Ca grad de ocupare, există o discrepanţă semnificativă între diverse zone ale Capitalei.
Piaţa office bucureşteană este departe de a fi una omogenă. Perioada de criză şi dezechilibrul faţă de ofertă a făcut ca cererea rămasă pe acest segment să se orienteze cu precădere către anumite zone, lăsându-le pe altele într-un con de umbră. Potrivit reprezentanţilor Colliers International, o analiză a ratei de neocupare pentru birourile din diferite subzone ale Capitalei relevă o diferenţă considerabilă între acestea. Astfel, regiunea cea mai căutată de către companii este Barbu Văcărescu-Floreasca. Aici, gradul de neocupare pentru clădirile de clasa A se ridică la doar 3%, în condiţiile unui stoc de 123.800 de metri pătraţi. La polul opus se situează zona Pipera, unde 52% din totalul de 190.000 de metri pătraţi de birouri sunt goale. “Ţinând cont că proiectele anunţate în ultimele luni vor începe sau au început procesul de preînchiriere, competiţia se va accentua în zona Floreasca-Barbu Văcărescu. Livrarea acestor dezvoltări este planificată pentru 2013-2015, perioadă în care o mare parte a contractelor existente vor ajunge la maturitate”, spune Viorel Opaiţ, Corporate Services Director în cadrul Colliers International România.
Vestul Capitalei, următorul ca popularitate între chiriaşi
De menţionat este că, la nivelul Capitalei în general, rata medie de neocupare s-a menţinut în trimestrul al treilea la un nivel constant de 17,5% – valoare cu 1-2 puncte procentuale mai mare datorită spaţiilor disponibile spre subînchiriere. Rate mai mici mai pot fi găsite în zona de vest a Capitalei (unde la un stoc de 168.000 de metri pătraţi există un grad de neocupare de 6%), dar şi în zona Bulevardului Dimitrie Pompeiu, situată în apropierea staţiei de metrou Pipera (unde spaţiile disponibile reprezintă 9% din stocul de 252.000 de metri pătraţi). Un grad relativ ridicat de neocupare se găseşte însă şi într-o zonă bună a Capitalei, respectiv Victoriei-Charles de Gaulle, unde acest indicator reprezintă 23% din totalul de 227.000 de spaţii de birouri.
20.000 de metri pătraţi în trei clădiri noi
La finele semestrului al treilea din 2012, stocul de birouri de clasa A din Bucureşti se ridica, potrivit datelor Colliers, la 1.540.000 de metri pătraţi. Prima clădire din complexul demarat de AFI Europe România lângă AFI Palace Bucureşti Mall a adus pe piaţă o suprafaţă închiriabilă de 11.800 de metri pătraţi, în vreme ce alte două clădiri de mici dimensiuni (Aviatorilor 47 şi Monolit Square) au suplimentat stocul local cu încă aproximativ 8.000 de metri pătraţi.
Tranzacţiile de închiriere încheiate în ultimul trimestru au avut ca obiect o suprafaţă totală de birouri de 35.000 de metri pătraţi; 30% dintre aceste spaţii au fost închiriate în zona de afaceri din centrul Capitalei (CBD – Central Business District). Potrivit reprezentanţilor Colliers, chiriaşii care au semnat tranzacţii în T3 2012 au obţinut chirii efective mai mici.
Citeşte şi: Cât a costat şi cum arată cea mai nouă clădire de birouri din Bucureşti