Uneori, piesele de mobilier cu design “ultimul răcnet” se pot dovedi nu tocmai practice pe termen lung.
Indiferent de stilul, culorile sau piesele de mobilier alese pentru decorarea locuinței tale, rezultatul final ar trebui să fie un spațiu confortabil și primitor, atât pentru tine, cât și pentru oaspeți. Freshome.com prezintă câteva trucuri simple pe care le poți pune în aplicare pentru aceasta:
1. Comod sau la modă?
Sunt șanse ca, în plin proces de amenajare, să fii concentrat mai degrabă pe aspectul pur estetic al alegerilor tale. Nu uita însă că, după ce impactul vizual se estompează, ceea ce rămâne este cum te simți într-o casă. Este posibil ca un obiect de mobilier pretențios să facă din livingul tău o cameră desprinsă parcă dintr-o revistă de design, însă ca aceeași piesă să se dovedească nepractică sau de-a dreptul incomodă. Dacă vrei ca locuința ta să fie confortabilă, un mic compromis la la capitolul estetică se poate dovedi o idee bună pe termen lung.
2. Magia atingerii…
Una dintre tendințele actuale în materie de design constă în atenția acordată texturii materialelor folosite la amenajarea casei. Pentru a crea un mediu plăcut, folosește obiecte plăcute la atingere: covoare pufoase, decorațiuni textile catifelate, piese de mobilier din lemn, tapet cu modele în relief etc. Mai ales în camerele de dimensiuni mari, folosirea inteligentă a texturilor poate îndepărta senzația de spațiu gol și impersonal.
3. Nu te teme de diversitate!
Atunci când îți (re)decorezi casa, cel mai ușor ar fi să cumperi toată mobila dintr-un singur loc, eventual în seturi (pentru dormitor, pentru living, pentru bucătărie etc.). Apelând însă la această variantă, sunt șanse mari ca locuința ta să sfârșească arătând ca un showroom, fără nicio notă personală. Pentru a evita o astfel de situație, ia-ți inima-n dinți și folosește piese disparate de mobilier, chiar dacă asta înseamnă să amesteci puțin stilurile. Diversitatea este cea care dă viață unui spațiu interior și, atât timp cât rezultatul este unul armonios, te vei putea bucura din plin de el, atât tu, cât și prietenii tăi.
4. Folosește culori calde!
Nu este un secret că paleta cromatică folosită în procesul de amenajare joacă un rol covârșitor în atmosfera specifică unei case. Culorile reci, precum albastru, verde sau mov închis pot “mări” din punct de vedere vizual o încăpere, însă îi vor da în același timp o senzație de răceală. Pe de altă parte, nuanțele calde, precum maro, roșu, galben, portocaliu, vor face un spațiu să pară mai compact, mai intim și, deci, mai primitor.
5. Mai multe surse de lumină
Pentru a face o încăpere mai confortabilă, cheia este să creezi o atmosferă intimă. Și lumina poate juca un rol hotărâtor în aceasta. Plasează strategic mai multe lămpi în cameră și evită folosirea unei surse unice de lumină, din tavan; păstrează această variantă pentru întâlnirile formale sau cu mai mulți invitați.
6. Detalii… “neglijate”
Atunci când primești oameni în vizită, poți fi tentat să-ți ordonezi casa până la ultimul amănunt; curățenia este bună, bineînțeles, dar adu-ți aminte că prietenii vin să petreacă timp cu tine, nu să te inspecteze. Câteva detalii aparent neglijate – un pahar pe noptiera din dormitor, cartea preferată lăsată la îndemână sau o jucărie de pluș uitată pe canapeaua din living – toate acestea pot face oaspeții să se simtă mai aproape de tine, mai „de-ai casei”.
7. Expune-ți lucrurile preferate!
Dincolo de stilul adoptat pentru amenajare, o casă ar trebui să reflecte în primul rând personalitatea ta. Și ce poate face asta mai bine decât obiectele la care ții, mai vechi sau mai noi, pe care le-ai adunat în ani de zile? Nu te grăbi să îndeși în dulapuri lucruri precum discuri vechi sau colecții de timbre. Găsește în schimb un mod de a le integra în decor și casa ta va căpăta un aer cald, personal.
8. Nu uita de atmosferă!
Dacă după ce ai urmat sfaturile de mai sus ai reușit să creezi un spațiu confortabil și primitor, mai rămâne un pas: ambianța. O muzică în surdină, câteva perne împrăștiate pe canapea, o cameră inundată de lumină difuză, iată doar trei idei de pornire dacă vrei să pregătești o seară intimă pentru tine și cei apropiați.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: 8 trenduri în design pentru 2013