Deşi la nivel mondial activele imobiliare continuă să fie privite cu circumspecţie, există şi proprietăţi considerate un „pariu sigur” chiar şi în perioada actuală.
Pe parcursul recesiunii mondiale, capitala Marii Britanii a fost unul dintre „refugiile” imobiliare alese de cei cu resurse financiare pentru a-şi plasa capitalul. Potrivit datelor companiei de consultanţă Knight Frank, în 2012, investitorii din afara Londrei au cumpărat unităţi locative nou-construite în centrul oraşului cu o valoare cumulată de 2,2 miliarde de euro. Acest nivel marchează o creştere cu 22% faţă de pragul de 1,8 miliarde de euro atins în 2011. Unul dintre efectele cele mai vizibile ale interesului crescut pentru astfel de investiţii este evoluţia atipică a preţurilor pentru proprietăţile amplasate în centrul oraşului: în ultimii trei ani, acestea s-au scumpit, în medie, cu 34%, în condiţiile în care, la nivel naţional, în aceeaşi perioadă a fost consemnat un avans de doar 1%.
Investitorii asiatici, în top
Din punctul de vedere al numărului de tranzacţii încheiate, investitorii britanici (dar din afara Capitalei) au deţinut cea mai mare cotă de piaţă anul trecut, respectiv 27%; aceştia au fost urmaţi de cumpărătorii din Singapore (23%), Hong Kong (16%), China (5%), Malaezia (4%) şi Rusia (3%). „Interesul investitorilor străini pentru proprietăţile londoneze nu este un fenomen nou, însă schimbările economice şi financiare survenite din 2007 încoace au creat un model nou de acţiune pentru investitori, în proprietăţi nou-construite. Agenţii din piaţă raportează faptul că apetitul pentru locuinţele londoneze rămâne ridicat şi că există un interes din ce în ce mai mare din partea tot mai multor investitori, în special a unora provenind din ţări cu economii emergente, a căror creştere a rămas puternică chiar şi în timpul crizei”, notează Gráinne Gilmore, directorul departamentului de cercetare pe segmentul rezidenţial din Marea Britanie al Knight Frank.
Universităţile londoneze, unul dintre punctele de atracţie
Unul dintre factorii care susţin cererea crescută pentru locuinţele londoneze este atractivitatea oraşului din punct de vedere educaţional. Astfel, în momentul de faţă, aproximativ o treime dintre cei care achiziţionează proprietăţi off-plan în Londra au în vedere asigurarea unei locuinţe copiilor care frecventează una dintre universităţile din oraş. Oportunităţile educaţionale ale Londrei sunt atractive în mod special pentru cumpărătorii asiatici, iar preferinţa acestora pentru locuinţe nou-construite a avut un impact semnificativ, permiţându-le dezvoltatorilor din Capitală să menţină volumul construcţiilor la un nivel sensibil mai ridicat în comparaţie cu restul Marii Britanii. „În 2013, investitorii străini vor juca în continuare un rol important în achiziţia de locuinţe noi de calitate în centrul Londrei. Aceştia sunt atraşi de Londra datorită cursului valutar avantajos, datorită oportunităţii de a investi într-un activ tangibil cu perspectiva unei puternice aprecieri a capitalului pe termen lung şi datorită faptului că Londra este recunoscută pentru facililităţile culturale şi educaţionale de primă mână la nivel mondial”, spune Neil Batty, directorul departamentului de International Project Marketing al Knight Frank.