Deşi vânzătorii de apartamente au făcut progrese în a se adapta la nevoile clienţilor, cele două „tabere” nu au ajuns încă la un punct de echilibru.
Izbucnirea crizei a declanşat un amplu proces de revenire cu picioarele pe pământ a pieţei imobiliare autohtone, iar cele mai vizibile schimbări au avut loc pe segmentul rezidenţial. În ultimii ani, proprietarii de locuinţe, fie ele vechi sau noi, au făcut eforturi mai mici sau mai mari pentru a se adapta nu doar la noile aşteptări ale clienţilor, ci şi la posibilităţile reale ale acestora.
Apartamentele vechi, mai apropiate de ce-şi permit cumpărătorii
Cum arată însă raportul cerere-ofertă la mai bine de patru ani de la apusul „perioadei de aur” a pieţei? Încă neechilibrat, după cum reiese dintr-o simplă comparaţie a celor doi indicatori. Potrivit unui studiu realizat recent de dezvoltatorul de locuinţe ecologice Ozone Homes (în cadrul târgului Project Expo), 35% dintre bucureşteni sunt dispuşi să aloce maximum 50.000 de euro pentru achiziţia unui apartament nou, în vreme ce 27% au un buget de peste 70.000 de euro (restul fiind persoane care nu şi-au stabilit încă un buget strict pentru o astfel de achiziţie).
O analiză a ofertei de locuinţe noi din Capitală relevă însă o evidentă discrepanţă faţă de aceste cerinţe. Astfel, potrivit datelor www.imobiliare.ro, din totalul anunţurilor de apartamente noi listate pe site, doar 13,6% se încadrează în pragul de 50.000 de euro, în vreme ce o pondere de 67,3% dintre proprietăţile de acest tip au preţuri de peste 70.000 de euro. Ceva mai apropiată de nevoile cumpărătorilor este oferta de apartamente vechi de pe piaţă: dintre acestea, o pondere de 17,1% din total se încadrează în pragul de 50.000 de euro, în timp ce 50,3% dintre locuinţele de pe portal au un preţ mai mic sau egal cu 70.000 de euro, iar restul de 49,7% sunt proprietăţi mai scumpe de 70.000 de euro.
Unităţile locative cu două camere, cele mai căutate
O altă nepotrivire între ceea ce caută clienţii şi ce le oferă, de fapt, piaţa, este vizibilă şi când vine vorba de numărul de camere pe care şi le doresc. Astfel, studiul Ozone Homes arată că circa 80% dintre bucureştenii aflaţi în căutarea unui apartament nou vor ca acesta să aibă două camere. Potrivit datelor www.imobiliare.ro însă, pe cel mai căutat palier de preţ – 50.000 de euro – garsonierele sunt cele mai numeroase, acestea deţinând o pondere de 52,3% din total, urmate fiind de apartamentele cu două camere (45%), şi de locuinţele mai mari decât atât (2,7%). Pe segmentul apartamentelor vechi, distribuţia ofertei este asemănătoare: aici, 53,3% din totalul anunţurilor sunt garsoniere, 42,9% sunt locuinţe cu două camere, iar 3,8% dintre apartamentele listate pe portal au trei sau mai multe camere.
Localizarea nefavorabilă, bilă neagră pentru ansamblurile noi accesibile
În ceea ce priveşte modalităţile de achiziţie a unei locuinţe, 44% dintre respondenţii la studiul Ozone Homes afirmă că ar fi dispuşi să contracteze un credit bancar, în vreme ce o pondere de 26% ar opta pentru rate la dezvoltator. Pe de altă parte însă, 20% dintre potenţialii cumpărători susţin că dispun de bani cash pentru încheierea unei tranzacţii.
Dintre criteriile de selecţie a locuinţei potrivite, cele mai importante rămân preţul şi localizarea acesteia. Astfel, interesant este că principalul motiv pentru care vizitatorii Project Expo nu achiziţionaseră o locuinţă nouă până la momentul târgului era reprezentat, în proporţie de 60%, de amplasamentul nefavorabil al proprietăţilor luate în calcul.