o politică ce a presupus imediata investire a sumelor rezultate din vânzarea fiecărei clădiri. În momentul în care un bloc este vândut, cu sumele obţinute se demarează construcţia altei clădiri”, explică Gabriel Constantin. Aşa s-a ajuns ca ansambluri începute în 2010 să crească de la unul-două la opt-zece blocuri de locuinţe, spune Grigore.
Se înţelege că, dată fiind politica de reinvestire a profitului practicată de dezvoltatori, şi vânzările se menţin la un nivel rezonabil. „Este interesant că aceste clădiri dezvoltate în sud sunt şi locuite, imobilele fiind vândute integral la scurt timp după finalizare, având în vedere că au fost realizate în aşa fel încât să poată fi livrate la preţuri care să se încadreze în limitele impuse de programul Prima Casă”, precizează Constantin. Faptul că locuitorii Capitalei sunt dispuşi să cumpere chiar din stadiul de construcţie se explică prin preţul bun al locuinţelor, explică Grigore. Faptul că pot vizita apartamentele deja finalizate şi pot discuta cu locatarii acestora este un element ce cântăreşte greu în ochii potenţialilor cumpărători.

Suprafeţe mici şi preţuri de apartamente vechi
Din punctul de vedere al dezvoltatorilor, principalul punct de atracţie al zonei de sud este dat de preţurile relativ mici ale terenurilor – comparativ cu zonele centrale sau semicentrale din oraş. Asta i-a făcut pe mulţi antreprenori locali să se transforme în dezvoltatori cu acte în regulă. Pentru cumpărători, avantajul decisiv al blocurilor din această zonă este reprezentat de preţurile comparabile cu cele ale apartamentelor vechi – circa 1.000 de euro pe metru pătrat util, uneori chiar mai puţin, în funcţie de etaj sau de discounturile oferite de dezvoltator. „Mult timp sudul a fost atractiv doar pentru achiziţia de terenuri. Cei care s-au orientat spre această zonă au beneficiat de preţuri foarte bune. Aceste preţuri reduse face posibilă acum vânzarea unor apartamente la preţuri sub nivelul pieţei în anumite cazuri”, spune reprezentantul Duraziv. Un alt avantaj pentru clienţi constă în suprafeţele relativ reduse, dar eficient compartimentate ale apartamentelor noi. Astfel, aici vei putea găsi apartamente cu două camere de 40 sau 60 de metri pătraţi sau de trei camere de 60 sau 80-90 de metri pătraţi.

Părerile cititorilor
18 păreri
  • liviu

    Cei care spun ca sunt ok ansamblurile sunt dezvoltatori la fata locului inca se construeste ;este mult praf si multa mizerie sa vezi iarna si cand ploua i-ti trebuiesc cizme de pescar . Toti spun ca pana la metrou faci 5 minute ;da 5 minute dar cu masina.

  • Ioana

    Si eu mi-am luat de curand un apartament cu doua camere in complex cosmopolis la un pret foarte bun. Comparativ cu preturile mari ale apartamentelor vechi din oras, chiar am facut o afacere buna. Principalul avantaj este ca in sfarsit ma pot odihni si eu, departe de zgomotul si aglomeratia din centrul orasului. L-am luat complet finisat, eu doar l-am decorat astfel incat sa ma reprezinte. In rest, am trasnportul asigurat din jum in jum de ora, toate utilitatile: farmacie, supermarket, restaurant etc. Personal, sunt ft multumita.

  • Cristina Oneata

    Buna, si eu eram sceptica in a locui intr-un complex rezidential, dar dupa ce am vazut cum arata apartamentele din Bucuresti si preturile lor, orientate in special pe zone, m-am lasat pagubasa. De ce as da 70.000 de euro pe un apartament vechi, neingrijit cu tot felul de probleme de igrasie, tevi ruginite care se sparg, vecini care te inunda din cauza vechimii instalatiilor, cand pot sa imi iau linistita pe aceiasi bani un apartament nou, pe care mi-l pot mobila singura fara sa trec prin calvaru blocurilor vechi. Eu personal, mi-am luat anul trecut, dupa 10 ani de stat cu chirie, un apartament exact asa cum mi-l doream in nordul orasului in Cosmopolis. Chiar cred ca este cea mai buna decizie luata, spatiul este super, am mijloacele de transport aproape, plus ca au foarte multe facilitati pentru locatari, precum piscina, sali de fitness, spatii verzi, magazine si tot felul. Eu chiar merg pe ideea de a locui in complex si de a investi banii cu cap.

  • Carmen Comanescu

    Buna, si eu eram sceptica in a locui intr-un complex rezidential, dar dupa ce am vazut cum arata apartamentele din Bucuresti si preturile lor, orientate in special pe zone, m-am lasat pagubasa. De ce as da 70.000 de euro pe un apartament vechi, neingrijit cu tot felul de probleme de igrasie, tevi ruginite care se sparg, vecini care te inunda din cauza vechimii instalatiilor, cand pot sa imi iau linistita pe aceiasi bani un apartament nou, pe care mi-l pot mobila singura fara sa trec prin calvaru blocurilor vechi. Eu personal, mi-am luat anul trecut, dupa 10 ani de stat cu chirie, un apartament exact asa cum mi-l doream in nordul orasului in Cosmopolis. Chiar cred ca este cea mai buna decizie luata, spatiul este super, am mijloacele de transport aproape, plus ca au foarte multe facilitati pentru locatari, precum piscina, sali de fitness, spatii verzi, magazine si tot felul. Eu chiar merg pe ideea de a locui in complex si de a investi banii cu cap.

  • fugitiiii

    Buna ziua! \ATENTIE LA DETALII TOTI CEI CARE CUMPARATI ȘOCUINTE IN ZONA POPESTI LEORDENI DIMITRIE LEONIDA…..FARA MASINA ESTE UN DEZASTRU,ATENNNNNTIE LA DEZVOLTATORII SI LA CURSUL VALUTAR DUPA PROMISIUNE…..TRECETI CURSUL BANCII CARE VA FI IN CAZUL PRIMA CASA LA DATA INCHEIERII CONTRACTULUI DE VANZARE CUMPARARE NU CEL STABILIT ASA ZIS FICTIV CU DEZVOLTATORUL,NU II PLATITI FACTURILE LA LUMINA PANA IN DATA APROBARII CREDITULUI!

  • Antonia

    ansambluri noi construite fara responsabilitate, dau exemplu Citadella Titan care se vinde fara autorizatii – si nici nu le ia pentru ca lipsesc conditiile de obtinere, materialele!!!!asa se poate livra?????

  • Constantin

    @marian : unde este Blocul German, puteti sa-mi precizati zona?!

  • marian

    Şi eu am cumpărat în Blocul German langa metrou Dimitrie Leonida. Sunt foarte mulţumit de alegerea făcută în ciuda faptului că a costat un pic mai mult faţă de ce era în zona. Am locuit 30 de ani în Tineretului şi am fost cam sceptic că mă voi acomoda la periferie, acum mă gândesc că nu m-aş mai întoarce în aglomeratie şi unde nu era zi să nu găsesc locul de parcare ocupat. Acum masina o las în parcare şi circul mai mult cu metroul. Ce e de lăudat e că sunt costuri de întreţinere foarte mici şi nu sunt costuri ascunse, la două camere plătesc 50-60 lei pe lună. Gazul îl plătesc separat. Numai bine.

  • jale

    cumparati daramaturi de la cultivatorii de blocuri,dulapuri ce cad de pe perete,ecouri in casa ca in pestera,utilitati slabe,apa,curent,canalizare in panza freatica,lipsa locuri de parcare,plata la intretinere sub forma de escrocherie cu sume fantoma care nu se regasesc nicaieri,infrastructura varza,gradinite,scoli,magazine,locuri de joaca ptr copii,mici parculete,transport in comun ioc,asta e tataica teapa bine mascataprin reclame mincinoase

  • dan loha

    monitorizez si eu de mult timp majoritatea ansamblurilor de locuinte. Au niste vanzari nebune daca ar fi sa citesti articolele din reclame, din presa sau articolele de aici. Am insa si ‘prostul’ obicei sa merg pe santiere si sa vorbesc personal cu oamenii ce s-au mutat.
    Sa vezi ce surprize ai in teren. Am un bloc pe care il urmaresc de 2 ani spre exemplu: s-a vandut un singur apartament, un singur tip s-a mutat in el. Langa acel bloc se construieste in disperare si pe site-ul lor mai toate sunt vandute. Ghici ce? In teren…abia cateva sunt date. Pot sa dau si nume daca doriti, dar ar fi irelevant. In fine. Situatia economica nu e prea favorabila, preturile sunt inca sus, si romanii continua sa ia credite chiar si asa cu piedica pusa de BNR. Nu pot decat sa ma rog sa se termine bine.
    Preturile sunt inca muuult prea sus fata de realitate. Dar conceptia de business a romanului a fost mereu : mai bine arunc marfa la gunoi seara decat sa iti vand rosiile mai ieftin. Pai ce eu am muncit degeaba toata vara? Asa-i, tine pretul sus. Tu o sa pacalesti cativa amarati sa ia credit. Aia or sa il ia, raman fara servici, pun banca intr-o situatie dificila, tu ai banii in aceiasi banca, apoi sistemul intra in colaps, banii tai ii confisca banca ca la ciprioti. Si uite asa tu ramai si fara bloc si fara bani, cumparatorul si fara casa si fara bai, si Dumnezeu cu mila…Tot inainte

  • ionut

    iulian,vbesti ca sa nu te ia somnul,aproape nimeni nu mai construieste haotic in ziua de astazi..si da,eu sunt dezvoltator si as permite oricand sa se expertizeze orice.nu mai dezinformati

  • Colette

    Buna ziua, in ultimi 3ani am cautat sa cumpar si am vizitat cel putin 30 de apartamente diferite in zone rezidentiale cit si in blocuri noi si vechi.In primul rond multi brokeri chaiar f.multi mint in raport cu zona!!!Fac pe misteriosi…dar pina la urma afli!cu map google earth nu-i complicat…dar pierzi timp,telefoane pe care le d-ai si tu esti de ex in strainatate te tin la tel ptr a cauta brokerul care se ocupa!!!deci, lipsa tel directe…In plus, iti cer nr de tel sa te sune si cond aud nr ca nu-i din Romania Spun Sunati-ma sau reveniti dvs….Cum vrem ca Romania sa avanseze cind romanul Minte…Pacat Ptr CEILALTI …Seriosi…Un om care a stat si a lucrat afara din Romania cu atit mai mult este mult mai atent pe ce da banii…Romanii cred uni, evident ca banii au crescut pe balcon…Inconstienti…Trebuie sa li se de-a cursuri la uni…care ei insine cine stie in ce lociinte stau.Si le-au primit de la stat pe timpul lui Ceausescu.Si tot romanul cum sa aiba grija de locuinta daca i s-a dat pe gratis..
    Da, daca ar plati o suma strinsa dupa 20 ani de sacrificii in afara fara stat la tigari si prin baruri ca uni tineri…din Bucuresti s.a.m.d.
    Asteptam sa ne cada in gura!!!ca la pasarele.

    D

  • gogu

    Si nici nu esti agent sau dezvoltator, nu ?…

  • Bogdan

    Eu sunt unul dintre persoanele care au achizitionat un apartament intr-unul dintre aceste complexe,este la 5 min de mers pe jos de metrou si mi se pare o alegere buna avand in vedere ca am cumparat un ap de 3 camere cu o suprafata de 90 m patrati utili si m-a costat 65000€ …

  • andrei

    Pai 1000 se faceau inainte de criza. Iar acum alea se vand undeva la 800…si nici asa nu se dau prea bine…sau deloc 🙂 si voi acu construiti la 1000?
    E o gluma sau ce?

  • iulian

    In plin boom, un mp costa sa-l construiesti 400 de euro. Cu acte, nu la negru, folosind materiale de constructii de buna calitate – nu fier cumparat de la ucraineni, care poti sa-l strambi cu o mana… Asadar, 400 euro pentru un mp construit. Restul inseamna profit. Chiar si cu pretul terenului si al utilitatilor incluse, tot mi se pare o mare magarie…. Cereti sa va dea voie sa aduceti o echipa care sa faca evaluarea structurii ( se poate face asta si nedistructiv, nu costa mult si oricum e pentru linistea voastra. Sa imi spuneti si mie daca va da cineva permisiunea sa expertixati structura 😉 Dixit.

  • pasarika

    vise, taical,vise….majoritatea stau goale de ani buni…….in special cladirile de birouri…goooale:)

  • gogu

    Preturi foarte bune la pret de criza de 1000E/mp ? Si imobilele sunt vandute integral dupa finalizare ? Right…Va tot tineti de glume proaste…
    Da, e mare afacere sa stai in afara capitalei si sa ai un job in capitala…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cât costă apartamentele noi din marile orașe la final de an? leșenii au acces la cele mai ieftine locuințe – HARTĂ

Cumpărătorii care vor să se mute în casă nouă în decembrie trebuie să se aștepte să achite, în medie, 3.114 de euro/mp util pe apartamentele din Cluj-Napoca finalizate începând...

citește mai departe
Noua Capitală: Harta locuințelor preferate de bucureșteni și evoluția noilor cartiere rezidențiale dezvoltate în ultimii 4 ani

În ultimii patru ani, locuințele HILS Development din zona Theodor Pallady au înregistrat o creștere substanțială a valorii, depășind media zonei și alte proiecte similare din București, conform analizei...

citește mai departe
Orașul unde plătești cu 75% mai mult decât prețul pe țară pentru un apartament nou – GRAFICE

Românii plătesc tot mai mult pentru a deveni proprietari. Apartamentele s-au scumpit într-un an la nivel național cu 13%. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori a ajuns la...

citește mai departe
Berceni, cartierul campion la apartamente noi din București. Cât plătesc cumpărătorii? – GRAFICE

Cele mai multe apartamente noi din București pot fi găsite în Berceni. Peste 3.000 de locuințe aflate în clădiri finalizate în ultimii cinci ani sunt disponibile cumpărătorilor la unele...

citește mai departe
Capitala prețurilor în creștere. Cartierele cu cele mai scumpe și cele mai ieftine apartamente noi din București – GRAFICE

Nu există în București nicio zonă în care prețurile solicitate pentru apartamentele noi scoase la vânzare să fie în scădere comparativ cu cele înregistrate în prima jumătate a anului...

citește mai departe