Majoritatea jucătorilor din piaţă cad de acord cu faptul că piaţa locală oferă încă un potenţial uriaş prin prisma nevoii de locuinţe.
În ciuda dificultăţilor întâmpinate în ultimii ani de toţi jucătorii din real estate-ul românesc, există şi voci în piaţă care sunt de părere că perioada pe care o traversăm nu este una atât de tragică pe cât ar părea. Nu pentru cei care sunt dispuşi să se adapteze pentru a merge mai departe. „Nu suntem în criză. Piaţa are urcuşuri şi coborâşuri la care noi trebuie să ne adaptăm”, a declarat Ionuţ Bordei, director executiv în cadrul companiei Cordia Futureal, în cadrul unui seminar organizat de The Diplomat (foto). „Acum trecem printr-o corecţie a pieţei, ne întoarcem cu picioarele pe pământ”, a adăugat şi Andrew Prelea, CEO al Ozone Homes. Acesta din urmă a precizat că, în perioada de boom, majoritatea dezvoltatorilor s-au uitat la fondurile de investiţii ca fiind publicul lor ţintă, fapt pentru care au construit în mare parte locuinţe nepotrivite cu nevoile reale ale românilor. Acesta este şi motivul pentru care, în ultimii ani, programul Prima Casă a stimulat în mod special segmentul locuinţelor vechi, pentru că pe piaţa apartamentelor noi românii nu aveau, de fapt, prea multe opţiuni.
Dezumflarea balonului, proba de foc pentru developeri
În ciuda greşelilor din perioada de boom, România oferă totuşi oportunităţile necesare pentru a face un business în imobiliare. „Există încă o piaţă în România, există o cerere acumulată de peste un milion de locuinţe în România”, a spus Prelea. Astfel, dacă până în 1990, autorităţile finalizau circa 27.000-29.000 de locuinţe pe an, în anii ce au urmat s-a construit foarte puţin, o mare parte dintre aceste unităţi locative fiind neconforme cu nevoile populaţiei.
La rândul său, reprezentantul Cordia Futureal este de părere că real estate-ul local este încă o piaţă bună – este loc şi de mai bine, bineînţeles, dar, dacă ar fi prea bine, ar apărea iarăşi speculanţii care au dus la creşterea explozivă a preţurilor terenurilor, explică Bordei. În opinia sa, în anii ce urmează se va vedea care sunt adevăraţii dezvoltatori. Dacă vor vrea să rămână pe piaţă, ei vor fi nevoiţi să înţeleagă care este cererea reală de locuinţe şi să-şi adapteze proiectele rezidenţiale la aceasta.