Negocierile sunt procese mai lungi sau mai scurte, mai agitate sau mai calme, dar oricum, incarcate energetic si emotional. Poate de aceea provoaca frisoane celor care-si cumpara o locuinta.
Fie ca negociezi pretul, sau conditiile de plata, negocierea trebuie sa se desfasoare conform unui plan bine pregatit, care, la final, sa-ti aduca satisfactia asteptata. Stabileste-ti o tinta, cere mai mult, ofera mai putin si atinge-ti targetul. Nu te lasa coplesit de emotii, gandeste limpede si urmeaza-ti planul.
Iti prezentam mai jos o serie de intrebari la care trebuie sa obtii raspunsuri. Daca reusesti, experienta infricosatoare a negocierii se va transforma, ca prin minune, intr-o intalnire relaxanta(pentru tine) incununanta de succes.
1. De cat timp este proprietatea scoasa la vanzare? Poti obtine aceasta informatie de la agentul tau imobiliar sau de la vanzator. Cu cat o proprietate este de mai multe luni listata, cu atat proprietarul va fi mai deschis la negocieri.
2. Cum a evoluat pretul in toata aceasta perioada? S-a mentinut constant, a urmat trendul pietei si a scazut sau a crescut datorita imbunatatirilor aduse? Daca in timp s-au oferit discount-uri majore, probabilitatea unei negocieri de pret este crescuta.
3. Au mai fost oferte pentru aceasta proprietate? Agentul tau iti poate comunica acest aspect, pentru a-ti face o impresie cu privire la ofertele care au fost din start refuzate si cele pentru care s-a ajuns la masa tratativelor.
4. Care este motivul pentru care vinde proprietarul? Daca a acontat o alta proprietate, este presat de timp si va fi dispus la negocieri. La fel si in cazul unei mosteniri.
5. Care sunt plusurile acestei oferte fata de altele din zona? Daca poti aduce in discutie oferte asemanatoare listate in aceeasi zona, poti obtine “bonusuri”. Mobilierul de bucatarie sau biblioteca din living, ce te-au fermecat, pot ramane in posesia ta.
Succes la negocieri!
Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.