Lemnul şi piatra sunt materiale de construcţie ce se încadrează perfect într-un cadru natural.
Mulţi dintre noi visează la privilegiul de a avea cândva o locuinţă de vacanţă, departe de agitaţia vieţii de zi cu zi. Dacă te numeri printre împătimiţii evadărilor în natură, o casă construită în mijlocul pădurii, înconjurată de verdeaţă şi străjuită de copaci, poate fi întruchiparea perfectă a visurilor tale. Cum ar trebui să arate o asemenea proprietate? Pe Freshome este ilustrat un astfel de exemplu:
Cu o suprafaţă utilă de aproximativ 320 de metri pătraţi, locuinţa din imagini este situată într-o pădure izolată din Tapalpa, Mexico. Proiectul a fost realizat de Elias Rizo Arquitectos. Pe plan vizual, elementul definitoriu al acestui proiect constă în combinaţia dintre două materiale de construcţie ce se integrează perfect în cadrul natural: lemnul şi piatra. Totodată, forma neregulată, asimetrică a casei este în deplină concordanţă cu elementele naturii.
Proprietatea se distinge şi prin importanţa deosebită acordată spaţiului exterior. Astfel, întreaga existenţă diurnă a locatarilor pare să fie trasă în afară, prin suprafeţele vitrate mari, neacoperite, ce acoperă în întregime doi dintre pereţii livingului. Trecerea de la interior la exterior se face cu uşurinţă, aproape pe nesimţite, prin intermediul uşilor glisante. Pe de altă parte, terasa întinsă, suspendată, este concepută ca o modalitate perfectă de petrecere a timpului în aer liber, fără a renunţa însă la „beneficiile” vieţii civilizate – o masă cu nişte scaune, o băncuţă de lemn străjuită de o umbrelă etc. De remarcat este totuşi faptul că spaţiul destinat repausului nocturn rămâne protejat de „invazia” exteriorului, prin ziduri solide şi ferestre de dimensiuni semnificativ mai mici faţă de cele ale livingului.
La interior, arhitecţii merg pe aceeaşi linie a simbiozei lemn-piatră, atât prin utilizarea acestor materiale în mod specific, cât şi prin menţinerea unei combinaţii cromatice de maro şi gri (cu uşoare variaţii) în materie de amenajări interioare. Ia naştere astfel o structură locativă unitară, în care exteriorul se continuă firesc cu interiorul, iar naturalul cu umanul.
Sursa foto: Freshome.com
Citeşte şi: Casa în armonie cu natura: o creaţie românească concentrată pe economisirea energiei
Citeşte şi alte articole din secţiunea Home & Deco
Longin
Doamna,
centrala de 32 kw, cu lemne 200mp,22-24C,aprox.500ron/luna.
Barbara Stoianov
E f. interesant dar cu ce incalzesti o asemenea casa? Eu am o casa de vacanta, un vis, in mijlocul unei livezi superbe, in spate padure, departe de ochi curiosi. Stiti cat costa 6-7 luni pe an incalzirea,avand centrala cu propan (GPL) plus lemnele din semineu? 9-10.000 lei/luna adica un consum normal de 2000 litri propan/luna, l000 litri depasind 4000 lei. Mai adaugati lumina si alte costuri,masinarii si unelte, tuns iarba, curatat pomii, flori, curatenia casei, salarii etc. etc. Daca nu locuiesti acolo ai nevoie si de camere video si mai platesti si oameni sa aiba grija de casa si de proprietate. Mai usor sau mai greu poti avea o casa de vacanta dar cel mai greu si costisitor va fi intretinerea ei..