Deşi efectele recesiunii se resimt încă în economie şi în buzunarele românilor, dezvoltatori care au stat o vreme în expectativă ies din nou la „masa de joc”.
Odată cu venirea crizei, o bună parte din ansamblurile rezidenţiale de amploare anunţate în perioada de boom au fost amânate, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Alţi investitori au continuat să construiască, dar într-un ritm mai lent decât cel prevăzut iniţial, preferând să dezvolte proiectele etapă cu etapă, în funcţie de evoluţia vânzărilor.
Revine curajul de a demara proiecte de amploare
Anul acesta a adus însă câteva semnale pozitive în ceea ce priveşte dezvoltarea de apartamente noi în zona Capitalei. Astfel, jucători prezenţi pe piaţă încă din perioada de boom au demarat sau au anunţat construcţia a noi blocuri de locuinţe. Un exemplu în acest sens este dat de Tagor, un fond de investiţii israelian, deţinut de omul de afaceri Ofer Lieberson. În luna februarie a acestui an, acesta a început, pe un teren de trei hectare achiziţionat încă din anul 2007 în Bragadiru (Şoseaua Alexandriei), construcţia complexului rezidenţial Adora Urban Village (foto). Dezvoltat în colaborare cu fondul de investiţii britanic Patron Capital, ansamblul va avea la finalizare 12 blocuri de apartamente, cu un total de 548 de unităţi locative. Primele două blocuri, ce cuprind 80 de unităţi cu una, două şi trei camere, au fost deja construite, urmând a fi recepţionate în primăvara anului viitor. Investiţia totală în complex se va ridica la 34-35 de milioane de euro, iar condiţiile în care, pentru primele două imobile de locuinţe, au fost necesare fonduri de 4,5 milioane de euro.
Tagor: După ansamblul din Bragadiru, urmează noi proiecte în 2013
Planurile investitorului nu se opresc însă aici. În contextul în care acesta mai deţine şi alte terenuri în Bucureşti, Arad, Timişoara şi Oradea, planurile sale prevăd pentru anul viitor demararea lucrărilor de construcţie şi la alte proiecte rezidenţiale. Per total, Tagor intenţionează să construiască în România ansambluri de locuinţe cu o valoare investiţională cumulată de aproximativ 250 de milioane de euro. “Aveţi un proverb în România care spune «omul gospodar îşi face iarna căruţă şi vara sanie». Exact asta facem noi. Criza este de fapt doar un alt context economic, diferit de mediul cu care ne obişnuiserăm în anii de dinainte de 2008: exuberanţa consumatorilor. Acum, oamenii sunt foarte prudenţi cu banii lor şi solicită calitate pentru investiţiile lor”, au declarat reprezentanţii Tagor pentru www.imobiliare.ro.
Epuizarea stocului existent, impulsul pentru a trece mai departe
Investitorul israelian nu este însă singurul care îşi ascute armele pentru a lupta împotriva crizei. Recent, compania de dezvoltare imobiliară Adama (deţinută, din vara anului trecut, în mod integral de fondul de investiţii austriac Immofinanz) a anunţat începerea lucrărilor de construcţie la fazele secunde ale unor ansambluri rezidenţiale aflate în aşteptare de doi ani: Edenia Titan (foto) şi Evocasa Optima. Planurile dezvoltatorului vizează construcţia unui total de 210 apartamente (126 în Edenia şi 84 în Optima), printr-o investiţie estimată la 14,1 milioane de euro. Potrivit lui Asher Lax, managerul de marketing şi vânzări al Adama, unul dintre factorii ce au stat la baza deciziei de a începe noi faze de construcţie în cele două proiecte este evoluţia favorabilă a vânzărilor: astfel, în Edenia Titan au fost contractate toate cele 226 de apartamente construite în prima fază, iar în Evocasa Optima mai erau disponibile, în urmă cu două săptămâni, 12 apartamente din cele 83 de unităţi locative livrate în 2010.
Adama: Există cerere şi pe mediu-plus, nu doar pentru Prima Casă
Un alt motiv pentru continuarea lucrărilor de construcţie este reprezentat însă de încrederea companiei în cererea de locuinţe existentă în ţara noastră. „Noi credem în viitorul pieţei. Trebuie să ne dezvoltăm pentru viitor. Immofinanz de asta a intrat (în acţionariatul companiei, n.red.), pentru dezvoltare”, a declarat, pentru www.imobiliare.ro, Asher Lax. În opinia sa, un potenţial deosebit de dezvoltare există nu numai pe segmentul mediu, vizat de programul Prima Casă, ci şi pe cel mediu-plus, reprezentat de acei clienţi care îşi pot permite să cumpere o casă nouă şi cu 70.000 de euro – sau mai mult. Astfel, doar 20-25% din vânzările Adama pe anul acesta au fost încheiate prin intermediul unor credite co-garantate de către stat. „Asta arată că sunt bani. Situaţia macroeconomică a României nu este atât de rea comparativ cu alte ţări. Credem că piaţa va merge înainte”, conchide reprezentantul Adama.