Mai sobru. Mai dinamic. Mai „eco”. Iată trei dintre schimbările ce se întrevăd la orizont pentru anul acesta.
Începutul de an este dedicat, de regulă, planurilor şi proiectelor, fapt valabil şi când vine vorba de casa ta. Indiferent că te gândeşti la o renovare şi reamenajare completă sau la o simplă „reîmprospătare” a locuinţei, e bine ca, mai întâi de toate, să ştii „ce se poartă” în materie de design interior. Consultând tendinţele de mai jos, preluate de pe Freshome.com, îţi poţi face o idee mai bună despre direcţia în care ar trebui să mergi:
1. O mână de… bărbat:
Dacă de regulă locuinţa este văzută ca „domeniul” femeii, această situaţie tinde să se schimbe pe măsură ce bărbaţii încep să petreacă mai mult timp acasă, implicându-se în îngrijirea copiilor şi în treburile casnice. Această schimbare se va resimţi anul acesta şi în design, astfel încât locuinţa familiei va trebui să reflecte mai mult preferinţele bărbaţilor. Orientarea către piese de mobilier mai sobre, renunţarea la detaliile stridente şi un accent deosebit pus asupra eficienţei în detrimentul aspectului strict estetic, toate acestea sunt câteva dintre caracteristicile unui design mai „masculin”.
2. Mobilă făcută manual:
Din nevoie sau pur şi simplu din dorinţa de a-şi lăsa propria amprentă asupra casei, tot mai mulţi proprietari se angajează astăzi în mici proiecte de tip do-it-yourself. Dacă vrei să „meştereşti” la aspectul casei tale, poţi porni de la crearea unor mici obiecte de decor şi poţi ajunge la recondiţionarea unor piese vechi de mobilier – scaune cu un look „antique” – sau chiar la construcţia de la zero a unor obiecte – masă, dulapuri etc.
3. Textura în prim-plan:
De regulă, în proiectele de design tradiţionale primează aspectul estetic şi cel funcţional al spaţiului de locuit. Această situaţie tinde să schimbe însă, pe măsură ce specialiştii din domeniu încearcă acum să creeze nu doar o încăpere care să arate bine, ci una care să degaje şi o atmosferă plăcută. Acesta este motivul pentru care anul acesta se vor căuta tot mai mult texturile plăcute la atingere, iar în topul preferinţelor se vor situa lemnul şi materialele catifelate. De asemenea, varietatea texturilor folosite va fi un element-cheie în amenajarea spaţiilor.
4. Împletituri şi broderii:
O expresie de data aceasta mai feminină a curentului do-it-yourself, utilizarea împletiturilor şi broderiilor ca elemente de decor este, iarăşi, una dintre tendinţele majore de design ale acestui an. De la covoraşe colorate şi coşuleţe de decor până la piese de mobilier tapiţate cu broderii şi împletituri, aceste lucrături manuale, cu un aer vechi şi modern totodată, pot da un aspect cu totul deosebit locuinţei tale.
5. Simfonia dungilor:
În 2013 designerii estimează că spaţiile de locuit vor deveni mai dinamice, mai pline de viaţă. Una dintre modalităţile de a atinge acest obiectiv constă în folosirea… dungilor. Fie că decizi să le aplici pe covoare sau pe tapet, utilizarea unui model în dungi poate da vitalitate casei tale. Din punct de vedere cromatic, combinaţiile îndrăzneţe de roşu, alb şi negru se află iarăşi în centrul atenţiei, de data aceasta asociate cu elemente de decor minimaliste.
6. Modele florale:
Modelele florale sunt iarăşi „în vogă” anul acesta, dar de data aceasta cu un aer uşor diferit: un fundal alb. Punând în valoare această tendinţă poţi da un aer romantic unei încăperi sau poţi crea senzaţia de vacanţă… permanentă. Poţi alege dintre o multitudine de culori şi le poţi folosi pentru materiale textile (pături, perne, învelitori pentru fotolii sau canapea), obiecte de decor (tablouri, vaze) sau chiar pentru decorarea pereţilor.
7. Influenţe africane:
Dacă te gândeşti la amenajarea unui interior exotic, e bine să ştii că influenţele africane se află în topul preferinţelor pentru anul acesta. Pentru a merge în această direcţie, poţi integra în decor culori calde, imitaţii de piele de animale, piese de mobilier din lemn decorate cu motive africane sau sculpturi şi mici decoraţiuni făcute manual.
8. O „picătură” de natură în casa ta:
Trendul „eco” va căpăta şi mai mult avânt în 2013, fapt ce se va reflecta şi în amenajarea caselor. Dincolo de cumpărarea câtorva clasice ghivece cu plante, poţi pune în practică şi o soluţie mai îndrăzneaţă: amenajarea unui perete „verde”, din plante. Printre avantajele unei asemenea soluţii se numără, dincolo de atmosfera relaxantă, şi purificarea şi umidificarea aerului.
Sursă foto: Freshome.comCiteşte şi: Tendinţele anului 2013 pentru baie şi bucătărie. Ce propun producătorii de plăci ceramice