Domnule cumparator/ doamna cumparatoare ai dreptul de a pune intrebari! Orice intrebare nerostita si deci, orice raspuns neprimit din vina proprie, poate fi folosit impotriva ta. Ai dreptul de a fi reprezentat de un consilier imobiliar. Ati inteles care va sunt drepturile? Ok! Lasati mainile jos acum.
Chiar daca am parafrazat o secventa clasica din filmele politiste americane, lucrurile se desfasoara intocmai atunci cand este vorba despre cumpararea unei locuinte. Facem cu totii parte dintr-un joc de strategie unde, de regula, cel mai bun strateg castiga.
Ai doua posibilitati in cadrul vizionarilor: sa lasi totul in seama consilierului tau sau sa fii activ, sa pui tot felul de intrebari, iar la final sa poti pleca linistit sa analizezi si sa tragi concluzii. Sau poti folosi ambele strategii. Poti de exemplu lasa in sarcina consilierului tau elementele de baza, iar tu focuseaza-te pe elementele de finete, pe care, cu atentia ta educata, le descoperi fara prea multe probleme.
Spre deosebire de vanzator, care, am aratat anterior, trebuie sa fie foarte atent la ceea ce vorbeste, situatia cumparatorului din acest punct de vedere este una privilegiata. Cumparatorul poate spune si intreba orice, poate pune vanzatorul in situatii dintre cele mai incomode, pentru a obtine astfel un avantaj in cadrul negocierilor. Si are aceasta posibilitate pentru ca el poate face o comparatie obiectiva cu alte oferte similare din piata, pe care le-a vizionat deja. Are acest avantaj de partea sa si se va folosi de el din plin.
Sunt totusi, cateva lucruri, putine, e drept, ce ar trebui evitate daca vrei sa-ti pastrezi avantajul in cadrul negocierilor si daca vrei sa obtii un pret mai bun. Noi te sfatuim:
-sa nu vorbesti despre apartamentul pe care trebuie sa-l vinzi pentru a cumpara unul nou. Acest lucru creaza senzatia ca afacerea se poate prelungi la nesfarsit si nesiguranta pe care o oferi vanzatorului va crea inevitabil o reactie de rigiditate in ceea ce priveste negocierea.
-sa nu vorbesti despre obsesia ta pentru zona respectiva. “Imi trebuie o locuinta aici, nicaieri altundeva” sau, si mai rau “Vreau neaparat o locuinta in acest bloc, unde am locuit cu chirie pe vremea facultatii”, sunt doua fraze pe care trebuie sa le scoti din repertoriu.
-sa nu vorbesti despre destinatia urmatoare a locuintei pe care urmeaza sa o achizitionezi. Nu-i spune vanzatorului ca vrei sa cumperi pentru a inchiria sau pentru a da o destinatie comerciala proprietatii respective. Exista un atasament, cladit in ani de zile, intre proprietar si locuinta sa. Este de ajuns ca urmeaza sa se mute, nu trebuie sa maresti amploarea socului!
Succes!
Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.