Bucureştiul şi Clujul au atras, împreună, aproape 80% din volumul total al închirierilor pe acest segment.
În primul semestru al acestui an, activitatea de construcţie pe segmentul spaţiilor industriale s-a situat la un nivel minim, în acest răstimp nefiind livrată la nivel naţional nicio unitate de profil. „Dezvoltarea la cerere rămâne, în continuare, singura soluţie pentru chiriaşii de spaţii industriale pentru extinderea operaţiunilor sau securizarea de noi unităţi”, se arată în cel mai recent raport de piaţă elaborat de compania de consultaţă Jones Lang LaSalle. Un proiect speculativ (demarat pe cont propriu de dezvoltator, fără a avea o solicitare specifică din partea unui client) aflat în construcţie la ora actuală este parcul Turda Industrial Park (foto), din apropiere de Cluj-Napoca, o primă unitate a acestuia totalizând aproximativ 20.000 de metri pătraţi.
Minus de 40% la închirieri
Cum se explică apetitul scăzut al dezvoltatorilor pentru construcţia unor noi proiecte logistice? Cel mai probabil, prin volumul momentan scăzut al cererii pe acest segment, în contextul în care, în prima jumătate din 2012, volumul închirierilor de spaţii industriale s-a ridicat la 34.000 de metri pătraţi, cu aproximativ 40% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Bucureştiul se situează în topul preferinţelor chiriaşilor pe acest segment, cu o pondere de 40% din spaţiile ocupate, urmat fiind de Cluj-Napoca, cu o cotă de 37%. Pe următoarele locuri se situează Braşov (7%), Timişoara (5%), Ploieşti (4%), Iaşi (3%), Baia Mare şi Sibiu (fiecare cu 2%). „În cea de-a doua parte a anului 2012 cererea de spaţii industriale se va îndrepta cu preponderenţă către Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Ploieşti”, notează reprezentanţii companiei de consultanţă.
Potrivit datelor JLL, în ultimele luni a avut loc o uşoară scădere a chiriilor maxime practicate pe piaţa industrială, atât în Bucureşti, cât şi în marile centre industriale regionale. Astfel, chiriile spaţiilor prime din Capitală variază între 3,7 şi 4 euro pe metru pătrat pe lună, în vreme ce, în celelalte oraşe, tarifele se situează între 3,5 şi 3,75 euro pe metru pătrat pe lună. La chiria de bază se adaugă şi costul serviciilor de întreţinere (ce reprezintă aproximativ 15-20% din valoarea chiriei de bază).
Terenuri de dimensiuni mari, în aşteptare
În ciuda activităţii reduse din piaţă, pentru perioada următoare există totuşi premisele unei revigorări. Astfel, inaugurarea parţială a autostrăzii A3 către Ploieşti poate readuce în atenţia dezvoltatorilor de parcuri logistice segmentul de nord-est al şoselei de centură a Bucureştiului. Totodată, finalizarea autostrăzii A2 – Bucureşti-Constanţa poate suscita interesul pentru coridorul estic al Bucureştiului. Elementul declanşator pentru asemenea proiecte este, fără îndoială, o cerere sustenabilă din partea potenţialilor chiriaşi. „Dezvoltatorii de spaţii industriale cu experienţă de pe piaţa locală precum Alinso, WDP, Portland Trust, Point Park, Graells&Llonch deţin deja în proprietate suprafeţe mari de teren, în cele mai multe cazuri deservite de utilităţi, şi au capacitatea să dezvolte la cerere unităţi de producţie sau industriale într-un interval de 6-9 luni”, spun consultanţii companiei.
monica
Terenuri industriale mari greu de gasit pe centura.
Pozitiile bune le-au acaparat dezvoltatorii. Asa ca cine doreste sa-si faca propriul sediu,logistic etc trebuie sa caute mult terenuri bune cu deschidere mare la centura si sa plateasca preturi bune nu mai putin de 150-160Euro/mp