Nu preţul în sine ar fi argumentul forte pentru alegerea unei astfel de construcţii în detrimentul uneia tradiţionale, ci avantajele adiţionale promise de cea dintâi.
Trendul construcţiilor “pasive”, care să asigure un consum redus de energie, capătă tot mai mult avânt şi în România. În această direcţie se îndreaptă nu doar dezvoltatorii de mari proiecte imobiliare, ci şi cei care doresc să-şi construiască singuri o casă. O opţiune pentru aceştia din urmă este şi construcţia unei locuinţe de tip AMVIC.
Există două tipuri de cofraje, spune Gabriel-Adrian Eremia, directorul de marketing al AMVIC Group. Unele pot fi utilizate pentru construcţia unei case „de joasă energie”, ce promite cheltuieli cu 60% mai mici pentru păstrarea confortului termic în locuinţă (atât iarna, cât şi vara) faţă de o construcţie tradiţională. Din celălalt tip de cofraje, ce au un strat mai gros de polistiren la exterior, poate fi construită o „casă pasivă”, ce permite economii de 80%.
370-470 de euro pe metru pătrat
Costurile de construcţie pentru cele două tipuri de locuinţe variază în funcţie de proiectul ales de beneficiar, precum şi de calitatea finisajelor folosite. Ele sunt comparabile cu cele implicate de o construcţie tradiţională. Spre exemplu, potrivit calculelor reprezentanţilor AMVIC, o casă cu o suprafaţă utilă de 117 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată (cu terase incluse) de 152 de metri pătraţi costă 69.916 euro, în varianta standard, şi 73.125 de euro, în varianta pasivă. Asta înseamnă, pentru locuinţa de joasă energie, un cost de 208 euro pe metru pătrat desfăşurat la roşu şi 457 de euro pe metru pătrat desfăşurat la cheie. Pentru casa pasivă rezultă un cost de 230 de euro pe metru pătrat desfăşurat (la roşu) şi 478 de euro pe metru pătrat la cheie. Pe de altă parte, o casă cu o suprafaţă utilă de 112 metri pătraţi şi una desfăşurată de 145 de metri pătraţi (cu terase incluse) costă 54.594 de euro în varianta standard şi 56.549 în varianta pasivă. Din aceasta rezultă un cost de 173-186 de euro la roşu sau 376-390 de euro la cheie.
Cel mai mare bloc din AMVIC, la Constanţa
Potrivit lui Gabriel-Adrian Eremia, din 2004 până în prezent fabrica din Bragadiru a AMVIC Group a livrat materiale pentru construcţia a 3.000 de unităţi locative. În acestea nu sunt incluse însă numai case individuale, ci şi clădiri precum şcoli, grădiniţe, biserici sau chiar blocuri. În ultima vreme, se remarcă o creştere a ponderii exporturilor spre ţări precum Finlanda, Franţa, Spania, Italia, Austria, Elveţia, Belgia, Bulgaria, Grecia, Cipru etc. Cea mai mare cerere, pe plan local, dar nu numai, vizează casele cu o suprafaţă construită ce variază între 150 şi 200 de metri pătraţi. Cu toate acestea, în momentul de faţă se află în construcţie pe baza acestui sistem şi imobile formate din mai multe locuinţe. Astfel, cel mai mare bloc realizat în România din AMVIC – un imobil de P+8E – se află în construcţie la Constanţa, pe strada Ileana Cosânzeana. Acesta este format de 28 de apartamente, dintre care jumătate au fost antecontractate/vândute de către dezvoltator. Aici, un apartament cu trei camere cu o suprafaţă construită de 116 metri pătraţi şi una utilă de 100 de metri pătraţi costă 110.000 de euro, la cheie, cu loc de parcare inclus. Pe de altă parte, o locuinţă cu trei camere, dar cu o suprafaţă construită de 146 de metri pătraţi (utilă de 125 de metri pătraţi) costă 135.000 de euro, la cheie, tot cu loc de parcare inclus.
– Rezistă la cutremure de peste opt grade pe scara Richter.
– Oferă o izolare fonică la 50-60 de decibeli, faţă de 35-40 de decibeli pentru o construcţie tradiţională.
– Rezistă la foc timp de trei ore.
– Durată de viaţă estimată la cel puţin 200 de ani.
– Viteză de execuţie este sensibil mai mare decât la construcţiile tradiţionale, iar costurile cu manopera sunt, implicit, mai mici.
– Emisiile de dioxid de carbon sunt cu 30-50% mai reduse faţă de alte sisteme de construcţie.
Grigoras Florin
Buna
Sunt interesat de acest produsin Rădăuți. Cum pot procura? Am nevoie pentru 4 case.
vasilica dumitru
Sunt interesat si as vrea sa cer consultanta.
Ciobîcă Ovidiu
Din ce se aude pe piata constructiilor, sistemul acesta incepe sa prinda tot mai mult teren, insa datorita cofrajelor din polistiren si a tehnicii de constructie aduse de nemtii de la Styro Stone, lider european in domeniu.
Cei de la AMVIC au multe reclamatii, mai ales ca la constructii nu au fost adusi specialisti cu experienta in aceasta tehnica de constructie.
In Bucuresti, o singura firma executa acest tip de contructii cu ajutorul unor specialisti ai acestei tehnici, la un pret foarte bun, de 250 euro/mp pt casa “la gri”, cu tot cu fundatie.
Detalii la nr 076.928.4459
FLORENTINA DOBRE
Foarte buna innitiativa de a construi un bloc din AMVIC in Constanta!
As dori sa stiu daca exista si in Brasov vreun bloc construit din AMVIC.
Multumesc frumos,
Florentina Dobre