Vrei o locuinţă nouă, dar eşti constrâns de un buget de doar 60.000 de euro? Ce opţiuni ai

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii
Publicat pe: 5 Mai 2011, Ultima actualizare: 06 Mai 2011

Deşi cele mai multe dintre apartamentele noi de pe piaţă nu se încadrează în pragul propus de Prima Casă, acest segment oferă şi câteva variante.

La modul teoretic, majoritatea celor care îşi doresc o locuinţă, prin credit sau nu, ar trebui să aleagă una nouă în detrimentul unui apartament vechi de zeci de ani – asta ţinând cont de faptul că durata de viaţă a celui din urmă este deja foarte redusă. Realitatea arată însă că, de cele mai multe ori, cumpărătorii optează tot pentru unităţile locative din blocurile construite în perioada comunistă. Principalul lor motiv este dat de oferta limitată de locuinţe noi adaptate la puterea actuală de cumpărare a românilor.

Jumătate din apartamentele noi, accesibile pentru doar 3% dintre români
O analiză a preferinţelor legate de preţ ale vizitatorilor www.imobiliare.ro este extrem de utilă. Astfel, potrivit datelor listate pe portal, 75% dintre potenţialii cumpărători caută apartamente de până la 60.000 de euro. Dintre aceştia, 16% vor o locuinţă mai ieftină de 30.000 de euro, 31% vor să se încadreze între 30.000 şi 40.000 de euro, iar 28% ar avea un buget cuprins între 40.000 şi 60.000 de euro. Pe de altă parte, 15% dintre potenţialii cumpărători ar fi dispuşi să plătească între 60.000 şi 80.000 de euro, 7% s-ar situa în intervalul de 80.000-100.000 de euro, în vreme ce doar 3% dintre cumpărători ar putea trece de pragul de 100.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe.

Comparativ cu aceste date, oferta de apartamente noi este structurată cu totul diferit. Astfel, dintre unităţile locative noi listate pe www.imobiliare.ro (27% din totalul ofertelor de apartamente), doar 16,5% se încadrează în pragul de 60.000 de euro (3,3% dintre cumpărători vor o unitate locativă mai ieftină de 30.000 de euro, 2,7% ar plăti între 30.000 şi 40.000 de euro, iar 10,5% s-ar încadra între 40.000 şi 60.000 de euro). Prin contrast, majoritatea ofertelor de apartamente noi – respectiv 57,2% – au preţuri de peste 100.000 de euro. Ponderi mai reduse au locuinţele cuprinse între 60.000 şi 80.000 de euro (14%), dar şi cele de 80.000-100.000 de euro (12,3%).

Preţul şi poziţionarea imobilului, mai importante decât vechimea
Această nepotrivire dintre cerere şi ofertă explică din plin comportamentul românilor când vine vorba de achiziţia unei case. „Cumpărătorii care îşi doresc o locuinţă nouă dar nu au un buget mai mare de 60.000 de euro au la dispoziţie o ofertă limitată în general la apartamentele cu două camere, lucru valabil mai ales în Capitală. Probabil acesta este şi motivul pentru care clienţii sunt mai puţin sensibili la gradul de noutate a apartamentelui vizat, preţul, proximitatea faţă de anumite centre de interes (grădiniţă, şcoală, centru comercial), existenţa mijloacelor de transport în comun sau chiar reabilitatea termică a imobilului având întâietate”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Un studiu publicat recent de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL) surprinde şi el situaţia existentă pe piaţa rezidenţială. „Preţurile apartamentelor rămân în continuare prea mari pentru familiile românilor, în timp ce piaţa rezidenţială secundară este cea care beneficiază de programul Prima Casă”, se arată în raportul citat. Reprezentanţii companiei spun că principalul motiv pentru aceasta este că suprafeţele prea mari ale apartamentelor noi se traduc în preţuri ridicate, pe care cei mai mulţi potenţiali cumpărători pur şi simplu nu şi le permit. În plus, cea mai mare parte a unităţilor rezidenţiale noi se încadrează în segmentul de lux, care este afectat în prezent de o putere de cumpărare în continuă scădere.

Un apartament nou, o alegere viabilă pe termen lung
În ciuda acestor constrângeri serioase legate de preţ, recomandarea de a achiziţiona mai degrabă o locuinţă nouă şi nu una veche rămâne în picioare. „Alegerea unui apartament nou este singura opţiune viabilă pe termen mediu şi lung pentru un cumpărător înţelept. Din păcate, toţi cei care au ales o locuinţă veche prin programul Prima Casă au constatat că valoarea de piaţă a acestuia s-a depreciat în ultimii doi ani şi trendul este descrescător în continuare”, motivează Dragoş Dragoteanu, preşedintele companiei imobiliare Euroest.

Găsirea unei locuinţe noi care să se încadreze în pragul maxim de 60.000 de euro este într-adevăr o misiune grea, dar nu şi una imposibilă. Dragoteanu spune că, spre deosebire de ultimii doi ani, astăzi există câteva oportunităţi reale pentru o astfel de achiziţie. Astfel, dezvoltatorii din al doilea val, care au construit apartamente cu suprafeţe mici, au de câştigat în competiţia cu aceia care au ridicat locuinţe cu suprafeţe foarte ample, care sunt greu vandabile din cauza preţurilor finale.

Şi totuşi, opţiuni există…
Un exemplu de ansamblu rezidenţial în care poţi găsi un apartament nou în limita de preţ impusă de programul Prima Casă este complexul Răsărit de Soare, dezvoltat de compania autohtonă Conarg Real Estate. Aici, preţurile pornesc de la 39.000 de euro pentru o garsonieră şi 58.000 de euro pentru o locuinţă cu două camere (preţurile nu includ TVA). Tot în această marjă de preţ se încadrează un alt complex rezidenţial finalizat de companie, respectiv Quadra 2, cu menţiunea că acesta este format preponderent din garsoniere (226 de unităţi), ale căror preţuri pornesc de 39.000 de euro (+TVA).
De la începutul lui 2011, în cele două ansambluri au fost contractate 75 de apartamente, 70% dintre acestea costând până la 60.000 de euro. Spre comparaţie, anul trecut, Conarg a vândut aproape 300 de locuinţe în cele două complexuri rezidenţiale (260 de unităţi în primul proiect), iar 80% dintre acestea s-au încadrat în pragul propus de Prima Casă. În momentul de faţă, compania mai are disponibile circa 100 de apartamente în complexul Răsărit de Soare, 70% dintre acestea având preţuri de până la 60.000 de euro. De asemenea, din proiectul Quadra 2 mai pot fi achiziţionate circa 75% din totalul de 242 de unităţi locative.

Un alt complex rezidenţial din Bucureşti pentru care poţi opta este Militari Residence. Preţurile pornesc de la 31.000 de euro pentru garsoniere şi de la 51.800 de euro pentru două camere şi cresc în funcţie de suprafaţă. Ansamblul are în componenţă 23 de blocuri ce cuprind 1.200 de apartamente finalizate. Potrivit reprezentanţilor oficiali ai proiectului, în momentul de faţă mai sunt disponibile spre vânzare 45 de apartamente finalizate, dintre care 41 se încadrează în pragul de 60.000 de euro. În luna iunie vor mai fi livrate încă 15 locuinţe, dintre care 10 vor respecta această limită de preţ. În luna septembrie vor fi finalizate alte 400 de apartamente, iar circa 370 se vor încadra în acest buget. Anul trecut, în cadrul complexului Militari Residence au fost contractate aproximativ 600 de unităţi locative.

În afară de marile ansambluri rezidenţiale, apartamente noi cu preţuri comparabile cu cele din blocurile vechi pot fi găsite şi în ansambluri de mici dimensiuni situate în diferite zone ale Bucureştiului, precum Prelungirea Ghencea, Berceni, Rahova, dar nu numai.

Mai multe oferte de apartamente noi de până la 60.000 de euro poţi vedea aici.

Opinia bloggerului:
Pe piaţa rezidenţială nouă există opţiuni şi pentru cei care au un buget limitat. Pe de o parte, aceştia se pot îndrepta chiar către un ansamblu construit în perioada de boom, dar care este localizat în afara Bucureştiului. Acestea au beneficiat de reduceri substanţiale în ultimii ani şi oferă avantajul unor suprafeţe generoase. Cei care nu vor să iasă din oraş pot opta pentru unul dintre proiectele de mici dimensiuni, de câteva zeci de unităţi locative, care au fost construite în ultimii ani în zonele mărginaşe ale Capitalei. Pe piaţă există şi câteva exemple de ansambluri rezidenţiale de amploare pe acest segment de preţ, însă acestea nu sunt foarte multe.
În perioada următoare, este posibil ca pe piaţă să apară mai multe proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni care să răspundă cererii venite prin programul Prima Casă. Există dezvoltatori care intuiesc potenţialul acestui segment şi tatonează piaţa în acest moment. Cel mai probabil, aceştia se vor îndrepta tot spre cartierele periferice ale Bucureştiului.

Iulian Niculae, directorul general al agenţiei Victoria Consult şi blogger pe iulianniculae.ro

Părerile cititorilor
9 păreri
  • Alex S

    E aproape 20% rata somajului in Spania. Doamna Maria nu intelege cum e cu pretul constructiilor. Materialele sunt la acelasi pret ca in Spania, deci nu poate fi direct proportional cu nivelul de trai, insa totusi mana de lucru e mai ieftina. Terenurile insa sunt mult prea scumpe, acolo chiar ar trebui sa fie in functie de nivelul de trai.

  • Alex S

    Nu sunt toate ca Rasarit de Soare. Acolo s-au calicit si au iesit prost. De fapt ala e exceptia, in general sunt facute bine … sunt alte solutii acum in comparatie cu acum 40 de ani…

  • Alex S

    Linda Residence in Bucuresti. Mi-am luat acolo cu 65 de mii un apartament 2 camere nou foarte mare pe care altii ar fi cerut 80 de mii.

  • CONSTANTA

    buna ziua.eu am un ap. cu 4 camere, ceausist, bine compartimentat, cu imbunatatiri, foarte rezistent, din beton, cu toate utilitatile, cu scoala, gradinita, piata la cativa zeci de metri si cred ca este mai sigur decat unul nou. cu toate astea, am ajuns la o varsta cand nu mai pot urca scari, nu-l mai pot intretine si vreau sa-l vand, sa cumpar o casuta pentru doi batrani, insa nu se inghesuie nimeni, desi l-as vinde acceptabil,ca pret.

  • Lucian

    stimata doamna Maria, presupunand ca traiti si munciti in Romania, va rog sa nu mai faceti referire la posibilitatea de a cumpara o proprietate intr-o tara straina.aceste afirmatii sunt utopice, lipsite de sens si de cele mai multe ori fara vreo finalitate practica…
    doar nu va veti lua o casa in spania si sa lucrati la vreun magazin din bucuresti sau timisoara…veti face naveta zilnic ?
    si inca ceva…in spania, rata somajului este in jur de 10 %
    asadar, va rog sa va cramponati in realitate , sa reveniti cu picioarele pe pamant…
    va invit sa va construiti o casa sau un apartament, sa trageti linia la final si sa imi spuneti cat v-a costat investitia…pana atunci, numai bine

  • Daniel Crainic

    nu toate tranzactiile suporta TVA, articolul face referire la pretul final

  • Ionel

    De ce preturile vehiculate in articol nu au TVA(5-24%)? Un sfert din valoarea apartamentului .
    Ca de obicei se incearca din rasputeri pacalirea cumparatorului. De ce nu se vorbeste despre costurile de intretinere ale locuintelor noi?
    Ce inseamna ansamblu rezidential?(o locuinta aflata intr-un complex care ofera toate facilitatile de la gradinita, scoala,metrou, tramvai, loc de joaca, parcare, piata nu mol etc). Cate dintre acestea ofera aceste facilitati?Nici unul .
    De aceea cumparam case vechi, comuniste, aflate in oras, cu vecini,scoli, piete etc si preturi de achizitie mult mai mici, cu TVA inclus .

  • Gica

    Păi dacă toate ansamblurile noi sunt ca Răsărit de Soare (a se vedea forumurile cu reclamaţiile celor ce au cumpărat), nu vi se pare firesc să ia omul un apartament făcut pe vremea lui Ceauşescu? Este de 10 ori mai sigur şi bine făcut decât cel nou!

  • MARIA

    O SUPERLOCUINTA (LA CHEIE CU TOT CONFORTUL, UTILATA si MOBILATA) POTI ACHIZITIONA IN SPANIA SAU IN AUSTRIA LA ACEST PRET…
    NU CLADIRILE COMUNISTE SI CELE FACUTE DE MANTUIALA DE NOII asa-zisi devvoltatori.
    ROMANII SUNT MANIPULATI DE AGENTII IMOBILIARI, DE PRESA SI DE TOT FELUL DE SMECHERI_DEZVOLTATORI.
    COMPARAND CU NIVELUL DE TRAI SI CALITATEA OFERTELOR DE VANZARE, INCAAAAA IN ROMANIA PRETURILE SE TIN CU DINTII…SUNT NEJUSTIFICATE!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețuri tot mai mari pentru românii care vor să-și înceapă anul în casă nouă. E recomandat să iei un credit ipotecar?

Românii care vor să cumpere o locuință înainte de Crăciun și să înceapă anul în casă nouă trebuie să achite acum prețuri chiar și cu aproape 30% mai mari...

citește mai departe
Discount-uri, case și apartamente cu terasă. Ce au căutat românii în izolare?

Perioada de izolare i-a făcut pe mulți să caute discount-uri, dar a conturat și noi tendințe pe piața imobiliară. Casele și apartamentele cu terase spațioase au devenit tot mai...

citește mai departe
Creşte bugetul românilor pentru achiziţia unei case. Revine încrederea în piaţă?

Deşi majoritatea cumpărătorilor vor încă o locuinţă de până la 60.000 de euro, un procent comparabil de clienţi sunt dispuşi să plătească până la 90.000 de euro. În ultimii...

citește mai departe
Începutul anului a adus speranţa stabilizării pieţei. Ridică stoparea programului Prima Casă un nou pericol?

Scăderea volumului de tranzacţii şi un nou val de ieftiniri ar fi două dintre efectele fireşti ale acestei măsuri. În ultimii doi ani, programul Prima Casă a menţinut piaţa...

citește mai departe
Vânzători: Cum poţi încheia o tranzacţie de succes în 2011

Disponibilitatea de a aştepta clientul potrivit, precum şi adaptarea la condiţiile actuale ale pieţei sunt condiţii absolut necesare pentru cei care vor să vândă acum. În perioada de boom...

citește mai departe