Nu mai putin de sapte comisioane si trei taxe trebuie achitate de catre un cumparator al “Primei Case”. La acestea se adauga comisionul care trebuie achitat agentiei imobiliare, in cazul in care apartamentul nu este cumparat direct de la proprietar.
Valoarea totala a acestora ajunge la peste 4.200 euro, luand in calcul un apartament de 60.000 euro.
De departe, cea mai mare cheltuiala va fi cea cu taxele notariale. Astfel, potrivit informatiilor furnizate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR), pentru ziarul Gandul, pentru un apartament cu un pret de vanzare de 60.000 euro, taxele notariale se ridica la 4.437 lei, adica circa 1056 euro.
“In aceasta suma sunt incluse costurile cu autentificarea contractului de vanzare-cumparare si cele pentru autentificarea unui contract de ipoteca pentru creditul de 57.000 euro”, a declarat Alin Briceag, editor imagine la Biroul de presa al UNNPR.
Depozit colateral – 900 euro
——————–
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
——————–
In afara garantiei oferite de stat, bancile cer, la randul lor, o garantie suplimentara, sub forma unui depozit colateral, constituit din primele trei rate de dobanda si valabil pe toata perioada creditului.
Pentru acest depozit bancile nu vor acorda nici un fel de dobanda, pe toata perioada creditului, de 10-30 de ani.
“Pentru un credit de 57.000 euro, pe 10 ani, dobanda pe luna este de maximum 300 de euro, asa ca depozitul colateral va fi in suma de 900 euro.
Acesti bani se vor da inapoi clientului la achitarea ultimelor trei rate ale creditului”, ne-au explicat reprezentantii de la relatii cu clientii ai unei banci.
Evaluarea imobilului mai scoate din buzunarele celor interesati de cumpararea unei locuinte pana la 500 lei, plus TVA, adica circa 142 de euro.