Nici cheltuirea unor sume importante pentru amenajarea locuinţei nu este o prioritate
În contextul economic actual, achiziţia unei case s-a transformat într-un vis îndepărtat pentru români. Potrivit unui studiu realizat de GFK, în luna aprilie 91% dintre respondenţi participanţi la sondaj au declarat că este foarte puţin probabil să îşi achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani.
Încrederea consumatorilor este scăzută şi în ceea ce priveşte posibilitatea cumpărării unui autoturism. Astfel, 87% dintre cei chestionaţi nu cred că îşi vor lua o maşină în aceeaşi perioadă. În acelaşi timp, mai mult de trei sferturi dintre respondenţi nu consideră că este o perioadă favorabilă cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire, a unor noi obiecte sanitare etc.
Încrederea populaţiei, la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani
În luna iunie, Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK a arătat cea mai mare scădere a încrederii populaţiei din ultimii zece ani, atingând 79%, faţă de 40%, în urmă cu doi ani. „Această stare accentuată de pesimism se datorează în cea mai mare măsură programului guvernamental de austeritate, care a dus la deteriorarea situaţiei economice generale, deteriorare resimţită de peste 90% din populaţia ţării”, se arată în studiul GFK.
În ceea ce priveşte evoluţia economiei de acum încolo, românii se arată destul de pesimişti. Astfel, 78% nu se aşteaptă ca situaţia să se îndrepte în perioada următoare – chiar dimpotrivă. Dacă în iunie 2009, trei din zece respondenţi anticipau o înrăutăţire mai mică sau mai mare a situaţiei financiare familiale în următoarele 12 luni, la diferenţă de un an, numărul „pesimiştilor” a crescut la 65%. În contrapunct, 6% dintre cei chestionaţi speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an, în vreme ce 23% se aşteaptă la o menţinere a nivelului actual.
Economisirea, dificilă şi anul viitor
Afectată de recesiune este şi încrederea în stabilitatea locului de muncă. 85% dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a şomajului şi numai 4% sunt optimişti în această privinţă. În acelaşi timp, pentru 8 din 10 români economisirea este un lucru dificil în actualul context economic. Nici în următorul an, 85% dintre români nu speră că vor putea pune bani deoparte. Principalele cauze sunt evoluţia preţurilor şi a ratei şomajului. Doar unul din zece români speră la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă.