8 tendințe pe piața rezidențială în 2024. Cu ce s-au confruntat locuitorii marilor orașe? – GRAFICE

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 29 Noiembrie 2024, Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2024

Anul 2024 a adus pe piața rezidențială din România noi majorări ale prețurilor locuințelor, scăderi tot mai accentuale la nivelul ofertei, o cerere în creștere și mai multe tranzacții decât în 2023.

Principalele tendințe apărute în ultimul an în sectorul de real estate au fost discutate pe larg în cadrul webinarului “Întreabă Expertul” alături de Andreea Popa, Senior Consultant Imobiliare.ro Market 360.

Află și tu, pe scurt, care au fost acestea și ce efecte au avut pentru cumpărători.

1.Apartamentele s-au scumpit mai mult în 2024 decât anul trecut

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare atât în marile orașe din țară, cât și la nivel național, au continuat să urmeze o tendință ascendentă pe parcursul acestui an. Ne apropiem, în curând, de o medie națională de 1.700 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

“Anii 2015-2016 au fost cei în care am văzut primele semne de revenire pe piața rezidențială. Atunci, cererea a început să crească prin urmare am văzut și o creștere ușoară de la an la an a prețurilor. În 2017, de exemplu, la nivel național prețul mediu a atins valoarea de 1.000 euro/mp și iată că la finale lunii octombrie 2024 am ajuns la 1.682 euro/mp. Observăm, astfel, o apreciere a prețului față de 2017 de circa 70%”, a explicat Andreea Popa în cadrul webinarului.

Putem menționa, totodată, că prețul mediu înregistrat la nivel național pentru apartamentele listate la vânzare a crescut doar într-un an cu 14%. Spre comparație, în 2023 apartamentele s-au scumpit cu 3%.

Dobânzile mari apărute anul trecut pe piața de creditare i-au făcut pe unii dintre cei care își doreau să facă o achiziție imobiliară să mai aștepte, în speranța că vor găsi un moment mai bun. În 2024, băncile au venit în întâmpinarea românilor cu oferte de creditare tot mai avantajoase, fapt ce i-a încurajat pe mulți să facă pasul spre achiziție.

Cererea a crescut, oferta s-a diminuat însă de la o lună la alta, motiv pentru care ritmul în care s-au majorat prețurile a fost mai alert decât cel înregistrat în 2023.

2. Tot mai mulți potențiali cumpărători în Capitală

Cererea a continuat să crească pe piața rezidențială pe parcursul acestui an. La nivel național avansul înregistrat a fost cu 16% în intervalul ianuarie-octombrie 2024 comparativ cu perioada similară din 2023.

O creștere spectaculoasă a cererii a putut fi observată în București, cu 31%. Practic, pentru fiecare proprietate scoasă la vânzare intră în competiție doi potențiali cumpărători.

3. Proprietarii și dezvoltatorii scot mai puține locuințe la vânzare

Cumpărătorii au la dispoziție tot mai puține apartamente și case din care își pot alege viitoarele locuințe.

“Dacă anul trecut am avut o scădere la nivel național a ofertei cu aproximativ 18%, iată că anul acesta am ajuns la aproximativ 30% scădere”, a explicat Andreea Popa.

București și Cluj-Napoca au fost două dintre marile orașe afectate puternic de această tendință. Doar în Capitală oferta s-a restrâns cu aproape 40%, în timp ce în Cluj-Napoca numărul apartamentelor și caselor de vânzare a scăzut cu 36%.

4. La Cluj-Napoca se așteaptă atingerea pragului de 3.000 euro/mp

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători. Pe parcursul lui 2024, pe plan local s-au doborât noi recorduri în prezent prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare ajungând la 2.940 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

“Cred că vom vedea în curând că va fi atins pragul de 3.000 euro/mp. Suntem deja aproape. Cluj-Napoca ne indică și o scădere destul de mare în ofertă, de 36% față de aceeași perioadă a anului trecut”, a explicat Andreea Popa în cadrul webinarului “Întreabă Expertul”.

5. Aproape trei potențiali cumpărători pe proprietate în Constanța

Cea mai restrânsă ofertă a putut fi întâlnită pe piața constănțeană. Cumpărătorii au avut de ales, în perioada ianuarie-octombrie 2024, din mai puțin de 7.400 de case și apartamente.

Pe plan local, proprietarii și dezvoltatorii solicită un preț mediu de 1.710 euro/mp util, cu 10% mai mare decât acum un an. Un alt aspect interesant care merită menționat este și acela că pentru fiecare proprietate intră în competiție trei potențiali cumpărători

6. Majorări puternice ale prețurilor în Brașov

Un alt oraș cu o evoluție spectaculoasă în 2024 a fost Brașovul. Acesta a reușit să depășească Bucureștiul în topul național al celor mai scumpe mari centre urbane din țară. Apartamentele s-au scumpit într-un an cu 20%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Pe plan local s-a putut observa, totodată, o reducere puternică a ofertei care era încă de la început mai restrânsă decât cea aferentă altor orașe mari.

7. Timișoara și Iași, cele mai ieftine mari orașe din țară pentru cumpărători

În ciuda majorărilor din ultimul an, Timișoara și Iași se mențin cele mai ieftine mari orașe din țară pentru cumpărători. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele listate la vânzare în orașul de pe Bega se menține sub media înregistrată la nivel național.

În Iași prețurile apartamentelor au crescut într-un an cu 20%. Pe plan local s-a înregistrat și o puternică majorare a tranzacțiilor în cazul unităților individuale, cu 58%, dacă raportăm situația din intervalul ianuarie-octombrie 2024 la cea apărută pe piață în aceeași perioadă din 2023.

8. Mai multe tranzacții în România

Numărul tranzacțiilor a crescut inclusiv la nivel național în primele zece luni. Discutăm despre un avans cu 10% față de intervalul similar din 2023, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Trebuie să menționăm însă că în ciuda avansului observat la nivelul tranzacțiilor cu unități individuale, numărul acestora se menține mai mic decât cel aferent anilor 2021 și 2022, considerați a fi unii dintre cei mai buni de pe piața rezidențială.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente cu 20% mai scumpe în Iași. Specialiști: Limitarea avansului solicitat cumpărătorilor poate crește prețurile cu încă 20%

Apartamentele din Iași s-au scumpit în ultimul an cu aproape 20%, iar pe viitor adoptarea inițiativei legislative care prevedere limitarea avansului pe care dezvoltatorii îl pot cere cumpărătorilor ar...

citește mai departe
Orașul unde plătești cu 75% mai mult decât prețul pe țară pentru un apartament nou – GRAFICE

Românii plătesc tot mai mult pentru a deveni proprietari. Apartamentele s-au scumpit într-un an la nivel național cu 13%. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori a ajuns la...

citește mai departe
Apartamentele mai scumpe. Cât plătește un cumpărător pentru o locuință în marile orașe din țară? – HARTĂ

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare continuă să crească, la nivel național, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În medie, românii plătesc 1.622 euro/mp pentru a face o achiziție imobiliară, cu...

citește mai departe
Apartamentele din aceste orașe s-au scumpit într-un an mai mult ca cele din București. Creșteri spectaculoase pe segmentul nou în Capitală – HARTĂ

Apartamentele din Brașov și din Iași s-au scumpit într-un an mai mult decât cele din Capitală, dar nici Bucureștiul nu se lasă mai prejos. Pe segmentul nou al pieței...

citește mai departe
Cât trebuie să plătești pentru a te bucura zilnic de această priveliște?

Să te trezești în fiecare dimineață și să iei micul dejun în timp ce privești marea este un vis frumos care se poate transforma în realitate, dacă devii proprietarul...

citește mai departe