Momentul actual nu este unul oportun pentru rediscutarea preţurilor pentru spaţiile situate în zonele căutate ale Capitalei.
Spre deosebire de alte pieţe vest sau central-est europene, unde chiriile pentru birourile de tip prime stagnează sau se află încă în scădere, Bucureştiul se înscrie pe un trend uşor ascendent la acest capitol, după cum se arată într-un raport de piaţă realizat de compania de consultanţă DTZ (a UGL Company). ”În CBD (Central Business District), rata de ocupare a clădirilor de birouri de clasa A depăşeste 90%, astfel înregistrându-se o uşoară creştere a chiriei, atât în această zonă, cât şi în zonele semicentrale. Drept urmare, pentru firmele interesate să închirieze suprafeţe mari de birouri în aceste zone este mai greu decât în urmă cu doi ani să găsească spaţii disponibile într-un termen scurt”, explică Mădălina Cojocaru, directoarea departamentului de birouri în cadrul DTZ Echinox.
În acest context, potrivit analizei realizate de companie, momentul actual nu este cel mai potrivit pentru renegocierea chiriilor, cel puţin nu în centrul Bucureştiului. Având în vedere că această zonă este foarte căutată, iar livrările de spaţii noi sunt limitate pentru următoarele 18 luni, de obicei recomandăm clienţilor noştri să îşi securizeze contractele de închirirere pe un termen mai lung decât cel considerat în mod normal”, notează Mădălina Cojocaru.
Budapesta şi Praga, undă verde pentru renegocieri
În mod similar, printre pieţele europene ce se înscriu pe un trend ascendent al chiriilor pentru spaţii de clasa A se numără Paris (centru), Londra (zonele City şi West-End), Istanbul, Bruxelles, Moscova, Varşovia, Roma etc. Ca şi în Bucureşti, tentativele de renegociere a chiriilor pentru clădirile de clasa A din aceste oraşe nu sunt recomandate.
La polul opus, oraşele în care ocupanţii ar trebui să ia în calcul rediscutarea chiriilor pentru birourile de clasa A sunt Budapesta şi Praga, unde preţurile cerute de proprietari au stagnat în ultimii doi ani. Oraşele germane Hamburg şi Munchen se află într-o situaţie similară, însă Hamburg este o piaţă mult mai volatilă şi mai puţin previzibilă în ceea ce priveşte eventualele modificări de preţ, notează consultanţii DTZ. De asemenea, o stagnare a chiriilor se poate observa şi în Barcelona sau Dublin.
Londra şi Moscova, pe valul creşterilor de preţ
Potrivit estimărilor DTZ, în următorii cinci ani chiriile pentru spaţiile de birouri de tip prime din Europa se vor majora, în medie, cu 1,6% pe an, urmând creşterea preconizată a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%. Londra (zona West End) şi Moscova, cele mai “scumpe” pieţe de birouri la ora actuală, vor înregistra şi cea mai mare rată de creştere în intervalul 2012-2016, cu medii de de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. “Se preconizează că oraşul Antwerp va deveni cea mai atractivă piaţă pentru ocupanţi, fiind urmat de Budapesta, Riga şi Tallin”, anticipează reprezentanţii companiei.