Aproape jumatate din bancile din programul “Prima Casa” nu dau credite si se cearta cu functionarii de la Finante. Ministrul Pogea nu stie nimic.
Desi primul ministru Emil Boc si ministrul Finantelor Gheorghe Pogea ne asigurau, in urma cu cateva saptamani, ca de pe 15 iulie toate cele 20 de banci inscrise in program vor incepe sa dea imprumuturi, doar jumatate dintre acestea au demarat acordarea de credite.
Motivul: probleme tehnice legate, printre altele, de ipoteca asupra imobilului. Bancile care nu au semnat conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor asteapta ca oficialii – intre care cei de la Fondul de Garantare, Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei – sa clarifice “lista lunga de probleme”.
Astfel ca, la o saptamana dupa demararea programului “Prima casa”, Guvernul nu a mai catadicsit sa-i anunte pe romani ca doar 12 banci dau de fapt credite.
Contactati de Gandul, oficialii BCR – banca ce are cel mai mare plafon, de 308 milioane euro, pentru credite “Prima casa”, dar care inca nu a inceput acordarea lor – au precizat doar ca isi mentin angajamentul initial.
Am incercat sa aflam chiar de la ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, cand va demara programul pe de-a intregul, insa domnia sa ne-a raspuns vizibil iritat ca “«Prima casa» functioneaza”.
Care este motivul?
Intre banci si stat, prin FNGCIMM pe de o parte si Ministerul Justitiei pe de alta parte, se poarta o lupta surda, in ceea ce priveste conventia ce trebuie semnata de banci cu Fondul.
Pe scurt, conventia stabileste drepturile si obligatiile contractuale ale celor trei parti implicate, respectiv banca, Fondul de Garantare a Creditelor si client, precum si modalitatea in care se acorda si se plateste garantia.
“Conventia este plina de probleme. Ipoteca este legala sau conventionala? Ca intr-un caz se platesc bani la notar, in altul nu. Bancile care nu au semnat asteapta ca oficialii sa clarifice aceasta lista de probleme. Si lista e lunga.
S-au facut presiuni ca programul sa porneasca in cel mai scurt timp. Bancile care au semnat deja spera ca aceste probleme sa se rezolve din mers”, ne-au declarat surse bancare. Am solicitat si opinia analistului financiar Bogdan Baltazar, membru in consiliul de administratie al BRD.
“Inainte de lansarea programului era vorba ca bancile cer executarea garantiei de la Fond si asta e tot. Oficialii ne-au promis ca unele lucruri, printre care si acesta, se vor rezolva din mers. In conventia actuala insa, se precizeaza ca Fondul va verifica si el dosarul de executare. Ce sa mai verifice daca a verificat deja banca?”, ne-a declarat Baltazar.
El a precizat ca o verificare suplimentara din partea Fondului va insemna ca bancile isi vor incasa dupa mai mult timp garantia.
Explicatii diplomatice din partea bancilor
Contactati de Gandul, oficialii BCR au precizat doar ca isi mentin angajamentul initial.
“Ne pastram intreg angajamentul de a participa la program, in dorinta de a sprijini romanii care vor sa isi ia o casa, dovada fiind ca BCR a anuntat cea mai mare suma disponibila, dintre toate bancile, la programul «Prima Casa».
Este evident insa ca dorim sa punem la punct toate detaliile in acord cu intentia declarata a programului”, ne-a declarat Cornel Cojocaru, director de comunicare al BCR, cea mai mare banca din Romania.