Deşi nu în toate marile oraşe au fost consemnate scăderi, trendul general a fost unul descendent.
În ciuda unei activităţi crescute pe piaţa rezidenţială, şi în perioada de toamnă s-a menţinut tendinţa descendentă a preţurilor cerute pentru apartamentele noi şi vechi. Astfel, în luna septembrie, Indicele naţional imobiliare.ro a ajuns la valoarea de 963 de euro pe metru pătrat util, cu 0,4% mai puţin decât cea înregistrată în august. Acesta reprezintă un nou nivel minim al ultimilor patru ani, după ce noi recorduri au fost stabilite şi în lunile iulie şi august. “Pentru a treia lună consecutiv, Indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional raportează un nou prag minim al preţurilor apartamentelor din România. Chiar dacă preţurile nu au scăzut în toate oraşele mari din ţară, situaţia prezentă poate fi asemănată cu cea de la începutul crizei, când asistam lunar la stabilirea unor noi valori minime. Chiar şi acolo unde preţurile nu au scăzut în ultima lună, valorile raportate sunt apropiate de valorile minime ale ultimilor patru ani”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile apartamentelor din întreaga ţară sunt acum cu 8,1% mai mici, iar tendinţa este în continuare una de scădere.
Apartamentele din Bucureşti, minus de 2% faţă de 2011
În Bucureşti, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi a scăzut uşor în luna septembrie, până la 1.127 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, această valoare este cu 2% mai mică. Pentru locuinţele noi, proprietarii cer acum, în medie, 1.290 de euro pe metru pătrat util, în uşoară creştere (0,2%) faţă de august. În comparaţie cu septembrie 2011, valoarea actuală este cu aproximativ 5% mai mică. Pentru locuinţele din blocurile vechi, luna septembrie nu a adus modificări semnificative de preţ. Valoarea actuală – 1.048 de euro pe metru pătrat este cu 5,7% mai mică decât în intervalul similar al anului trecut.
În Braşov, Indicele imobiliare.ro a ajuns la un nivel de 844 de euro pe metru pătrat util, cu 0,7% mai puţin decât în august şi cu 2% mai puţin decât în septembrie 2011. Apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,9% în ultimele treizeci de zile, până la 881 de euro pe metru pătrat util. Diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de aproape 4%. Locuinţele vechi, pe de altă parte, costă în prezent 841 de euro pe metru pătrat, cu 0,4% mai puţin decât în august şi cu 2% mai puţin decât în urmă cu 12 luni.
Clujul şi Constanţa, pe lista scumpirilor
În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor au crescut în septembrie (la fel ca în august) cu aproximativ 2%, până la un nivel de 921 de euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este cu aproape 5% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Apartamentele noi din oraş s-au scumpit cu 3% în ultimele treizeci de zile, până la 837 de euro pe metru pătrat. Faţă de perioada similară a anului trecut, locuinţele din ansamblurile rezidenţiale clujene sunt mai ieftine cu peste 10%, ca urmare a unui ritm alert de scădere în prima jumătate a anului. Apartamentele vechi au ajuns în septembrie la un preţ mediu cerut de 983 de euro pe metru pătrat cu 1,3% mai mult decât în august şi o,5% mai puţin decât în perioada similară din 2011.
În Constanţa, Indicele imobiliare.ro a ajuns la valoarea de 872 euro pe metru pătrat, cu 0,9% mai mult decât în august şi cu 9% mai puţin decât în septembrie anul trecut. Apartamentele noi s-au scumpit cu 0,6%, până la 897 de euro pe metru pătrat, valoare cu aproape 8% mai redusă decât în perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, preţul mediu de strigare pentru apartamentele vechi din Constanţa a crescut cu 0,9% în septembrie. Valoarea actuală, de 866 de euro pe metru pătrat util, este cu aproape 10% mai mică decât în urmă cu 12 luni.
Timişoara, oraşul cu cele mai ieftine locuinţe vechi şi noi
În Timişoara, apartamentele noi şi vechi s-au ieftinit cu 1,3% în ultimele treizeci de zile, ajungând la 780 de euro pe metru pătrat util, valoare cu 3,7% mai scăzută faţă de septembrie 2011. Locuinţele din ansamblurile rezidenţiale au ajuns la un preţ mediu de 886 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,6% faţă de august, dar în creştere cu aproape 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pentru unităţile locative din blocurile vechi, preţul mediu cerut este de 766 de euro pe metru pătrat, cu 1,5% mai puţin decât în august şi cu 4,5% mai puţin decât în septembrie 2011.
Pentru Ploieşti, Indicele imobiliare.ro indică, pentru luna septembrie, o valoare medie de 825 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 1,6% faţă de august. În comparaţie cu septembrie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt mai mici cu 5,3%.
cosmin
buna ziua,
eu cred ca aceasta analiza nu este buna, deoarece euro a crescut daca a scazut cu 0.4%/m2 euro a crescut ,
deci pretul s-a cam mentinut,
atunci cand prima casa numai este atunci osa se ieftineasca mai mult casele in general, acest program tine preturile sus daca nu ar mai fi un apartament de 60.000 euro intr-un an ar ajunge la 45000 euro si at ti-ai putea permite sa iti iei un apartament cu avans 25%, corect
MAXXX
Pana la urma, NOI cand cumparam?
Ca de cativa ani ni se tot recomanda ACUM E MOMENTUL !