Preţurile apartamentelor în primul semestru: creşteri pe anumite segmente, scăderi pe altele

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 4 Iulie 2011, Ultima actualizare: 04 Iulie 2011

Deşi evoluţiile înregistrate în marile oraşe ale ţării au fost opuse, tendinţa generală a pieţei a fost una de stabilizare.

În primele şase luni din 2011, piaţa rezidenţială la nivel naţional s-a aflat în căutarea unui punct de echilibru. Potrivit Indicelui naţional calculat de www.imobiliare.ro, perioadele de creştere ale preţurilor apartamentelor au alternat cu cele de scădere în această perioadă. Evoluţiile au fost diferite în funcţie de oraş şi de segmentul rezidenţial. “În acest semestru, variaţii mai mari ale preţurilor au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, unde asistăm pe de-o parte la scăderi de peste 5%, cum s-a întâmplat la Braşov, dar şi la creşteri, cum sunt cele din Capitală. Proprietarii de apartamente vechi au fost mult mai pasivi, preţurile pe acest segment având oscilaţii mai mici. Creşterile au fost resimţite mai mult în prima parte a semestrului, ultimele două luni aducând ieftiniri. Principalii factori care au influenţat piaţa au fost pe de-o parte cele două programe Prima Casă, dar în egală măsură şi pauza şi incertitudinea dintre ele, iar pe de altă parte contextul economic ceva mai liniştit”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Preţul mediu cerut la nivel naţional, acelaşi ca în decembrie 2010
În ciuda acestor evoluţii contrastante însă, tendinţa generală a preţurilor apartamentelor a fost una de stabilizare în primele şase luni din an. Astfel, valoarea medie înregistrată de indicele imobiliare.ro în luna iunie – 1.034 euro pe metru pătrat util – este foarte apropiată de cea înregistrată la finele lunii decembrie 2010 – 1.033 euro pe metru pătrat util. Faţă de luna mai, preţul mediu pe iunie este cu 1,1% mai mic, în vreme ce, comparativ cu iunie 2010, valoarea actuală este cu 11,1% mai redusă.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi din Bucureşti a ajuns la 1.179 euro pe metru pătrat util, cu aproximativ 1% mai puţin decât în luna mai, dar cu peste 2% mai mult faţă de acum şase luni. În iunie, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,7% faţă de luna precedentă, ajungând la o valoare medie de 1.098 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu 0,6% mai ridicată faţă de acum şase luni. O evoluţie mult mai dinamică a fost însă înregistrată pe segmentul apartamentelor noi. Astfel, deşi a scăzut cu 1% în iunie, preţul mediu cerut pentru acest tip de locuinţe este cu 7,2% mai mare decât la sfârşitul anului 2010. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele noi cu două şi trei camere, care au cunoscut un avans de 6%.

Cluj, oraşul cu cel mai mic declin la un an
În Cluj-Napoca, Indicele Imobiliare.ro nu a înregistrat oscilaţii majore în iunie. Preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în acest oraş este de 989 euro pe metru pătrat util (faţă de 990 euro în luna precedentă). Valoarea actuală este cu 0,4% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu şase luni şi cu 3,2% mai mică decât acum un an. Scăderea de preţ a fost resimţită doar pe segmentul apartamentelor vechi, care s-au ieftinit cu 1,1% faţă de mai şi cu 2,7% faţă de decembrie 2010. Pe de altă parte, în primul semestru al anului, apartamentele noi s-au scumpit cu 7,9%.

În Braşov, preţurile apartamentelor au avut o tendinţă de ieftinire în luna iunie. Astfel, preţul mediu pe acest segment a fost de 863 euro pe metru pătrat util, cu 1,5% mai puţin decât în mai, respectiv cu 0,8% mai puţin decât în urmă cu şase luni. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele scoase la vânzare în Braşov sunt cu 7,9% mai ieftine. În ultima lună, apartamentele vechi din Braşov s-au ieftinit cu aproape 1,5%, de la 873 euro pe metru pătrat util, până la 861 euro pe metru pătrat util. Scăderea cumulată pe primele şase luni ale anului a fost de 0,6%. pe de altă parte, preţurile apartamentelor noi a atins valoarea medie de 897 euro pe metru pătrat, după o scădere de 2% în ultimele treizeci de zile şi un declin de 5,2% în ultimele şase luni.

Timişoara revine pe creştere
Spre deosebire de anul trecut, preţurile apartamentelor din Timişoara au avut o evoluţie ascendentă în primele şase luni ale anului, înregistrând un avans de 1,5%. Cea mai mare creştere s-a produs în ultimele treizeci de zile, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru iunie urcând cu 2,5% faţă de mai, la 799 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a diminuat, valoarea actuală este cu 8,6% mai redusă. În primele şase luni din 2011, apartamentele noi s-au scumpit cu 3,2%, ajungând la 860 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte locuinţele din blocurile vechi s-au scumpit în iunie cu 2,%%, până la 789 euro. Acest preţ este cu 1,5% mai ridicat decât acum şase luni.

În Constanţa, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi este de 941 euro pe metru pătrat util, cu 1% mai puţin decât în mai, dar cu 2,4% mai mult decât la sfârşitul anului trecut. Faţă de aceeaşi perioadă din 2010, valoarea actuală este cu 7,8% mai redusă. Apartamentele noi din oraş s-au ieftinit în ultima lună cu 2,3% (până la 912 euro pe metru pătrat util), în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au scumpit cu 3,6% (până la 948 euro pe metru pătrat util).

Iaşi şi Ploieşti, evoluţii contrastante în 2011
În Iaşi, preţurile apartamentelor s-au ieftinit cu 1,3% de la începutul acestui an. Preţul mediu cerut în prezent – 848 de euro pe metru pătrat util – este cu 7,4% mai mic decât în luna iunie a anului trecut. Cele două categorii de apartamente au înregistrat evoluţii diferite – apartamentele noi s-au ieftinit, iar cele vechi s-au scumpit.

În Ploieşti, Indicele imobiliare.ro arată, în luna iunie, o valoare medie de 897 euro pe metru pătrat util. Acest nivel indică o scădere de 0,2% faţă de mai. Per ansamblul primului semestru însă, apartamentele s-au scumpit cu 2,4%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 9,1% mai mici.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Real Residence Resort: o nouă experiență de locuire pentru ploieșteni, în zona centrală a orașului (P)

Te afli în căutarea unei locuințe nou construite într-o zonă bine cotată a orașului, în măsură să-ți ofere stilul de viață la care visezi? Ansamblul Real Residence Resort poate...

citește mai departe
Topul oraşelor cu cele mai mari ieftiniri la apartamente în 2012

Anul trecut a marcat atingerea celei mai mici marje de scădere a preţurilor pe acest segment al pieţei rezidenţiale. Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor la apartamente, 2012...

citește mai departe
În octombrie a avut loc cea mai mare scumpire a apartamentelor din ultimii 4 ani. Vezi cu cât au crescut preţurile

Pe anumite segmente, locuinţele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu 12 luni. Luna octombrie a adus o creştere a preţurilor apartamentelor din aproape toate marile oraşe ale...

citește mai departe
În unele oraşe, apartamentele s-au scumpit la început de an. Vezi unde

Per ansamblu, tendinţa preţurilor cerute la nivel naţional a fost una uşor ascendentă, chiar dacă evoluţiile au fost diferite în funcţie de fiecare oraş în parte. În prima lună...

citește mai departe
Topul oraşelor cu cele mai ieftine apartamente la început de an

2011 a fost un an de stabilizare a preţurilor, cu o variaţie per ansamblu de sub 5% a preţurilor cerute. Deşi, spre deosebire de ultimii doi ani, 2011 nu...

citește mai departe