Detaliile sunt esenţiale pentru crearea unui spaţiu în care să te poţi simţi ca „acasă”.
În designul interior, stilul minimalist este asociat de regulă cu o atmosferă de sobrietate, o funcţionalitate crescută a elementelor de mobilier şi decor folosite şi, nu în ultimul rând, cu o oarecare lipsă de personalitate. Acesta este motivul pentru care nu mulţi sunt aceia care apelează la acest stil pentru amenajarea locuinţei. Însă o casă decorată în stil minimalist nu trebuie să fie sinonimă cu un spaţiu gol şi rece. Câteva detalii de efect pot transforma un astfel de decor într-unul în care să te poţi simţi cu adevărat „acasă”.
Prezentat pe Freshome.com, apartamentul din imagini este situat în Moscova şi se întinde pe o suprafaţă utilă de circa 80 de metri pătraţi. Elementul central al casei este livingul, ce comunică firesc cu bucătăria deschisă. Atmosfera de simplitate, de sobrietate, este dată de utilizarea din abundenţă a albului, atât pentru pereţi şi tavan, cât şi pentru podele şi cele câteva piese de mobilier (canapea, măsuţă de cafea, masă de bucătărie). De remarcat este însă că predominanţa acestei non-culori nu este lăsată să ajungă la monotonie, aceasta fiind „spartă” pe alocuri de elemente cromatice puternic contrastante: peretele din living şi dulapurile din bucătărie de culoarea lemnului, ce conferă căldură şi o anume intimitate spaţiului; plantele şi câteva (nu foarte multe) decoraţiuni de un verde intens, ce dau viaţă şi strălucire întregului decor; nu în ultimul rând, negrul ales pentru câteva decoraţiuni nu face decât să contrabalanseze luminozitatea altfel orbitoare a întregii încăperi.
Ca şi livingul, dormitorul este caracterizat de o anume „zgârcenie” în ceea ce priveşte „popularea” spaţiului cu piese de mobilier: astfel, singurele elemente prezente aici sunt cele strict necesare: patul şi dressingul. De aceeaşi culoare ca pereţii, tavanul şi podeaua, şi acestea dau senzaţia că pot dispărea în orice clipă, „absorbite” cumva de fundalul imaculat. Şi aici însă designerul reuşeşte să „stabilizeze” cumva întregul decor, contrabalansând predominanţa albului prin inserarea a două nuanţe tari: violetul închis şi negrul.
Spre deosebire de camera de zi şi cea de noapte, în baie designerul renunţă la crearea unui contrast la nivel cromatic, albul fiind folosit aproape exclusiv în această încăpere. Peretele de sticlă ce separă baia de bucătărie reuşeşte însă să stabilească o relaţie de comunicare cu restul casei, fapt ce înlătură senzaţia de răceală, de sobrietate.
Sursă foto: Freshome.com
Citeşte şi alte articole din secţiunea Home & Deco
LAURA
e superb