Evoluţia preţurilor pe anul trecut indică o tendinţă de stabilizare a pieţei, la fel ca în cazul segmentului rezidenţial.
Dintre toate segmentele imobiliare, piaţa terenurilor a fost cu siguranţă cea mai afectată de recesiune. Într-un context de incertitudine economică, nu mulţi au fost cei care – fie ei investitori sau utilizatori finali – s-au mai aventurat să achiziţioneze loturi pentru construcţii. Potrivit datelor centralizate de compania de evaluare Darian, în perioada 2008-2012 preţurile de tranzacţionare pentru terenurile din întreaga ţară s-au diminuat cu 60%. Majoritatea celor 27 de oraşe luate în calcul în cadrul studiului au resimţit reduceri substanţiale, de peste 50%, însă în unele cazuri au avut loc şi scăderi de peste 70%.
Iaşi, campion la reduceri pe timp de criză
La nivel naţional, cel mai mare declin al preţurilor terenurilor, în valoare de 77%, a fost înregistrat în Iaşi. Pe locul al doilea se situează oraşul Râmnicu Vâlcea, cu un minus de 74% în perioada 2008-2012. Scăderi importante – de 73% – au avut loc şi în Constanţa şi Reşiţa. Pe următorul loc în clasament se situează oraşul Piteşti, cu un declin de 68%, urmat fiind de Bacău şi Baia Mare, cu câte 67%, dar şi de Cluj-Napoca şi Timişoara, fiecare cu o reducere de preţ de 65%. Bucureştiul se situează abia pe locul al şaptelea în topul oraşelor cu cele mai mari diminuări ale valorilor de tranzacţionare pentru terenuri din ultimii patru ani, cu un recul de 62%. Aceeaşi marjă de scădere a fost consemnată şi în Suceava şi Târgovişte. În Braşov, terenurile s-au ieftinit în ultimii patru ani cu 60%, iar în Arad cu 59%. La polul opus, cele mai mici ieftiniri au fost înregistrate în ultimii patru ani în precum Miercurea Ciuc (31%), Buzău (43%) şi Bistriţa (45%).
Timişoara, cea mai mică reducere pe 2012
O tendinţă interesant de observat este că, la fel ca pe segmentul apartamentelor, în momentul de faţă piaţa terenurilor dă semne de stabilizare. Astfel, anul trecut preţurile de tranzacţionare cu astfel de proprietăţi au cunoscut o scădere de 8% la nivel naţional. Dintre marile oraşe ale ţării, Constanţa se situează pe primul loc în clasamentul celor mai mari scăderi, cu un minus de 11%. Oraşul de la malul mării este urmat de Cluj-Napoca şi Piteşti, ambele cu -9%, dar şi de Braşov, cu -7%. Bucureştiul a înregistrat în ultimul an o ieftinire a terenurilor sub media naţională, respectiv 4%. Reduceri mai mici decât în Capitală au avut loc în Iaşi (-3%), dar şi în Timişoara (-1%).
GAVRIL ROSIAN
CUMPAR 600 HA TEREN AGRICOL In Jtele Timis,Arad Bihor ofer pretul negociat cu fiecare propietar,va multumesc ,,La multi Ani,,..