Suprafata de spatii de birouri finalizata in T1 a scazut cu 25%, in Bucuresti

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 6 Iulie 2009, Ultima actualizare: 06 Iulie 2009

Suprafata de spatii de birouri finalizata in primul trimestru al anului a scazut cu circa 25%, comparativ cu perioada similara din 2008, tinand cont ca unele proiecte propuse pentru livrare in aceasta perioada au fost amanate, potrivit unui raport al BNP Paribas Real Estate.

“La sfarsitul primului trimestru din 2009 suprafata spatiilor disponibile in cladirile date in folosinta in Bucuresti era in jur de 115.000 mp, suprafata construita, dintr-un total de 1,95 milioane mp, suprafata construita. Suprafata de spatii de birouri finalizata in trimestrul 1 din 2009 reprezinta o scadere de circa 25%, comparativ cu perioada similara din 2008, avand in vedere ca unele proiecte propuse pentru livrare in aceasta perioada au fost amanate cu cateva luni”, se arata in raportul BNP Paribas Real Estate.

De asemenea, suprafata inchiriata in Bucuresti, in perioada ianuarie – martie 2009, de aproximativ 51.500 mp, a scazut cu 35%, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada din anul 2008, continuand trendul descrescator inceput in primul semestru al anului trecut.

“Drept rezultat rata totala de neocupare a crescut de la 4,5% in trimestrul patru din 2008 la 6% la sfarsitul primului trimestru din 2009, in timp ce rata de neocupare pentru cladirile de clasa A, era de 2,5%”, se precizeaza in document.

Totodata, in 2009 piata spatiilor de birouri din Bucuresti continua trendul scaderii chiriilor initiat in al doilea semestru din 2008 pe fondul diminuarii accentuate a cererii si cresterii numarului de spatii disponibile.

Potrivit datelor prezentate de BNP Paribas Real Estate, scaderea chiriilor cu aproximativ 5-10% a fost inregistrata pentru toate tipurile de cladiri de birouri si in toate zonele orasului.

“In primul trimestru din 2009 nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din zonele centrale a variat intre 20-21 euro/mp/luna, in timp ce pentru cladirile clasa B din zonele atractive chiria variaza intre 14-16 euro/mp/luna.

Pentru birourile de clasa B aflate in zonele secundare chiriile se situeaza intre 12-15 euro/mp/luna, iar in zonele periferice chiria fluctueaza intre 9-11 euro/mp/luna”, conform raportului.

In document se estimeaza ca scaderea cererii si finalizarea in 2009 a 400.000 mp de birouri, suprafata construita, vor mentine presiunea asupra chiriilor in sensul scaderii acestora, insa datorita rezistentei proprietarilor si apropierii de limita rentabilitatii investitiei lor, ritmul si procentul de diminuare vor fi mai scazute comparativ cu 2008.

“Cifra stocului nou estimat pentru 2009 in Bucuresti trebuie tratata cu precautie deoarece cateva proiecte sunt stopate temporar sau se confrunta cu incetinirea ritmului lucrarilor de constructii ca urmare a dificultatilor legate de finantare si nivelului scazut de pre-inchirieri.

In plus, incertitudinea tot mai mare de pe piata ii descurajeaza pe dezvoltatori sa initieze proiecte noi, ceea ce va afecta oferta pentru perioada 2010-2011″, se mai precizeaza in raportul companiei.

Referitor la piata investitiilor din acest domeniu, raportul BNP Paribas Real Estate sublinieaza ca aceasta a fost afectata negativ de situatia economica si financiara internationala, ezitarea investitorilor fiind alimentata si de indicatorii de risc mai putin favorabili obtinuti de Romania si temerea legata de o scadere economica prelungita.

“Investitorii au ramas rezervati, in ultimul semestru din 2008, in Bucuresti nefiind incheiata nicio tranzactie de investitii. In plus, lipsa informatiilor de pe piata determinata de numarul limitat de tranzactii si transparenta redusa au dus la cresterea incertitudinii privind valoarea si randamentul tranzactiilor.

Yield-urile pentru spatiile de birouri de calitate si-au continuat evolutia ascendenta in primul trimestru din 2009, cu ritmuri de crestere diferentiate in functie de zona si calitatea proprietatilor”, se mai spune in raportul companiei.

Pentru proprietatile avand chiriasi cu contracte ferme, amplasate in zone atractive, cresterea a fost mai lenta, randamentele solicitate ajungand pana la 8,5-9% in primul trimestru din 2009.

Proiectele de birouri situate in zone secundare si periferice au fost si mai sensibile la schimbarea conditiilor pietei, randamentele pentru acestea crescand pana la aproximativ 10-11% in 2008.

Raportul mentioneaza ca faptul ca nu au fost incheiate tranzactii care sa sustina cifrele amintite, randamentele mentionate reprezentand informatiile disponibile pe piata si asteptarile vanzatorilor si cumparatorilor. 

 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe