Prima Casa continua si in 2013!

scris de Leonard M. in categoria Prima Casă
Publicat pe: 25 Octombrie 2012, Ultima actualizare: 29 Octombrie 2012

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: “Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013″.

Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a beneficia de creditare avantajoasa pentru cumpararea sau construirea de locuinte. Programul Prima Casa este un program guvernamental gandit ca o masura anti-criza si al carui scop declarat a fost de deblocare a creditarii imobiliare, de sprijinire a constructiilor si de impulsionare a pietei imobiliare. Prin programul Prima Casa statul garanteaza imprumuturile acordate de banci clientilor, intr-o proportie care s-a modificat de-a lungul timpului, de la garantarea integrala a creditelor in primele faze ale programului, pana la 50% cat este pragul actual, in cadrul Prima Casa 4, pentru cumpararea sau construirea de locuinte.

    Norme Prima Casa 4
    Programul Prima Casa a demarat in 2009 prin Ordonanta de Urgenta 60/2009 si a suferit de-a lungul timpului o serie de modificari, ajungand in prezent la finalul fazei a 4-a. Daca va exista sau nu Prima Casa 5, vom vedea anul urmator, insa, in urma anuntului facut de prim-ministrul Victor Ponta, sansele sunt foarte mari.

    Prima Casa 4 a demarat in iunie 2011 si este cea mai lunga, mai stabila si mai de succes etapa din cadrul programului guvernamental.

    Cine poate beneficia de Prima Casa 4?
    -Orice persoana fizica, ce a implinit 18 ani, care nu detine sau nu a detinut, fie individual, fie in comun cu sotia, o locuinta cu o suprafata utila mai mare de 50 de metri patrati, poate accesa un credit Prima Casa.
    -Orice persoana care detine cota parte dintr-o locuinta, poate accesa un credit Prima Casa pentru a achizitiona diferenta de cote-parti.
    -Accesand un credit Prima Casa, clientul poate achizitiona maxim o locuinta sau poate construi o singura casa singur sau impreuna cu alte persoane.

    Care sunt sumele maxime ce pot fi imprumutate in cadrul programului Prima Casa 4?
    -57.000 euro pentru locuintele vechi
    -66.500 euro pentru locuintele noi, construite pe baza autorizatiilor de constructie eliberate dupa 22.02. 2010
    -71.250 euro pentru constructie locuinta, daca beneficiarul face parte dintr-o societate de minim 2 beneficiari sau 66.500 de euro daca beneficiarul este unic.

    Avansul necesar accesarii unui credit Prima Casa 4 este de minim 5% din valoarea bunului achizitionat/construit. In cazul in care bunul achizitionat are o valoare mai mare decat cea maxima a creditului, el poate fi achizitionat prin programul Prima Casa, cu conditia ca avansul sa fie mai mare si sa acopere astfel diferenta de pret.

    Ce tipuri de locuinte pot fi cumparate sau construite prin programul Prima Casa?
    Pot fi cumparate:
    -constructii finalizate(inclusiv cele ANL)
    -constructii nefinalizate, aflate in diverse etape de constructie(inclusiv cele ANL)
    -locuinte noi, construite pe baza autorizatiilor de constructie eliberate dupa 22.02.2010

    Pot fi construite:
    -locuinte individuale, cu un singur beneficiar
    -locuinte comune, construite de minim 2 beneficiari, in cadrul unor asociatii fara personalitate juridica.

    Care sunt costurile si constrangerile accesarii unui credit Prima Casa?
    -Avans 5%
    -Dobanda pentru creditele in euro- maxim EURIBOR la 3 luni +4%
    -Dobanda pentru creditele in lei- maxim ROBOR la trei luni +2,5%
    -Durata maxima a creditului este de 30 de ani
    -Beneficiarul nu are dreptul sa instraineze bunul achizitionat prin Prima Casa pe o perioada de 5 ani.

    Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Părerile cititorilor
1 părere
  • cotoi adriana

    buna asi dori sa intreb daca eu si sotu lucram afara de putin timp cum am putea beneficia de acest program sotu are 44 ani iar eu 39 nu vrem o locuinta mare dar ceva modest in jur 25 000 de mii de euro ce avans ar trebui sa dam ?va multumesc

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cele 10 porunci imobiliare pentru vanzatorii de locuinte !

Vanzarea locuintei este un proces stresant, consumator de timp si de resurse materiale, mai ales cand nu esti un vanzator versat. Unii dintre voi poate nu au fost niciodata...

citește mai departe
Stii sa asculti si sa interpretezi semnalele transmise de catre cumparatori?

Cumparatorii de azi sunt mult mai versati decat cei de ieri, iar tu va trebui sa fii foarte pregatit de negocieri duse uneori dincolo de limita. Strategiile de abordare...

citește mai departe
Top 3 greseli emotionale pe care le fac cumparatorii de locuinte!

A gresi este omeneste. A gresi atunci cand iti cumperi o locuinta te costa. Ce-ai face daca ti-am spune ca poti evita aceste greseli fara prea mari eforturi? E...

citește mai departe
5 motive pentru care ar trebui sa-ti cauti alta chirie!

Ai inchiriat un apartament si dupa cateva saptamani iti dai seama ca nu corespunde cerintelor tale. Veste buna este ca, spre deosebire de situatia in care cumparai acelasi apartament,...

citește mai departe
Sa ai o casa impecabila nu-ti garanteaza vanzarea!

De cate ori n-ai auzit urmatoarea remarca: “acesti doi soti seamna intre ei”? Sau, “cat de bine seamana stapanul si animalul sau de companie”! Evident, in realitate cele doua...

citește mai departe