Anumite categorii de apartamente au consemnat scumpiri în 2012, în contrast cu trendul general resimţit la nivel de Bucureşti.
Primele şapte luni ale acestui an au marcat atingerea unui nou prag minim de preţ (de la începutul crizei până în prezent) atât pentru apartamentele din întreaga ţară, cât şi pentru cele din Capitală. Astfel, la sfârşitul lunii iulie, Indicele imobiliare.ro indica un preţ mediu cerut de 1.125 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele vechi şi noi din Capitală (1.048 de euro pentru locuinţele din blocurile vechi şi 1.288 de euro pentru cele din cadrul ansamblurilor rezidenţiale).
În zonele „selecte” ale Bucureştiului însă, preţurile cerute de proprietari se situează semnificativ peste aceste valori, potrivit datelor furnizate de Analize Imobiliare, platforma de informaţii şi rapoarte de piaţă dezvoltată de www.imobiliare.ro. Ba mai mult decât atât: în ultimele şapte luni în astfel de cartiere au avut loc chiar scumpiri pentru anumite categorii de locuinţe. Totuşi, în anumite cazuri, tot în aceste zone au fost consemnate şi ieftiniri spectaculoase.
Două camere în Unirii, cât o vilă
Pe segmentul apartamentelor vechi (construite până în anul 2000) cu două camere, Unirii este, de departe, cel mai „scump” cartier. O astfel de locuinţă are aici un preţ mediu unitar de 100.000 de euro, echivalentul a 1.543 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu circa 47% mai ridicată faţă de preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi din Capitală la finele lunii iulie, respectiv 1.048 de euro pe metru pătrat. În primele şase luni ale anului, locuinţele cu două camere din această zonă a Capitalei s-au apreciat cu 2,9%.
Pe locul al doilea în top se situează zona Decebal-Calea Călăraşilor, unde un apartament cu două camere costă aproximativ 86.000 de euro. Preţul pe metru pătrat pentru acest tip de locuinţe a crescut uşor (cu 0,4%) în primele şapte luni din an, ajungând la 1.375 de euro pe metru pătrat. Diferenţa faţă de media de preţ la nivel de Capitală este de 31%.
Pe locul al treilea se situează zona Cotroceni, unde un apartament vechi cu două camere poate fi achiziţionat, în medie, cu 82.000 de euro sau cu 1.129 de euro pe metru pătrat. Diferenţa faţă de preţul mediu al apartamentelor vechi din oraş este semnificativ mai mică faţă de alte zone, aceasta ridicându-se la circa 7,7%.
Scăderi masive în Dorobanţi-Floreasca
În ceea ce priveşte segmentul apartamentelor vechi cu trei camere, zona Dorobanţi-Floreasca ocupă primul loc în topul celor mai mari preţuri. Aici, o astfel de locuinţă poate fi achiziţionată, în medie, cu 130.000 de euro sau cu 1.527 de euro pe metru pătrat. Interesant este că, în prima jumătate a anului, preţurile pentru această categorie de locuinţe au consemnat cea mai mare scădere la nivel de Bucureşti, respectiv 21%. În prezent, apartamentele cu trei camere din această zonă sunt cu 45,7% mai scumpe faţă de preţul mediu al locuinţelor vechi din Capitală.
De data aceasta, Unirii se clasează pe locul al doilea în clasamentul cartierelor cu cele mai mari preţuri la apartamente, potrivit datelor Analize Imobiliare. Aici, o locuinţă cu trei camere dintr-un bloc vechi costă 130.000 de euro sau 1.507 euro pe metru pătrat. În prima jumătate din 2012, preţurile pentru această categorie de unităţi locative au rămas stabile. Faţă de media valabilă la nivel de Bucureşti, proprietarii din Unirii cer cu 43,8% mai mult.
Zona Decebal-Calea Călăraşilor ocupă al treilea loc în topul celor mai „scumpe” cartiere bucureştene în materie de apartamente cu trei camere. O astfel de locuinţă poate fi cumpărată aici cu 118.000 de euro, ceea ce echivalează cu 1.409 euro pe metru pătrat. În primul semestru, preţurile pe acest segment s-au diminuat cu 6%. Faţă de media valabilă la nivel de Bucureşti, preţul mediu actual este cu 34,4% mai ridicat.
radulescu
cea mai vinata de rechinii imobiliari este zona centrul istoric ,cu buline cu tot si calea victoriei